Συχνό φαινόμενο η νόθευση των συμπληρωμάτων διατροφής

Γράφει η Αναστασία Μοσχοβάκη Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Τα συμπληρώματα διατροφής είναι σκευάσματα σε μορφή ταμπλέτας, κάψουλας, σκόνης ή υγρού, τα οποία περιέχουν θρεπτικά συστατικά, συνδυασμούς ή συμπυκνώματα βοτάνων. Είναι προϊόντα τα οποία λαμβάνονται παράλληλα με το σύνηθες καθημερινό γεύμα.

Η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής προτείνεται από τον ιατρό:

  • Σε περιπτώσεις ειδικών παθήσεων
  • Για την προαγωγή της υγείας
  • Για την αύξηση της ενεργειακής εφεδρείας του σώματος όταν αυτή διακυβεύεται από παράγοντες όπως κακή διατροφή κάπνισμα στρες
  • Για την πρόληψη ανάπτυξης ορισμένων ασθενειών, σε ανθρώπους με αξιοσημείωτη κληρονομική επιβάρυνση όπως ο καρκίνος και τα καρδιακά νοσήματα
  • Σε περιπτώσεις ηλικιωμένων όπου η κακή απορρόφηση ουσιών προάγει περαιτέρω την βιολογική γήρανση του σώματος.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στις 12 Οκτωβρίου 2018 στο επιστημονικό περιοδικό JAMA (Jenna Tuckerκ και συν.) και χρησιμοποίησε δεδομένα της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), η παρουσία μη αναγραφόμενων χημικών ουσιών αποτελεί διαδεδομένο φαινόμενο.

Τα πιο συνηθισμένα συστατικά φαρμάκων που ανιχνεύθηκαν σε νοθευμένα συμπληρώματα διατροφής, τα οποία διατέθηκαν στο εμπόριο αφορούσαν συμπληρώματα για σεξουαλική ενίσχυση 45,5%, απώλεια βάρους 40,9%, ανάπτυξη μυών 11,9%. Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων FDA που αφορούσαν νοθευμένα συμπληρώματα διατροφής (2007-2016).

Η νόθευση των συμπληρωμάτων οφείλεται κυρίως:

  • Στην απουσία αυστηρού νομοθετικού πλαισίου που διέπει την τυποποίησή τους
  • Τα συμπληρώματα δεν υπάγονται στην νομοθεσία περί φαρμάκων, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ελαττωμένοι έλεγχοι τυποποίησης από τους αρμόδιους ελεγκτικούς φορείς. Η τυποποίηση αφορά, το εάν το συμπλήρωμα διατροφής περιέχει, συγκεκριμένη ποσότητα δραστικού βοτάνου ή φυτικής ουσίας και εάν είναι καθαρό προσμίξεων. Οι έλεγχοι ανέδειξαν την επιμόλυνση ορισμένων από τα συμπληρώματα με βαρέα μέταλλα, άχρηστες ουσίες ή και φάρμακα. Σε ορισμένα άλλα, υπήρχαν ίχνη μόνο από το αναγραφόμενο βότανο.
  • Στην απουσία ελέγχων πριν την διάθεσή τους στον καταναλωτή (απουσία προληπτικής δράσης των ελεγκτικών μηχανισμών).

Τα συμπληρώματα διατροφής ταξινομούνται στην κατηγορία των τροφίμων και οι έλεγχοι που τα αφορούν γίνονται μετά την κυκλοφορία τους στην αγορά. Η ανάκληση επομένως των επιβλαβών προϊόντων εφόσον εντοπιστούν γίνονται εκ των υστέρων και αφού έχουν χορηγηθεί σε ανυποψίαστους καταναλωτές.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά
http://iatreioamoschovaki.gr
Τηλ. 2102122198 – 24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά: 2106252770
Email: amoschovaki@yahoo.gr

Δείτε επίσης