Θεραπεία με υπερήχους μειώνει το χρόνο επούλωσης των πληγών

Επιστήμονες από τα Πανεπιστήμια Σέφιλντ και Μπρίστολ βρήκαν ότι ο χρόνος επούλωσης μιας πληγής μπορεί να μειωθεί 30% με θεραπεία υπερήχων. Η μελέτη τους δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Investigative Dermatology.

Μερικές φορές οι πληγές κάνουν πολλούς μήνες ή και χρόνια να επουλωθούν ή δεν επουλώνονται ποτέ, με συνέπεια να προκαλούν σημαντικό ψυχικό και σωματικό στρες στους πάσχοντες.

Οι χρόνιες πληγές, όπως αυτές που οφείλονται στον διαβήτη ή στην κατάκλιση, εκδηλώνονται συχνότερα στις ηλικίες άνω των 60 ετών. Η συχνότητά τους στο γενικό πληθυσμό να υπολογίζεται σε 7,8 περιστατικά ανά 1.000 κατοίκους.

ultrasound-th555injuryΟι ειδικοί χαρακτηρίζουν το εύρημα «εντυπωσιακό», αλλά θα πρέπει να επαληθευτεί και στον άνθρωπο. Οι υπέρηχοι χρησιμοποιούνται ήδη για την αντιμετώπιση ορισμένων τραυματισμών στα οστά.

Οι ερευνητές δοκίμασαν την θεραπεία υπερήχων σε ποντίκια με χρόνιες πληγές που δεν επουλώνονταν επαρκώς και είχαν την τάση να μολύνονται. Επρόκειτο για πληγές που έμοιαζαν με τα έλκη κατάκλισης ή διαβητικά έλκη κάτω άκρων που συχνά καταλήγουν σε ακρωτηριασμό.

Οι υπέρηχοι “αφυπνίζουν” τα κύτταρα

Οι ερευνητές δοκίμασαν υψηλής συχνότητας υπερήχους που δονούν τα κύτταρα εντός και γύρω από την πληγή. Η διαδικασία αυτή κάνει τα κύτταρα να ανταποκρίνονται καλύτερα στην διαδικασία της επούλωσης.

Τόσο τα ηλικιωμένα όσο και τα διαβητικά ποντίκια εμφάνισαν μείωση του χρόνου επούλωσης των πληγών τους από 9 μέρες σε 6 ημέρες. Έτσι, με τους υπερήχους, ο χρόνος επούλωσης ήταν ίδιος με αυτόν που παρατηρείται στα νεότερα και υγιή ποντίκια.

Η θεραπεία είχε ως στόχο να σταματήσει τη λοίμωξη της πληγής και να ενισχύσει τη διαδικασία της επούλωσης. Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι οι πληγές που είχαν τα ζώα δεν ήταν χρόνιες, αλλά οξείες. Έτσι, οι ερευνητές προγραμματίζουν να δοκιμάσουν την τεχνική και σε πληγές που υπάρχουν για εβδομάδες -οι πληγές χαρακτηρίζονται ως χρόνιες όταν δεν επουλώνονται μέσα στο προσδοκώμενο χρονικό διάστημα (συνήθως μέσα σε 3 μήνες). Επόμενος στόχος είναι να εφαρμοστεί η θεραπεία των υπερήχων σε ανθρώπους.

Οι χρόνιες πληγές

«Οι θεραπείες που αυτή τη στιγμή έχουμε στη διάθεσή μας για τις χρόνιες πληγές βασίζονται στην προστασία τους από τις μολύνσεις και στην ελπίδα ότι θα επουλωθούν μόνες τους», δήλωσε ο Μαρκ Μπας, λέκτορας στο Κέντρο Βιολογίας και Βιοϊατρικής Έρευνας, «The Bateson Centre» του Σέφιλντ.

«Η μέθοδος με τους υπερήχους προάγει την επούλωση των πληρών “αφυπνίζοντας” φυσικούς μηχανισμούς που μοιάζουν αδρανοποιημένοι. Γι’ αυτό αποτελεί μια πολύ ελκυστική προοπτική».

Δείτε επίσης