Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ): Εγκαταλείπει το Λονδίνο λόγω Brexit

Η παραμονή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) στο Λονδίνο, μετά την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εγκατασταθεί σε έδαφος κράτους-μέλους της Ε.Ε. προβλέπεται δύσκολη, εάν όχι αδύνατη.

«Ο ΕΜΑ είναι μια ευρωπαϊκή υπηρεσία και πρέπει να εγκατασταθούν σε έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Και πρόσθεσε ότι η απόφαση για να μετεγκατασταθεί ο ΕΜΑ θα ληφθεί από τις 27 χώρες-μέλη που θα παραμείνουν στην ΕΕ. Εξάλλου, «η μετεγκατάστασή του δεν θα αποτελέσει μέρος των διαπραγματεύσεων, είναι ως επί το πλείστον μια συνέπεια του Brexit», όπως ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος.

Πέρα από τους πρακτικούς και νομικούς λόγους που συνηγορούν υπέρ της μεταφοράς και μετεγκατάστασης του ΕΜΑ σε χώρα-μέλος της ΕΕ, η υπόθεση έχει προφανώς και συμβολικό χαρακτήρα, σημειώνει η γαλλική εφημερίδα. Διότι, «αν το Brexit συντελεστεί, η αποχώρηση του ΕΜΑ από το βρετανικό έδαφος θα εκφράσει έμπρακτα το διαζύγιο του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ».

Σημειώνεται ότι πριν λίγες μέρες το αρμόδιο για τις διαπραγματεύσεις εξόδου της χώρας από την ΕΕ υπουργείο της βρετανικής κυβέρνησης είχε εκφράσει την άποψη ότι το ευαίσθητο αυτό ζήτημα θα τεθεί στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ.

Είναι επίσης γνωστό ότι οι δύο μεγάλες βρετανικές φαρμακευτικές εταιρείες GlaxoSmithKline και AstraZeneca ασκούν πιέσεις στις Βρυξέλλες προκειμένου να μην εγκαταλείψει ο ΕΜΑ το Λονδίνο.

Αλλά, όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα Figaro, «ήδη αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες διαγκωνίζονται για να φιλοξενήσουν τα κεντρικά γραφεία του ευρωπαϊκού θεσμού για τα φάρμακα».

Μεταξύ των προτεινόμενων χωρών είναι και η Ελλάδα, μια πρόταση της οποία υποστηρίζει σθεναρά ο ΣΦΕΕ.

Δείτε επίσης