Προστατεύουν τα σταφύλια από την πρόωρη μείωση της μνήμης;

Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορεί να έχουν μια στιγμιαία λήθη π.χ. να ξεχάσουν τον τηλεφωνικό αριθμό ενός φίλου. Καθώς γερνάμε όμως, οι εξάρσεις της λήθης μπορεί μερικές φορές να είναι ένα σύμπτωμα πρόωρης μείωσης της μνήμης, ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα της νόσου Alzheimer σε πρώιμο στάδιο.

Τώρα, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λος Άντζελες, στη Καλιφόρνια, λένε ότι η κατανάλωση σταφυλιών βελτιώνει την προσοχή και τη μνήμη σε άτομα με σημάδια πρόωρης παρακμής της μνήμης. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Experimental Gerontology.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές βρήκαν ότι η κατανάλωση σταφυλιών 2 φορές την ημέρα επί 6 μήνες παρείχε προστασία έναντι της  μεταβολικής εξασθένησης ορισμένων εγκεφαλικών περιοχών που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Προηγούμενη έρευνα είχε επικεντρωθεί στην ρεσβερατρόλη, μια ουσία που βρίσκεται στα σταφύλια και το κόκκινο κρασί. Η αντιοξειδωτική δράση της ρεσβερατρόλης έχει αναγνωριστεί για τις θετικές επιπτώσεις της στον ιππόκαμπο, μια περιοχή του εγκεφάλου που η καλή λειτουργία της είναι απαραίτητη για τη μνήμη, τη μάθηση και τη διάθεση. Σε ηλικιωμένα τρωκτικά, η ρεσβερατρόλη βελτίωσε τη μάθηση και τη μνήμη ενώ σχεδόν διπλασίασε τη νευρογένεση (αύξηση νέων νευρώνων).

Η τρέχουσα μελέτη αφορούσε 10 άτομα με ήπια εξασθένηση μνήμης και με χαμηλή μεταβολική δραστηριότητα στις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μνήμη, κάτι που θεωρείται σημάδι πρώιμης νόσου Αλτσχάιμερ.

Σε ορισμένους από τους συμμετέχοντες δόθηκε ένα εικονικό φάρμακο, ενώ οι υπόλοιποι έλαβαν ημερήσια δόση σκόνης σταφυλιών που ισοδυναμούμε με περίπου 2,5 φλιτζάνια σταφύλια την ημέρα για έξι μήνες. Μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου για τη μέτρηση του μεταβολισμού του εγκεφάλου έγιναν κατά την έναρξη της μελέτης και 6 μήνες αργότερα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η κατανάλωση σταφυλιών διατήρησε την μεταβολική δραστηριότητα σε υγιή επίπεδα στις εγκεφαλικές περιοχές που επηρεάζονται από τα πρώιμα στάδια της νόσου Αλτσχάιμερ. Από την άλλη πλευρά, τα άτομα που δεν κατανάλωσαν τα σταφύλια σε σκόνη είχαν μεταβολική εξασθένηση σε αυτές τις καίριες εγκεφαλικές περιοχές.

Τα σταφύλια ίσως μειώνουν το οξειδωτικό στρες

Οι ερευνητές υποθέτουν ότι τα σταφύλια μειώνουν το οξειδωτικό στρες στον εγκέφαλο και προωθούν την υγιή εγκεφαλική αιματική ροή, παρέχοντας ευεργετικά αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα.

Καθώς όμως η μελέτη αφορούσε μόνο 10 άτομα, οι ερευνητές παραδέχονται ότι περισσότερες μελέτες πρέπει να γίνουν για να επιβεβαιωθεί η προστατευτική επίδραση των σταφυλιών στον ανθρώπινο στον εγκέφαλο.

“Η μελέτη είχε στόχο να εξετάσει την επίδραση των σταφυλιών, ως ολόκληρο φρούτο έναντι των μεμονωμένων συστατικών του όπως είναι η ρεσβερατρόλη, και δείχνει ότι η τακτική κατανάλωσή τους παρέχει προστασία έναντι της πρώιμης εξασθένησης που σχετίζεται με τη νόσο Αλτσχάιμερ”, ανέφερε ο Daniel H. Silverman, επικεφαλής της μελέτης. Και πρόσθεσε: “Η πιλοτική αυτή έρευνα ενισχύει την άποψη ότι τα σταφύλια παίζουν ωφέλιμο ρόλο στη νευρολογική και καρδιαγγειακή υγεία, αν και θα πρέπει να επαληθευθούν τα δεδομένα σε μεγαλύτερο δείγμα”.

Θα πρέπει πάντως να αναφερθεί ότι η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από έναν οργανισμό που σχετίζεται με την προώθηση των καλιφορνέζικων σταφυλιών (California Table Grape Commission).

Δείτε επίσης