Εγκυμοσύνη: Ακόμα και ένα τσιγάρο την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου του μωρού

Έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες τα τελευταία χρόνια για την κατανόηση της παθοφυσιολογίας του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου.

Τώρα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Pediatrics, της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, βρήκε ότι το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ακόμη και μόνο ενός τσιγάρου την ημέρα, αυξάνει τον κίνδυνο να πεθάνει ξαφνικά το μωρό πριν κλείσει το πρώτο του έτος.

Σύμφωνα με στοιχεία του 2011 στις ΗΠΑ, το 11,5% των μητέρων κάπνιζε κατά τους 3 μήνες πριν από την εγκυμοσύνη και το 8,9% κάπνιζε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι οι αιφνίδιοι θάνατοι των μωρών στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 22% εάν δεν κάπνιζαν οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Για τις έγκυες γυναίκες που καπνίζουν, ο κίνδυνος αιφνίδιου θανάτου του μωρού αυξάνεται κατά 0,07% με κάθε πρόσθετο τσιγάρο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Tatiana M. Anderson του Κέντρου Ερευνών Παίδων του Σιάτλ, ανέλυσαν δεδομένα για 20.685.463 γεννήσεις, από τις οποίες οι 19.127 οδηγήθηκαν σε αιφνίδιο θάνατο του μωρού μετά τον τοκετό, συνήθως από αδυναμία αναπνοής (9,2 θάνατοι ανά 10.000 γεννήσεις).

«Ο αριθμός των τσιγάρων που καπνίζει καθημερινά μια έγκυος επηρεάζει σημαντικά τον κίνδυνο για αιφνίδιο θάνατο του μωρού» δήλωσε η Anderson.

Όπως είπε η ειδικός, αρκετοί ξαφνικοί και τραγικοί θάνατοι βρεφών θα μπορούσαν να αποφευχθούν σε όλο τον κόσμο, αν οι μητέρες δεν κάπνιζαν καθόλου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Οι γυναίκες καπνίστριες που κόβουν τελείως το τσιγάρο κατά την εγκυμοσύνη έχουν 22% μικρότερο κίνδυνο να δουν το βρέφος τους να πεθαίνει αιφνιδιαστικά, σύμφωνα με τη μελέτη.

Πηγή: Maternal Smoking Before and During Pregnancy and the Risk of Sudden Unexpected Infant Death.

Δείτε επίσης