Μια σημαντική κλινική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό New England Journal of Medicine από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πίτσμπουργκ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η χορήγηση αντιβίωσης για διάστημα μικρότερο των 10 ημερών στα μικρά παιδιά με ωτίτιδα έχει καλύτερο αποτέλεσμα από ένα χρονικό διάστημα 5 ημερών.
Η μέση ωτίτιδα είναι η μάστιγα της βρεφικής και παιδικής ηλικίας, η συχνότερη ασθένεια μετά το κοινό κρυολόγημα, και επιπλέον η συχνότερη αιτία που τα μικρά παιδιά παίρνουν αντιβιοτικά. Εκτιμάται ότι πάνω από το 75% των παιδιών εκδηλώνει οξεία μέση ωτίτιδα τουλάχιστον μία φορά κατά την διάρκεια των τριών πρώτων ετών της ζωής τους.
“Λαμβάνοντας υπόψη τις σημαντικές ανησυχίες σχετικά με την υπερβολική χρήση των αντιβιοτικών και την αυξημένη αντοχή στα αντιβιοτικά τα τελευταία χρόνια, κάναμε αυτή τη μελέτη για να δούμε αν η μείωση της διάρκειας της θεραπείας με αντιβιοτικά είναι εξίσου αποτελεσματικές σε συνδυασμό με τη μειωμένη αντοχή στα αντιβιοτικά και τις λιγότερες παρενέργειες», δήλωσε ο Alejandro Hoberman, επικεφαλής της μελέτης και Καθηγητής Παιδιατρικής Έρευνας στην Ιατρική Σχολή του Πίτσμπεργκ.
Οι ερευνητές αξιολόγησαν 520 παιδιά ηλικίας 6-23 μηνών τα οποία είχαν παρουσιάσει οξεία μέση ωτίτιδα. Τα μισά παιδιά πήραν αντιβιοτικά για 10 ημέρες (αμοξυκιλλίνη/κλαβουλανικό οξύ) και τα άλλα μισά έλαβαν μια συντομευμένη θεραπεία 5 ημερών με το αντιβιοτικό που ακολουθήθηκε από άλλες 5 ημέρες λήψης ενός εικονικού φαρμάκου. Οι γιατροί δεν γνώριζαν σε ποια ομάδα ανήκε το κάθε παιδί για να μην υπάρξει υποκειμενική επίδραση στα αποτελέσματα.
Καλύτερα 10 μέρες αντιβίωση παρά πέντε μέρες
Το συμπέρασμα ήταν αντίθετο από αυτό που αρχικά ανέμεναν οι ερευνητές. Ο κίνδυνος θεραπευτικής αποτυχίας ήταν 34% στην ομάδα της σύντομης θεραπείας και μόνο 16% στην ομάδα της θεραπεία των 10 ημερών. Όταν εξετάστηκε η παρουσία βακτηρίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά στο πίσω μέρος της μύτης, δεν υπήρχε μείωση στην ομάδα των 5 ημερών, όπως αναμενόταν, με τη βραχύτερη διάρκεια των αντιβιοτικών. Επίσης, τα αντιβιοτικά μειωμένης διάρκειας δεν μείωσαν τον κίνδυνο των παρενεργειών όπως η διάρροια και το εξάνθημα από πάνα. Με άλλα λόγια, δεν καταγράφηκαν λιγότερες παρενέργειες με τη σύντομη θεραπεία ή μικρότερη ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά.
Ήταν σημαντικό ότι η μελέτη έδειξε για πρώτη φορά ότι σχεδόν το 50% των παιδιών στα οποία παρατηρήθηκε υπολειμματικό υγρό στο μέσο αυτί μετά τη θεραπεία παρουσίασε επαναλαμβανόμενη λοίμωξη, ένα σημαντικά υψηλότερο ποσοστό σε σύγκριση με τα παιδιά χωρίς υπόλειμμα υγρού στο μέσο αυτί.
«Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι η θεραπεία της οξείας μέσης ωτίτιδας στα μικρά παιδιά με αντιβίωση πέντε ημερών δεν έχει όφελος ως προς τις παρενέργειες ή την αντίσταση στα αντιβιοτικά, συνεπώς, η θεραπεία των 10 ημερών υπερτερεί», ανέφερε ο Hoberman.