Σοκαριστικές συνθήκες υγιεινής σε δημόσιο κτίριο δίπλα στο Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων

geniko nosokomeio pathsionΜε αφορμή πρόσφατη έκθεση των Επιθεωρητών Δημόσιας Υγείας για τους υγειονομικούς κινδύνους που ελλοχεύουν για τη Δημόσια Υγεία, εξαιτίας των κακών συνθηκών υγιεινής που τηρούνται σε υπό κατάληψη κτήριο στην οδό Χαλκίδος 19, στα Πατήσια, ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης καλεί τους υπεύθυνους να δράσουν άμεσα και να δώσουν λύση.

Ειδικότερα στην Έκθεση μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής: «Στην όδό Εβάνς υπήρχε μεγάλη ποσότητα στάσιμων κι δύσοσμων υδάτων τα οποία έρεαν σε όλους του γύρω δρόμους με αποτέλεσμα να γίνεται δυσχερής η παραμονή μας στην περιοχή. Επιπλέον λόγω των στάσιμων υδάτων υπήρχε μεγάλος αριθμός από κουνούπια τα οποία επιβαρύνουν τον περιβάλλοντα χώρο, επιτείνοντας το πρόβλημα Δημόσιας υγείας που έχει δημιουργηθεί. Αναφορικά με το πίσω ακάλυπτο χώρο υπήρχε μικρή ποσότητα απορριμμάτων τα (πλαστικά και αλουμίνια κουτιά, πάνες, χαρτιά) τα οποία ρίχνουν οι καταληψίες από τα μπαλκόνια του κτιρίου».

Η Έκθεση καταλήγει τονίζοντας τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η τριτοκοσμική αυτή κατάσταση για τη Δημόσια υγεία: «Τονίζεται ότι πέραν της αισθητικής ρύπανσης η επί μακρόν παραμονή των απορριμμάτων συμβάλλει στην επιτάχυνση διεξαγωγής αερόβιων και αναερόβιων διεργασιών (αύξηση μολυσματικού φορτίου) και στην εκδήλωση κινδύνων μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών παρουσία φορέων μετάδοσης). Θα πρέπει να γίνει εντοπισμένη προνυμφοκτονία–εντομοκτονία ώστε να αντιμετωπιστεί ο υπερπληθυσμός των ώριμων κουνουπιών τα οποία έχουν αναπτυχθεί στον περιβάλλοντα χώρο».

Με αφορμή την Έκθεση των Επιθεωρητών Δημόσιας Υγείας, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) κ. Γιώργος Πατούλης επισημαίνει ότι η “σοκαριστική εικόνα που αποτυπώνεται σε μία ακόμα έκθεση των Εποπτών Δημόσιας Υγείας για τις συνθήκες υγιεινής που επικρατούν σε ένα δημόσιο κτίριο, στο οποίο έχουν μεταφερθεί με την ανοχή του Κράτους και ζουν πρόσφυγες και μετανάστες, επιβεβαιώνει τους χειρότερους φόβους μας για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος από την κυβέρνηση. Η κατάσταση στο υπό κατάληψη κτίριο του Γενικού Νοσοκομείου Πατησίων είναι ένα ακόμη περιστατικό που έρχεται δυστυχώς να επιβεβαιώσει τις καταγγελίες που όλο αυτό το χρονικό διάστημα γίνονταν στον ΙΣΑ, για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής των προσφύγων και τους κινδύνους που εγκυμονούν τόσο για τους ίδιους όσο και για τη Δημόσια υγεία. Οι κ.κ. Π. Πολάκης και Ι. Μπασκόζος οφείλουν να δράσουν άμεσα και να δώσουν λύση. Αν δεν μπορούν να το κάνουν αυτό, ας παραιτηθούν”.

Στην ανακοίνωση του ΙΣΑ, αναφέρεται ότι το υπό κατάληψη κτήριο ανήκει στο Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων, γεγονός ωστόσο, που σύμφωνα με ανακοίνωση της Διοίκησης του ΓΝΝ Ιωνίας «Κωνσταντοπούλειο-Πατησίων» (πρώην Πατησίων) είναι ανακριβές.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του νοσοκομείου, το υπό κατάληψη κτήριο δεν ανήκει στο ΓΝΝ Ιωνίας, απλά βρίσκεται ακριβώς δίπλα από αυτό. Επιπλέον, η Διοίκηση του ΓΝΝ Ιωνίας «Κωνσταντοπούλειο-Πατησίων» δηλώνει ότι από την πρώτη μέρα της κατάληψης (21/07/2016) ενημέρωσε τους υπεύθυνους φορείς , Δ/νση αστυνομίας-ΕΚΕΠΥ-Διοίκηση 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας και έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των εγκαταστάσεων του πρώην Νοσοκομείου Πατησίων, το οποίο φυλάσσεται όλο το 24ωρο από προσωπικό ασφαλείας.

 

Δείτε επίσης