Γράφει η Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Η εικόνα επαναλαμβάνεται συχνά: Άφθονη κατανάλωση αλκοόλ σε κοινωνικές εξόδους από μη αλκοολικά άτομα, προσωρινή ευφορία και δυσάρεστα συμπτώματα μετά (π.χ. εμετός, κοιλιακός πόνος, ναυτία, φούσκωμα, ανακατωμένο στομάχι, δυσάρεστη γεύση στο στόμα, πονοκέφαλος).
Η οξεία δηλητηρίαση με μέθη έχει ως συνέπειες την ζάλη, την αταξία, την ναυτία και τον εμετό. Προκύπτει όταν το αλκοόλ βρεθεί στο αίμα σε επίπεδα πάνω από 150 mg/dl. Σε επίπεδα πάνω από 350 mg/dl στο αίμα μπορεί να υπάρξουν σοβαρές συνέπειες στην υγεία σας όπως είναι αναπνευστική καταστολή, σπασμοί και κώμα. Ακόμα και ο θάνατος απειλεί τον πότη.
Σύμφωνα με μελέτες, για τις περιστασιακές οινοποσίες αίρεται η προστατευτική επίδραση του αλκοόλ για ορισμένα όργανα του σώματος (π.χ. καρδιά) με αποτέλεσμα τα άτομα που καταναλώνουν περιστασιακά υψηλές ποσότητες αλκοόλ να έχουν αυξημένο κίνδυνο προσβολής από καρδιαγγειακά νοσήματα ακόμη και εάν η συνολική μηνιαία κατανάλωση αλκοόλ βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα.
Τα επίπεδα του αλκοόλ στο αίμα μετά από πόση, εξαρτώνται από το βάρος του ατόμου, από το είδος του ποτού και από ποικίλους μεταβολικούς παράγοντες. Ένα ποτηράκι κρασί, το οποίο περιέχει 10-11% αλκοόλ μπορεί να ανεβάσει τα επίπεδα στο αίμα από 20 mg/dl έως πάνω από 50 mg/dl. Οι γυναίκες, οι παχύσαρκοι και οι ηλικιωμένοι έχουν μικρότερη αντοχή στο αλκοόλ και άρα η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να έχει πιο δυσάρεστες συνέπειες στην υγεία τους.
Πέντε μέτρα προστασίας
Για να αποφύγετε τις συνέπειες που μπορεί να έχει για την υγεία σας η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ είναι καλό να εφαρμόζετε μερικά χρήσιμα μέτρα:
- Μην «βγείτε» με άδειο στομάχι. Το φαγητό έχει την ιδιότητα να αναχαιτίζει την απορρόφηση του αλκοόλ. Προτιμήστε ένα φρούτο πριν την έξοδο και μπαρ που συνοδεύουν τα ποτά με ξηρούς καρπούς και δεν τα σερβίρουν σκέτα. Πιείτε ένα ποτήρι νερό κατά την έξοδο.
- Κατά τη διάρκεια της «εξόδου» καλό είναι να αποφύγετε να πιείτε πάνω από δύο ποτά. Μην αναμειγνύετε τα ποτά μεταξύ τους.
- Μην καταναλώνετε φτηνά ποτά αμφίβολης προέλευσης. Πολλά ανώνυμα ποτά που συνήθως σερβίρονται σε μπαρ έχουν συντηρητικά και πρόσθετα που αυξάνουν τις παρενέργειες και τις επιπλοκές.
- Καλό είναι το αλκοολούχο ποτό να αναμιγνύεται με μη αλκοολούχο ποτό (π.χ. νερό) για να ομαλοποιηθεί η απορρόφηση του και να βρεθεί σε χαμηλότερα επίπεδα στο αίμα.
- Μην πίνετε αλκοόλ εάν παράλληλα καταναλώνετε φάρμακα.
Τα γενικά αυτά μέτρα εξατομικεύονται ανάλογα με το σύνολο των νοσημάτων από τα οποία πάσχει ο οργανισμός και τα ευρήματα της ιατρικής εξέτασης.
Εάν τα συμπτώματα είναι ιδιαίτερα έντονα ή επιμένουν, η σωστή ιατρική εξέταση είναι επιβεβλημένη για τον αποκλεισμό σοβαρών παθολογικών καταστάσεων που δεν αποτελούν ένα απλό σύνδρομο «hang over» (όπως π.χ. είναι η οξεία αλκοολική ηπατίτιδα).
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά: 210-6252770
Email: amoschovaki@yahoo.gr