Η μάχη κατά του καρκίνου στις ΗΠΑ έχει σημειώσει σημαντικές προόδους τα τελευταία 40 χρόνια, μειώνοντας τα ποσοστά θνησιμότητας κατά 16%, όμως ο καρκίνος παραμένει η δεύτερη αιτία θανάτου στην χώρα, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα. Την προηγούμενη χρονιά περίπου 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι χτυπήθηκαν από τον καρκίνο και 560.000 πέθαναν εξαιτίας της νόσου, σύμφωνα με το ειδικό τεύχος του Journal of the American Medical που είναι αφιερωμένο στον καρκίνο.
Χάρη στις εκστρατείες πρόληψης (κατά του καπνίσματος, υπέρ των μαστογραφιών και των κολονοσκοπήσεων) καταγράφηκε μία πτώση περίπου 1% το χρόνο στους διαγνωσμένους καρκίνους μεταξύ του 1999 και του 2006, σύμφωνα με το περιοδικό. “Σημαντικές πρόοδοι” καταγράφηκαν στην θεραπεία των καρκίνων στα παιδιά και σε άλλους καρκίνους που χτυπούν τον προστάτη, τους όρχεις, το στήθος και το παχύ έντερο, προσθέτει η έκθεση.
Όμως κάποιοι καρκίνοι, όπως αυτός στο πάγκρεας, το συκώτι, τις ωοθήκες, τον εγκέφαλο και τους πνεύμονες “παραμένουν ιδιαίτερα θανατηφόροι και δεν ανταποκρίνονται στις γνωστές θεραπείες”. Επιπλέον, με την επιμήκυνση του προσδόκιμου ζωής τις τελευταίες δεκαετίες, αυξάνεται ο κίνδυνος να πάθει κάποιος καρκίνο.
Περίπου ένας άνδρας στους δύο και μία γυναίκα στις τρεις θα χτυπηθούν από τον καρκίνο κατά τη διάρκεια της ζωής τους, επισημαίνει το περιοδικό. Οι μισές από αυτές τις περιπτώσεις θα είναι θανατηφόρες. Σε ένα άρθρο του που θα δημοσιεύσει την επόμενη εβδομάδα ένα άλλο περιοδικό, το Archives of Internal Medicine, επισημαίνεται ότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ασχολούνται περισσότερο με τις μάχες κατά του καρκίνου που κερδήθηκαν και όχι αρκετά με αυτές που χάνονται. “Τα άρθρα των εφημερίδων και των περιοδικών σε σχέση με τον καρκίνο έχουν την τάση να αναφέρονται στις θεραπείες και τους επιζώντες και όχι στον θάνατο, τις αποτυχίες των θεραπειών και τις παρενέργειές τους”, αναφέρει το άρθρο.