Πως τα τεχνητά γλυκαντικά οδηγούν σε παραπανίσιες θερμίδες

Η κατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών από τροφές και ροφήματα φαίνεται πως αλλάζει ορισμένους μοριακούς μηχανισμούς στον εγκέφαλο, αυξάνοντας το αίσθημα της πείνας, γράφουν στο περιοδικό Cell Metabolism ερευνητές του Κέντρου Charles Perkins του Πανεπιστημίου του Σίδνεϋ και του Ινστιτούτου Ιατρικής Έρευνας Garvan της Αυστραλίας.

Οι ερευνητές λένε πως τα τεχνητά γλυκαντικά επηρεάζουν τους μηχανισμούς ρύθμισης της όρεξης και της αντίληψης της γεύσης.

To συμπέρασμα βασίζεται σε έρευνα που αφορούσε μυγάκια φρούτων (δροσόφιλες) και ποντίκια αλλά μπορεί να ισχύει και στους ανθρώπους, εξηγώντας έτσι τα πορίσματα προηγούμενων μελετών που είχαν δείξει ότι όσοι καταναλώνουν λάιτ τρόφιμα και ροφήματα κάθε άλλο παρά προστατεύονται από την παχυσαρκία.

Σουκραλόζη και πρόσληψη θερμίδων

Επί μέρες οι δροσόφιλες ακολουθούσαν μια διατροφή πλούσια με το τεχνητό γλυκαντικό σουκραλόζη. Αρχικά, οι ερευνητές δεν παρατήρησαν ότι αυτό επηρέαζε τα έντομα αλλά έπειτα από πέντε μέρες είχαν αρχίσει να τρώνε 30% περισσότερο και επιπλέον έγιναν υπερκινητικά. Μάλιστα, έδειχναν να έχουν γίνει πολύ ευαίσθητα στα σάκχαρα των τροφίμων αποζητώντας τα επίμονα.

«Συμπεριφέρονταν σαν να μην είχαν φάει τίποτα, όταν στην πραγματικότητα έτρωγαν συνεχώς» δήλωσε χαρακτηριστικά ο επιβλέπων ερευνητής Greg Neely, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Επιστημών του Πανεπιστημίου του Σίδνεϋ.

Όταν οι ερευνητές προσπάθησαν να βρουν γιατί τα έντομα έτρωγαν περισσότερο, ακόμη και όταν είχαν καταναλώσει ήδη αρκετές θερμίδες, ανακάλυψαν ότι το τεχνητό γλυκαντικό αύξανε τη γλυκύτητα της ζάχαρης, και αυτό αποτελούσε κίνητρο για περισσότερο φαγητό. Η σουκραλόζη είχε αυξήσει την αντίληψη της γλυκιάς γεύσης και οι ερευνητές εντόπισαν ένα πολύπλοκο νευρωνικό δίκτυο που ανταποκρινόταν και έδινε το μήνυμα στις δροσόφιλες ότι το φαγητό δεν ήταν αρκετό.

«Όταν διαταράσσεται η αίσθηση της γλυκιάς γεύσης, ο εγκέφαλος αναπροσαρμόζεται και αυξάνει τις προσλαμβανόμενες θερμίδες», τόνισε ο Neely. Και πρόσθεσε: «Πολλές μελέτες σε ζώα και ανθρώπους έχουν δείξει ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της χρόνιας κατανάλωσης τεχνητών γλυκαντικών και της μεταβολικής απορύθμισης, αλλά έως τώρα ήταν άγνωστη η αιτία. Η μελέτη μας είναι η πρώτη που υποδεικνύει έναν πιθανό αιτιολογικό μηχανισμό, ο οποίος εδρεύει στον εγκέφαλο».

Μετά τις δροσόφιλες, ο καθηγητής Herbert Herzog από το Ινστιτούτο Ιατρικής Έρευνας Garvan αναπαρήγαγε τη μελέτη, χρησιμοποιώντας ποντίκια. Και πάλι τα ποντίκια που κατανάλωναν μια δίαιτα σουκραλόζης για επτά ημέρες, επέδειξαν σημαντική αύξηση στην κατανάλωση τροφής, ενώ η νευρωνική οδός που εμπλεκόταν ήταν η ίδια όπως στις μύγες των φρούτων.

«Τα ευρήματα αυτά ενισχύουν την άποψη ότι τα χωρίς ζάχαρη επεξεργασμένα τρόφιμα δεν είναι τόσο αθώα όσον αφορά την παχυσαρκία. Οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες μπορεί να αλλάξουν πραγματικά το πως κάποιος αντιλαμβάνεται τη γλυκύτητα των τροφών και αυτό να αυξήσει την πρόσληψη των θερμίδων», ανέφερε ο Herzog.

Δείτε επίσης