Εκατοµµύρια χρόνια, οι κοραλλιογενείς ύφαλοι στολίζουν τους ωκεανούς. Για πόσο όµως; Οι επιστήµονες προειδοποιούν πως σε 50 χρόνια ορισµένα είδη θα αποτελούν µια ωραία ανάµνηση. Ειδικοί ερευνητές απότον Ζωολογικό Κήπο του Λονδίνου έδωσαν πρόσφατα στη δηµοσιότητα µία λίστα µε τα 10 είδη κοραλλιών που απειλούνται άµεσα µε εξαφάνιση. Κοράλλια µε κόκκινα και µοβ πλοκάµια, κάποια που µοιάζουν µεα νθρώπινο εγκέφαλο, και άλλα που θυµίζουν ζέβρες. Είναι µερικά από τα είδη που, σύµφωνα µε τους υπευθύνους της Ζωολογικής Εταιρείαςτου Λονδίνου (ZSL), θα πάψουν να υφίστανται τα επόµενα 30 – 50 χρόνια, λόγω της υπερθέρµανσης τουπλανήτη, της υπεραλιείας, του τουρισµού και της µόλυνσης των ωκεανών.
Οι κλιµατικές αλλαγές αποτελούν ίσως τον πιο σοβαρό κίνδυνο για τα κοράλλια και τα µικροσκοπικά φύκια – συµβιωτικά άλγη – που ζουν στους ιστούς τους, διότι προκαλούν σε αυτά το φαινόµενο της λεύκανσης ή αλλιώς το«ξεθώριασµα». Με την αύξηση της θερµοκρασίας στη θάλασσα, ακόµη και κατά 1°C, αποβάλλονται τα συµβιωτικά άλγη, τα οποία προµηθεύουν στα κοράλλια τροφή και τους προσδίδουν τα ζωηρά τους χρώµατα. Τα τελευταία χρόνια µάλιστα, πολύ συχνά, η λεύκανση των κοραλλιών συνοδεύεται από µαζικούς θανάτους οικοσυστηµάτων κοραλλιογενών υφάλων.
Πέρσι, γύρω απότην Ινδονησία, ολόκληροι κοραλλιογενείς ύφαλοι καταστράφηκαν ολοσχερώς, ενώ σοβαρά απειλείταικαι ο ύφαλος Great Barrier Reef της Αυστραλίας. Καθώς το µήκος του ξεπερνάει τα 2.000 χλµ., θεωρείται οµεγαλύτερος στον κόσµο. Το 2002, το 60% του υφάλου υπέστη τη χειρότερη µορφή αποχρωµατισµού και αν η θερµοκρασία εξακολουθήσει να ανεβαίνει, εκφράζονται φόβοι ότι σε µισό αιώνα θα αφανιστεί.