1.700 Έλληνες γιατροί εργάζονται στο βρετανικό σύστημα Υγείας (NHS)

Ο αριθμός των Ελλήνων γιατρών που εργάζονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας (NHS), σύμφωνα με πρόσφατο συνοπτικό σημείωμα της Βουλής των Κοινοτήτων, τον Ιούνιο 2017, ανερχόταν σε 1.700 ιατρούς, δηλαδή περίπου το 1,5% του συνολικού αριθμού των νοσοκομειακών γιατρών.

Οι Έλληνες γιατροί καταλαμβάνουν την τέταρτη θέση μεταξύ των μη – Βρετανών και την δεύτερη θέση μεταξύ των κρατών – μελών της ΕΕ και σε σχέση με το 2009, ο αριθμός τους έχει υπερδιπλασιαστεί.

Εξ αυτών, 1.351 απέκτησαν τα βασικά ιατρικά προσόντα (πτυχίο Ιατρικής) στην Ελλάδα, δηλαδή περίπου το 80%. Η πλειοψηφία αυτών εντάσσονται ως Επιμελητές Β΄ (Specialty Registrars) σε ηλικίες 30-39 ετών.

Ο αριθμός των Ελλήνων νοσηλευτών δεν μνημονεύεται στο εν λόγω σημείωμα. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία Μαρτίου 2017, ο αριθμός τους ανερχόταν σε 457 νοσηλευτές. Oι ηλικίες Ελλήνων νοσηλευτών που εντάσσονται στο NHS είναι κυρίως 25-29 ετών.

Ο αριθμός τους παρουσίαζε συνεχή άνοδο από το 2009 και έπειτα. Μετά όμως το δημοψήφισμα για έξοδο της Μεγάλης Βρετανία από την ΕΕ, φαίνεται πως υπάρχει ανακοπή της ανοδικής τάσης.

Στην πλειοψηφία τους, οι Έλληνες εργαζόμενοι στο NHS, είναι γιατροί και νοσηλευτές αλλά δεν είναι οι μόνες ειδικότητες. Σε ενημερωτικό έγγραφο του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας της Ελλάδας στο Λονδίνο, σημειώνεται ότι ο συνολικός αριθμός των Ελλήνων που εργάζονταν τον Ιούνιο 2017 στο NHS ήταν 2.959, καταλαμβάνοντας την δωδέκατη θέση μεταξύ των διαφόρων εθνικοτήτων και την έβδομη θέση μεταξύ των κρατών- μελών της ΕΕ.

Αναλυτικότερα, 138.000 από 1,1 εκατομμύρια υπαλλήλους του NHS αναφέρουν μη βρετανική ιθαγένεια. Πρόκειται για το 12% περίπου του συνολικού προσωπικού για το οποίο είναι γνωστή η εθνικότητα, ενώ για περίπου 7% των εργαζομένων του NHS, η εθνικότητα δεν έχει δηλωθεί.

Περίπου 62.000 είναι υπήκοοι άλλων χωρών της ΕΕ, ήτοι 5,6% του προσωπικού της NHS στην Αγγλία. Οι υπήκοοι άλλων χωρών της ΕΕ απαρτίζουν σχεδόν το 10% των ιατρών στο NHS. Επίσης, αποτελούν το 7% όλων των νοσηλευτών και το 5% του επιστημονικού, θεραπευτικού και τεχνικού προσωπικού.

Το ποσοστό των γιατρών και των νοσηλευτών με ιθαγένεια της ΕΕ αυξήθηκε μεταξύ του 2009 και του 2016, αλλά δεν έχει αλλάξει πολύ από το δημοψήφισμα του Ιουνίου 2016. Οι υπήκοοι της ΕΕ, μάλιστα, έχουν μειωθεί ως ποσοστό αυτών που εντάσσονται στο NHS.

Το 36% των νοσοκομειακών γιατρών απέκτησε τα βασικά ιατρικά προσόντα εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου. Το 20% έχει εξειδίκευση στην Ασία και το 9% είναι εξειδικευμένο στην ΕΕ. Για τους οικογενειακού ιατρούς (GPs), τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 4% στην ΕΕ και 13% στην Ασία.

Δείτε επίσης