Τι σημαίνει να έχετε ιδιοπαθή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου

Οι παθήσεις που επηρεάζουν τη γαστρεντερική οδό είναι συχνές και πολλές είναι σε άνοδο. Ο γαστρεντερικός σωλήνας εκτείνεται από το στόμα μέχρι τον πρωκτό, μέσω του στομάχου και των εντέρων, τα οποία περιλαμβάνουν το λεπτό έντερο και το παχύ έντερο (κόλον). Περίπου ένας στους πέντε δυτικούς ανθρώπους θα εμφανίζει συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου σε κάποιο σημείο της ζωής του. Περίπου ένας στους 100 έχει κοιλιοκάκη (αν και πολλοί δεν το γνωρίζουν). Η ιδιοπαθής φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (ΙΦΝΕ), η οποία συνήθως εκδηλώνεται ως νόσος του Crohn ή ελκώδη κολίτιδα, είναι λιγότερο συχνή, επηρεάζοντας τρεις στους 1.000.

Μέρος του λόγου για τη δραματική αύξηση του αριθμού των ατόμων που προσβάλλονται από φλεγμονώδη νόσος του εντέρου είναι ότι πρόκειται για μια ασθένεια των νέων, που διαγιγνώσκεται συχνότερα μεταξύ 18 και 35 ετών. Είναι μια χρόνια και ανίατη ασθένεια αλλά με χαμηλή θνησιμότητα. Όσοι έχουν διαγνωστεί δεν είναι πιθανό να πεθάνουν από τη νόσο. Αυτός ο συνδυασμός νεαρής ηλικίας κατά τη διάγνωση και χαμηλής θνησιμότητας οδηγεί σε μια επιδημιολογική έννοια που ονομάζεται “επιπολασμός της σύνθεσης”. Όλοι γνωρίζουμε για τον ανατοκισμό: Εάν αρχίσουμε να αποταμιεύουμε χρήματα στα 20 μας, με την πάροδο του χρόνου και με σταθερό επιτόκιο, οι αποταμιεύσεις μας θα αυξηθούν. Στα 60 μας θα μείνουμε με ένα μεγάλο χρηματικό ποσό για τη σύνταξη. Ο επιπολασμός επιδεινώνετα όταν προστίθενται νέα άτομα στον πληθυσμό που έχουν διαγνωστεί με τη νόσο αλλά τα υπάρχοντα κρούσματα δεν αφαιρούνται -οδηγώντας σε σταθερή αύξηση του αριθμού των προσβεβλημένων από νόσο. Μια μελέτη προέβλεψε ότι ο επιπολασμός της IBD θα αυξάνεται κατά μέσο όρο κατά 3% ετησίως.

Οι νέοι με χρόνιες παθήσεις υγείας αντιμετωπίζουν όλες τις συνήθεις προκλήσεις της ενηλικίωσης -να κάνουν φίλους, να προσαρμοστούν σε νέες καταστάσεις, να αναπτύξουν μια αίσθηση του εαυτού τους και να αντιμετωπίσουν τις διαπροσωπικές συγκρούσεις. Πρέπει όμως να αντιμετωπίσουν και τις προκλήσεις της ασθένειάς τους. Τυπικά συμπτώματα περιλαμβάνουν διάρροια, κοιλιακό άλγος, απώλεια βάρους, αίμα στα κόπρανα και κόπωση. Η ασθένεια μπορεί να προχωρήσει σε ύφεση, αλλά δεν υπάρχει θεραπεία και οι εξάρσεις μπορεί να οδηγήσουν σε παραμονή στο νοσοκομείο και απώλεια σχολείου ή εργασίας.

Πολλοί νέοι επιλέγουν να αποκρύψουν τη διάγνωσή τους από φίλους και συναδέλφους. Η διάγνωση με ΙΦΝΕ μπορεί εκτροχιάσει σχέδια και προσδοκίες.

