eHealth Forum 2017: Για ισότιμη πρόσβαση και βιώσιμη ανάπτυξη στην υγεία

Το eHealth Forum επεκτείνεται πέρα από ετήσιο συνέδριο να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες του ευρύτερου οικοσυστήματος μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες, μηνιαίες συναντήσεις, αποστολές σε διεθνή δρώμενα, επιχειρηματικές αποστολές στο εξωτερικό, την εκπαίδευση νέων ανθρώπων, hackathons, την υποστήριξη νεοφυών επιχειρήσεων, την παρακολούθηση και συμμετοχή στην δημιουργία υγιών έξυπνων πόλεων.

Το eHealth Forum έχει στόχο να ενώσει τους φορείς ψηφιακής υγείας αλλά και το ευρύ κοινό σε μια αποστολή να κτίσουμε όλοι μαζί μια κοινότητα που θα μαθαίνει, θα χρησιμοποιεί και θα εντάξει την τεχνολογία στην υγεία και την ιατρική για να μπορούμε μια μέρα στο άμεσο μέλλον να είμαστε έτοιμοι να μιλάμε για Υγεία και να εννοείται η τεχνολογία σαν αναπόσπαστο κομμάτι της.

Έτσι λοιπόν, αυτό τον Οκτώβριο από τις 19 έως τις 24, θα προωθούμε την ψηφιακή υγεία με ένα διεθνές γεγονός στην σύγχρονη Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. Πολλές ενότητες κλειδιά θα παρουσιαστούν φέτος σε αυτή την ετήσια γιορτή ψηφιακής υγείας και καινοτομίας, τα 6 κομμάτια του πάζλ που αποτελούν το eHealth Forum 2017 εξηγούνται στην συνέχεια. Οι περισσότερες δραστηριότητες είναι ελεύθερες και ανοιχτές στο ευρύ κοινό δωρεάν.

Dhealth Conference (19-22/10)

Νέο όνομα για το συνέδριο αφιερωμένο στην προαγωγή καινοτόμων φορέων και συνεχούς ανάπτυξης στον τομέα της ψηφιακής υγείας σε όλο τον κόσμο Το φετινό συνέδριο Dhealth στηρίζουν οι φορείς:

Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων και Προαγωγής Υγείας – ΕΔΔΥΠΠΥ, HL7 Ελλάδας και HL7 International, το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Έρευνας Πανεπιστημίου Κρήτης, το IHE-Europe, η EHTEL, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών – ΕΒΕΑ, το Ελληνικό δίκτυο EIPonAHA, η ECHAlliance, η Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Βιοιατρικής Πληροφορικής και Πληροφορικής της Υγείας, o Σύνδεσμος Εταιρειών Πληροφορικής Βορείου Ελλάδας – ΣΕΠΒΕ, ο Ελληνικός Σύνδεσμος Πληροφορικής Υγείας – ΕΣΠΥ, ενώ τελεί υπό την αιγίδα του ΣΕΒ.

Το συνέδριο Dhealth θα παρουσιάσει σειρά από συνεδρίες και εργαστήρια σχετικά με την νομοθεσία για την ψηφιακή υγεία, τις εξελίξεις και αποτελέσματα. Το dHealth περιλαμβάνει θέματα όπως: Καινοτομία στην Ψηφιακή Υγεία, Δεδομένα Ασθενών, Ασφάλεια Δεδομένων, Διασυνοριακή Υγεία, Προσφυγικές Ροές και Διασυνοριακή Παροχή Υγείας, eHealth στα Βαλκάνια, eHealth Εξελίξεις στην Ελλάδα, eHealth: Εργαλείο για την Υγειονομική Διακυβέρνηση, Big Data, και Διαλειτουργικότητα.

Φέτος θα συμμετέχουν πολλά Ευρωπαϊκά Προγράμματα συμπεριλαμβανομένων των: EUROCAS, IC-Health, eHealth HUB, BD2Decide, m-Resist, City4Age, όπως και οι διεθνείς οργανισμοί ECHAlliance και HIMSS οι οποίοι θα παρουσιάσουν ειδικά εργαστήρια.

Ομιλητές από το EUROCAS – σχεδόν ένα χρόνο από την εκκίνηση του προγράμματος – θα παρουσιάσουν το σχεδιασμό και τα στοιχεία του «eHealth Conformity Assessment Scheme for Europe» (CASforEU), που θα βοηθήσει δημόσιους φορείς, τον ιδιωτικό τομέα και τους χρήστες να δοκιμάζουν eHealth εφαρμογές και λύσεις σε αντίστιξη με αναγνωρισμένες eHealth προδιαγραφές και προφίλ.

Startup Garden (20-22/10)

Η ετήσια Γιορτή της Τεχνολογίας της Ηλεκτρονικής Υγείας! Εξερευνήστε τις αμέτρητες δυνατότητες της ηλεκτρονικής υγείας σήμερα. Στο STARTUP GARDEN συναντώνται οι καλύτερες startup και spinoff της ψηφιακής υγείας, επιχειρηματίες με επενδυτές και μεγάλες επιχειρήσεις του ψηφιακού κόσμου, της πληροφορικής και όχι μόνο. Για άλλη μια φορά φέτος οι δημιουργοί της τεχνολογίας φέρνουν το μέλλον στα χέρια σου σήμερα. Οι νεοφυείς εταιρείες τεχνολογίας έχουν ήδη επηρεάσει τον τρόπο ζωής μας και σταδιακά γίνονται μέρος της καθημερινής διαχείρισης της υγείας και της ευεξίας καθενός από εμάς.

