Η ζωή χωρίς βαρύτητα προκαλεί γήρανση

Η ζωή σε περιβάλλον με έλλειψη βαρύτητας προκαλεί συμπτώματα γήρανσης, ενώ παράλληλα οδηγεί σε μεταβολικές διαταραχές και τελικά σε παχυσαρκία. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν και από την παρακολούθηση αστροναυτών κατά την παραμονή τους στο Διάστημα και μετά την επιστροφή τους, αλλά και από μελέτες προσομοίωσης που έγιναν στα εργαστήρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος.

«Η μελέτη της υγείας του ανθρώπου στη Γη επηρεάζεται από μια δύναμη έλξης, τη βαρύτητα. Πολλά χρόνια τώρα προσπαθούμε να εξηγήσουμε τους μηχανισμούς που ρυθμίζουν τη λειτουργία του ανθρώπου, αλλά πάντα υπάρχει ο παράγοντας που επηρεάζει τα αποτελέσματα των ερευνών αυτών που δεν είναι άλλος από τη βαρύτητα. Αν θέλουμε να ερευνήσουμε τα φαινόμενα στη Γη πρέπει πρώτα να γνωρίζουμε τα φαινόμενα σε περιβάλλον μηδενικής βαρύτητας», αναφέρει η ειδική σε θέματα αεροδιαστημικής ιατρικής πνευμονολόγος Χρυσούλα Κουρτίδου-Παπαδελή, με αφορμή το 6ο Διεθνές Συνέδριο Αεροδιαστημικής Ιατρικής που διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Αεροδιαστημικής Ιατρικής και Διαστημικών Ερευνών από 22-26 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Με την έρευνα στο Διάστημα δόθηκε η δυνατότητα να μελετηθεί ο ανθρώπινος οργανισμός χωρίς την επίδραση του παράγοντα της βαρύτητας. «Μας δόθηκε η δυνατότητα να δούμε γιατί οι αστροναύτες μόλις φτάσουν στο Διάστημα παρουσιάζουν με αλματώδη ρυθμό όλα τα συμπτώματα της γήρανσης, όπως οστεοπόρωση, μυϊκή ατροφία, απώλεια οστικής μάζας διαταραχές ύπνου κλπ, και γιατί επανέρχονται στα φυσιολογικά επίπεδα μέσα σε λίγες ημέρες. Και εφόσον τα συμπτώματα της γήρανσης εξαφανίζονται στους αστροναύτες μόλις επιστρέψουν στη Γη θα μπορούσαμε να σταματήσουμε την εξέλιξη της γήρανσης στη Γη. Ποια είναι αυτή η μαγική δύναμη που μπορεί να μας κρατάει υγιείς σε όλη μας τη ζωή, γιατί την εγκαταλείψαμε και ποιες είναι οι συνέπειες της εγκατάλειψης αυτής», συνεχίζει η κ Κουρτίδου-Παπαδελή.

Μελέτες προσομοίωσης της έλλειψης βαρύτητας με κλινοστατισμό στα Εργαστήρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, που θα παρουσιαστούν στο συνέδριο, έδειξαν ότι από την πρώτη ώρα κλινοστατισμού και καθιστικής ζωής πυροδοτείται το γονίδιο για την αντίσταση στην ινσουλίνη που οδηγεί στις μεταβολικές διαταραχές και τελικά στην παχυσαρκία.

Στο συνέδριο θα συζητηθούν όλα τα θέματα σχετικά με την παχυσαρκία από ειδικούς ερευνητές σε όλους τους τομείς. Θα αναλυθεί ακόμη το φαινόμενο της όρεξης από μελέτες σε ειδικό μαγνητοεγκεφαλογράφο και ποιες περιοχές του εγκεφάλου ενεργοποιούνται για να καταλήξει ο οργανισμός στην αντίσταση στην ινσουλίνη και τελικά την παχυσαρκία.

Δείτε επίσης