Το Μετρό είναι γεμάτο μικρόβια αλλά τα περισσότερα δεν είναι επικίνδυνα

Οι χειρολαβές, τα υφασμάτινα καθίσματα και άλλες επιφάνειες στους συρμούς του Μετρό είναι γεμάτες μικρόβια αλλά τα περισσότερα από αυτά δεν είναι επικίνδυνα καθώς περιλαμβάνουν τα συνήθη είδη που βρίσκονται στα χέρια μας, αποφαίνεται μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό mSystems από ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ

metro mikroviaΟι ερευνητές πραγματοποίησαν δειγματοληπτική έρευνα στο Μετρό της Βοστόνης. Πήραν δείγματα από τις χειρολαβές, τους ορθοστάτες και τις οριζόντιες μπάρες, τα καθίσματα και άλλες επιφάνειες των συρμών, καθώς και από τα αυτόματα μηχανήματα των εισιτηρίων. Στη συνέχεια, έκαναν αναλύσεις στο εργαστήριο για να μάθουν τι είδους μικρόβια υπάρχουν στους συρμούς του Μετρό, δεδομένου ότι γίνεται απολύμανση κατά τακτά διαστήματα.

Η μελέτη έδειξε πως αν και όλες οι επιφάνειες του Μετρό είναι μολυσμένες με πλήθος μικροβίων, τα περισσότερα από αυτά δεν είναι επικίνδυνα. Ανάμεσά τους βρέθηκαν προπιονιβακτήρια, σταφυλόκοκκοι στρεπτόκοκκοι κ.α. Αν και ορισμένα στελέχη από αυτούς τους μικροοργανισμούς μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες στον άνθρωπο, ωστόσο ζουν φυσιολογικά στο δέρμα μας χωρίς συνήθως να έχουν παθογόνα δράση.

Περισσότερα μολυσμένα να καθίσματα

Οι ερευνητές εντόπισαν και μικρόβια που υπάρχουν όχι μόνο στο δέρμα αλλά και στο στόμα των ανθρώπων, συνήθως στους ορθοστάτες, στο ύψος του προσώπου των επιβατών. Tα μικρόβια αυτά θεωρείται ότι προέρχονται από την βήχα και το φτάρνισμα των επιβατών.

«Αν και το Μετρό είναι γεμάτο μικρόβια, στην πραγματικότητα έχει μόνο εκείνο το είδος των μικροοργανισμών που συναντά κανείς, όταν κάνει χειραψία με άλλους ανθρώπους. Εκπλαγήκαμε από το πόσο φυσιολογικά ήταν τα δείγματα. Αν εξαιρέσει κανείς περιόδους έξαρσης της γρίπης ή άλλης λοίμωξης, οι μικροοργανισμοί, ακόμη και σε ένα πολυσύχναστο περιβάλλον, όπως το Μετρό, είναι γενικά φυσιολογικοί», ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης και καθηγητής Βιολογίας Curtis Huttenhower.

Να σημειωθεί ότι οι επιφάνειες που είχαν τα λιγότερα μικρόβια ήταν οι κάθετες μεταλλικές μπάρες, όπου τα βακτήρια και οι άλλοι τύποι μικροοργανισμών δύσκολα κολλάνε. Τα υφασμάτινα καθίσματα, οι ιμάντες και οι επιφάνειες που βρίσκεται πλησιέστερα προς τα πρόσωπά των επιβατών είχαν πολύ περισσότερα μικρόβια.

Δείτε επίσης