Δικτυωθείτε με την κοινότητα του οικοσυστήματος των τεχνολογικών startup. Συναντήσετε προγραμματιστές και νέους επιχειρηματίες που δημιουργούν καινοτόμα επιχειρηματικά μοντέλα και λύσεις. Ενημερωθείτε από πρώτο χέρι, μοιραστείτε ιδέες, συζητήστε με νέους επιχειρηματίες ώστε να συμμετέχετε στον σχεδιασμό νέων εφαρμογών προσαρμοσμένων στις ανάγκες σας.

eHealthHUB LEAN STARTUP ACADEMY

Το eHealth Hub, μια νέα διασυνοριακή πρωτοβουλία χρηματοδοτούμενη από την ΕΕ, αποκλειστικά για την προαγωγή της ψηφιακής υγείας έρχεται στην Αθήνα, συμμετέχοντας στο eHealth Forum με ένα δωρεάν εκπαιδευτικό εργαστήριο για 10 startups που θα κερδίσουν από μια θέση. Το εργαστήριο θα εστιάσει στην προώθηση στην αγορά, τις νομικές προϋποθέσεις και την νομοθεσία για νεοφυής επιχειρήσεις στην υγεία και θα πραγματοποιηθεί Πέμπτη 19/10 και Παρασκευή 20/10.

Η προώθηση στην αγορά μια λύσης eHealth είναι πολύπλοκη υπόθεση. Πουλώντας σε υγειονομικούς οργανισμούς όπως τα νοσοκομεία και τις ασφαλιστικές εταιρείες είναι μια πρόκληση αφού οι λύσεις πρέπει να ταιριάζουν απόλυτα μέσα σε νομικές και κυβερνητικές προδιαγραφές Επίσης ο κλάδος της Υγείας είναι άκρως πολύπλοκος τομέας με πολλούς κανονισμούς, φορείς και εξαιρετικά σημαντικούς περιορισμούς για την ασφάλεια προσωπικών δεδομένων. Ταυτόχρονα, πολλές διασυνοριακές δραστηριότητες eHealth αυξάνονται σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και υπάρχει έντονη ανάγκη για τις κατάλληλες νομικές και κανονιστικές ρυθμίσεις/πλαίσια ώστε να μπορεί να εξασφαλιστεί η προαγωγή μιας startup στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και οι κατάλληλες νομικές και κανονιστικές ρυθμίσεις για στρατηγικές πληρωμών και απολαβών.

Για να αντιμετωπιστούν αυτές οι δυσκολίες, το εργαστήριο του eHealth Hub θα βοηθήσει τις startups να φιλτράρουν και να βρίσκουν τις πιο κατάλληλες λύσεις στην Ευρωπαϊκή αγορά για τις πολύ συγκεκριμένες προδιαγραφές τους, ενώ παράλληλα τους προσφέρει την κατάλληλη καθοδήγηση.

Healthy Smart Cities (19-22/10)

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας υγιής πόλη είναι εκείνη που συνειδητά προσπαθεί να βελτιώσει τους παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα της καθημερινότητας των πολιτών της. Οι πόλεις αποτελούν τους σημαντικότερους ίσως συντελεστές για την προαγωγή της Υγείας των κατοίκων τους. Επειδή η υγεία των ανθρώπων επηρεάζεται από κοινωνικούς, περιβαλλοντικούς, οικονομικούς και πολιτιστικούς παράγοντες, η ποιότητα ζωής και η ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών αποτελούν βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία.

Εμείς στο eHealthForum δίνουμε μεγάλη έμφαση στον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο νέο αυτό περιβάλλον που διαμορφώνεται, στην πρακτική εφαρμογή των ψηφιακών τεχνολογιών, και στα οφέλη από τη χρήση τους στον τομέα της υγείας και της ευεξίας, τόσο για τις τοπικές αρχές όσο και για τους πολίτες. Για τον λόγο αυτό, φέτος υπάρχει κεντρική ενότητα για τις Υγιείς Έξυπνες Πόλεις. Θέλουμε να διευκολύνουμε την ένταξη τεχνολογικών λύσεων που θα βοηθήσουν τις πόλεις να επιτύχουν τους στόχους που έχει θέση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO).

Σε συνεργασία με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων και Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ) στόχος μας είναι να προσεγγίσουμε τις περιφέρειες και τους δήμους όλης της χώρας για να αναδείξουμε την αξία της εκπαίδευσης στην ψηφιακή υγείας. Τοπικοί φορείς έχουν προσκληθεί να θέσουν τις προκλήσεις τους στο εκπαιδευτικό Hackathon όπου μαθητές, φοιτητές και πολίτες θα διαγωνιστούν για να προτείνουν εφαρμόσιμες λύσεις.

Επίσης θα έρθουν να παρουσιάσουν στο κοινό τις λύσεις τους πολλά Ευρωπαϊκά προγράμματα που συνεργάζονται με ελληνικούς φορείς μεταξύ των οποίων: BD2Decide, mResist, και City4Age.

Δείτε επίσης