Αντιμετωπίζουμε τη νόσο του Crohn με ισχυρά, ακριβά φάρμακα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Όταν αυτά αποτύχουν, αφαιρούνται τμήματα των εντέρων των ασθενών. Συχνά, όμως, η ασθένεια επιστρέφει. Για να αποτραπεί ασθένεια, πρέπει να κατανοηθεί. Το 2018, καταλάβαμε ότι οι χρόνιες φλεγμονώδεις ασθένειες προκύπτουν από αλληλεπιδράσεις μεταξύ γονιδίων ευαισθησίας και περιβαλλοντικών εκθέσεων που συνδέονται με το κάπνισμα, η διατροφή και ακόμη και η έντονη εστίασή μας στην καθαριότητα. Οι μεταλλάξεις στα γονίδια ευαισθησίας μπορούν να επηρεάσουν την αλληλεπίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος και του μικροβιώματος του εντέρου. Ορισμένα πράγματα κατά την πρώιμη παιδική ηλικία, όπως το τάισμα με μπιμπερό ή η χρήση αντιβιοτικών στη βρεφική ηλικία μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης ευερέθιστου εντέρου αργότερα στη ζωή.

Θεραπεία

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου μπορεί μερικές φορές να υποχωρήσει με την πάροδο του χρόνου και να μην αφήσει μακροχρόνιες βλάβες στο γαστρεντερικό σωλήνα. Μια ανασκόπηση του 2015 διαπίστωσε ότι για τη διαχείριση των συμπτωμάτων του ΙΦΝΕ, πρέπει να ληφθούν υπόψη η διατροφή, ο τρόπος ζωής και οι συμπεριφορικοί παράγοντες ενός ατόμου. Λόγω της σχέσης του ΙΦΝΕ με το στρες, η ψυχολογική θεραπεία έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και βελτιώνει την ποιότητα ζωής.

Τα FODMAPs σημαίνoυν ζυμώσιμοι ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και πολυόλες. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά ελάχιστα πέπτονται στο λεπτό έντερο, και ως εκ τούτου φτάνουν στο παχύ έντερο, όπου ζυμώνονται από τα βακτήρια. Μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε FODMAPs και ορισμένα προβιοτικά μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του ΙΦΝΕ, αν και τα μακροπρόθεσμα οφέλη μιας δίαιτας χαμηλής FODMAPs είναι ασαφή.

Η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου δεν μπορεί να θεραπευτεί και συχνά αντιμετωπίζεται με φάρμακα όπως τα στεροειδή και οι ανοσοτροποποιητές που ελέγχουν τα υψηλά επίπεδα φλεγμονής του εντέρου. Επί του παρόντος δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι οι διατροφικές αλλαγές μπορούν να θεραπεύσουν τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, αλλά οι μελλοντικές κατευθύνσεις μπορεί να περιλαμβάνουν χειρισμό βακτηρίων του εντέρου χρησιμοποιώντας συνδυασμούς αντιβιοτικών, πρεβιοτικών, προβιοτικών και διατροφής.

Λοιπόν, τι μπορώ να φάω; Το πρώτο βήμα είναι να μάθετε εάν έχετε όντως κλινικό γαστρεντερικό πρόβλημα, κάτι που μπορείτε να κάνετε μόνο εάν συμβουλευτείτε έναν γιατρό και κάνετε τις κατάλληλες εξετάσεις. Οποιαδήποτε διατροφική συμβουλή θα εξαρτηθεί από αυτή τη διάγνωση, καθώς και από την ατομική σας κατάσταση.

Η αποφυγή τροφών που περιέχουν FODMAPs μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Αυτό σημαίνει να κόψετε τα κατά τα άλλα υγιεινά τρόφιμα, πλούσια σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά, όπως μήλα, κρεμμύδια και φακές. Τα στοιχεία μπορεί να μην είναι αρκετά σαφή για να συνταγογραφηθεί διατροφική θεραπεία, αλλά η κατανάλωση μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής δεν μπορεί να βλάψει. Τα άτομα με γαστρεντερικά προβλήματα μπορεί να επωφεληθούν από εξατομικευμένες διατροφικές συμβουλές από έναν επαγγελματία υγείας, όπως έναν διατροφολόγο.

Δείτε επίσης