Aντιδράσεις για τις κλοπές στα δημόσια νοσοκομεία

Συνεχίζονται οι διαρρήξεις ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού από δημόσια νοσοκομεία, καθώς μετά το Γενικό Αντικαρκινικό Ογκολογικό Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» και το Γενικό Νοσοκομείο του Βόλου την προηγούμενη βδομάδα, νέες κλοπές σημειώθηκαν χθες στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΠΓΝ Λάρισας, από το Γαστρεντερολογικό Εξωτερικό Ιατρείο της Ιδρύματος κλάπηκαν δύο γαστροσκόπια και δύο κολονοσκόπια, εκ των οποίων τα δύο ήταν λειτουργικά και τα άλλα ήταν σε διαδικασία να επισκευαστούν.

Η αξία των κλεμμένων ανέρχεται περίπου στις 15.000 ευρώ και αυτό λόγω παλαιότητας, ενώ για να τα αντικαταστήσει το Νοσοκομείο με καινούρια θα απαιτηθούν περίπου 80.000 ευρώ. Πέραν της οικονομικής ζημιάς, πρόβλημα εντοπίζεται και στα προγραμματισμένα ραντεβού των ασθενών που ακυρώθηκαν για σήμερα και αύριο, ενώ από την διοίκηση εξετάζονται τρόποι για την επίλυση του προβλήματος.

Στο ΓΝ Λαμίας, πιστοποιήθηκε η κλοπή δύο κολονοσκοπίων και ενός γαστροσκοπίου από το Γαστρεντερολογικό Εργαστήριο καθώς και ενός βρογχοσκοπίου από το Βρογχοσκοπικό Εργαστήριο.

Σχετικά με το θέμα, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, προέβη στην παρακάτω δήλωση: «Τα τελευταία εικοσιτετράωρα βρίσκεται σε εξέλιξη δράση οργανωμένης σπείρας, η οποία διαρρηγνύει κλινικές ή τμήματα δημόσιων νοσοκομείων και υπεξαιρεί συγκεκριμένου είδους ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, ο οποίος χρησιμοποιείται καθημερινά και σε ευρεία κλίμακα για την εξέταση ασθενών. Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, σε συνεργασία με τους διοικητές των νοσοκομείων, έχει εξασφαλίσει την απρόσκοπτη συνέχιση των ραντεβού ασθενών, στα πληγέντα νοσοκομεία, αλλά και τη λήψη αυξημένων μέτρων ασφαλείας, με το υπάρχον δυναμικό υπηρεσιών φύλαξης, στα υπόλοιπα δημόσια νοσοκομεία της χώρας».

Ο καθηγητής Αθανάσιος Γιαννόπουλος αναφερόμενος στο μπαράζ κλοπών στα δημόσια νοσοκομεία σχολίασε:

“Το νοσοκομείο Άγιος Σάββας και μάλιστα δίπλα στη Αστυνομική Διεύθυνση  Δ/νση Αθηνών υπήρξε ο πρώτος στόχος των αδίστακτων και πρωτοτύπων αυτών διαρρηκτών. Φαίνεται ότι η ίδια ομάδα με την ίδια μεθοδολογία χτύπησε και τα νοσοκομεία της Κεντρικής Ελλάδος Βόλου, Λαμίας και Πανεπιστημιακό Λάρισας και κανείς δεν γνωρίζει τι άλλους ίδιους στόχους έχουν προγραμματίσει.

Είναι κάποιοι που γνωρίζουν ως φαίνεται το αντικείμενο και απευθύνονται προς πώληση αυτών των κλοπιμαίων σε ξένους υποψηφίους προς οργάνωση ιδιωτικών ιατρείων ή ακόμα και διαφόρων ενδοσκοπικών κέντρων της αλλοδαπής. Θα πρέπει όλες οι Διοικήσεις των νοσοκομείων να πάρουν ιδιαίτερα μέτρα ασφαλείας και φύλαξης των συμβατικών υποδομών με θωρακισμένες πόρτες και παράθυρα. Παράλληλα δε κυκλώματα με κάμερες ασφαλείας να τοποθετηθούν σε όλους τους ευαίσθητους χώρους.

Η απώλεια αυτών των ενδοσκοπίων είναι μεγάλη και από πλευράς κόστους επανάκτησης αλλά και από πλευράς μεγάλης αναστατώσεως που επέρχεται στο εύρυθμο της λειτουργίας των νοσοκομείων, με μεγάλη ταλαιπωρία των ασθενών που θα αναγκάζονται πλέον να μετακινούνται σε άλλα Νοσοκομεία ή και σε ιδιωτικά ιατρεία με ότι αυτό συνεπάγεται”.

Από τη μεριά του, ο τομεάρχης Υγείας της ΝΔ, Βασίλη Οικονόμου ανέφερε:

“Η κατάσταση αρχίζει πλέον να ξεφεύγει από κάθε έλεγχο. Μετά το Γενικό Αντικαρκινικό Ογκολογικό Νοσοκομείο “Άγιος Σάββας” και το Γενικό Νοσοκομείο του Βόλου, νέες κλοπές σημειώθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.Το θέμα ξεφεύγει από μια απλή αστυνομική υπόθεση, διότι είναι αλλεπάλληλα τα κρούσματα. Αναμένουμε τόσο από το υπουργείο Υγείας όσο και από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη συγκεκριμένες και άμεσες απαντήσεις. Απόλυτη προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στην αναπλήρωση των μηχανημάτων και στα τρία νοσοκομεία, μια και είναι απαραίτητα για χιλιάδες ασθενείς. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας πρέπει να δώσει άμεσα λύση, στα θέματα ασφάλειας των νοσοκομείων”.

Δείτε επίσης