Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε την κυκλοφορία του πρώτου αντικαταθλιπτικού φαρμάκου για την επιλόχεια κατάθλιψη στις ΗΠΑ, της αντικαταθλιπτικής ουσίας μπρεξανολόνης. Η επιλόχεια κατάθλιψη επηρεάζει μία στις εννέα γυναίκες.
Η εμπορική ονομασία της μπρεξανολόνης, το φάρμακο Zulresso, πρέπει να λαμβάνεται ενδοφλεβίως σε ιατρικό κέντρο και η ασθενής να βρίσκεται υπό ιατρική επίβλεψη για 60 ώρες λόγω του κινδύνου λιποθυμίας που παρατηρήθηκε σε κάποιες περιπτώσεις κατά τη διάρκεια των κλινικών δοκιμών.
Ημπρεξανολόνη (brexanolone) δρα γρήγορα, σε δύο ημέρες, ενώ τα αντικαταθλιπτικά χρειάζονται συνήθως εβδομάδες ή ακόμη και μήνες για να δράσουν.
Η μπρεξανολόνη “διαφέρει από οτιδήποτε άλλο έχει εγκριθεί μέχρι σήμερα για την κατάθλιψη”, δήλωσε η Κριστίνα Δεληγιαννίδη, από το Zucker Hillside Hospital, της Νέας Υόρκης, που συμμετείχε στις κλινικές δοκιμές του φαρμάκου οι οποίες οδήγησαν στην έγκρισή του.
Μελέτες έδειξαν ότι το φάρμακο είχε γρήγορα αποτελέσματα. Σε δύο κλινικές δοκιμές περίπου 250 γυναικών με κατάθλιψη μετά τον τοκετό έδειξαν ότι μέσα σε 60 ώρες, το 50% των γυναικών που έλαβαν το φάρμακο δεν ήταν πλέον κλινικά καταθλιπτικές, σε σύγκριση με το 25% των γυναικών που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Η κλινική κατάθλιψη αξιολογήθηκε χρησιμοποιώντας ένα ερωτηματολόγιο που έδωσε στις γυναίκες μια βαθμολογία κατάθλιψης. Στις πιο κοινές παρενέργειες του φαρμάκου περιλαμβάνονται η υπνηλία και η ξηροστομία.
Το φάρμακο είναι μια συνθετική εκδοχή ενός στεροειδούς που ονομάζεται αλλοπρεγνανολόνη.
Η αλλοπρεγνανολόνη παράγεται με φυσικό τρόπο από το σώμα. Είναι προϊόν διάσπασης της προγεστερόνης, της σεξουαλικής ορμόνης και παράγεται στον εγκέφαλο και τις ωοθήκες, καθώς και στον πλακούντα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Είναι γνωστό ότι τα επίπεδα της αλλοπρεγκαντανόνης στο αίμα αυξάνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μειώνονται γρήγορα μετά τον τοκετό. Οι διακυμάνσεις στα επίπεδα αυτού του στεροειδούς μπορεί να προκαλέσουν αλλαγές στον εγκέφαλο που συμβάλλουν στην κατάθλιψη και το άγχος σε μερικές γυναίκες, σύμφωνα με την εταιρεία Sage Therapeutics που παράγει την μπρεξανολόνη.
Δεν είναι σαφές πώς ακριβώς λειτουργεί η μπρεξανολόνη για τη θεραπεία της επιλόχειας κατάθλιψης μετά τον τοκετό. Πιστεύεται ότι το φάρμακο τροποποιεί την ανταπόκριση του σώματος στο στρες. Το φάρμακο συνδέεται με υποδοχείς GABA, οι οποίοι παίζουν ρόλο σε πολλές λειτουργίες του εγκεφάλου – τα άλλα αντικαταθλιπτικά φάρμακα, τυπικά, δεν συνδέονται με υποδοχείς GABA.
Η επιλόχεια κατάθλιψη είναι μια σοβαρή ασθένεια, η οποία όταν είναι οξεία, μπορεί να είναι και θανάσιμη. Οι γυναίκες μπορεί να έχουν σκέψεις που να τις ωθούν να αυτοτραυματιστούν ή να τραυματίσουν το παιδί τους.
Η έγκριση για πρώτη φορά ενός φαρμάκου για την αντιμετώπιση της επιλόχειας κατάθλιψης προσφέρει μια σημαντική νέα επιλογή για τη θεραπεία της νόσου.
Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών, το 11,5% των λεχώνων στις ΗΠΑ υπέφερε από επιλόχεια κατάθλιψη το 2012. Ορισμένες μελέτες αναφέρουν ότι από την κατάσταση αυτή μπορεί να πάσχει ακόμα και το 30% των νέων μητέρων.
Η Sage Therapeutics ανακοίνωσε ότι το φάρμακο θα διατίθεται από τα τέλη του Ιουνίου 2019 στις ΗΠΑ. Το κόστος της θεραπείας υπολογίζεται στα 34.000 δολάρια.