Συμπτώματα επιλόχειας κατάθλιψης έχει το 30% των νέων μητέρων

Σύμφωνα με μία βρετανική δημοσκόπηση, η επιλόχεια κατάθλιψη η οποία εμφανίζεται μετά την εγκυμοσύνη της γυναίκας είναι δύο φορές πιο συχνή απ’ ό,τι πιστευόταν έως τώρα αλλά το 40-50% των γυναικών την κρύβουν.

epiloxeia katathlipsi 5Οι διεθνείς υγειονομικοί οργανισμοί υπολόγιζαν έως τώρα ότι η κατάθλιψη της κύησης προσβάλλει μία στις έξι εγκύους.  Όπως όμως έδειξε η δημοσκόπηση, μία στις τρεις έγκυες γυναίκες παρουσιάζουν συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους, αλλά πολλές από αυτές φοβούνται να μιλήσουν στον γιατρό ή στον σύντροφο.

Η δημοσκόπηση έγινε από την ιστοσελίδα BabyCentre και συμμετείχαν 1.000 έγκυες γυναίκες και νέες μητέρες. Το 30% εξ αυτών δήλωσαν ότι συχνά παρουσίαζε πέντε ή περισσότερα βασικά συμπτώματα επιλόχειας κατάθλιψης, όπως το άγχος χωρίς αιτία, η έλλειψη ενδιαφέροντος για καθημερινές δραστηριότητες και το ξέσπασμα σε κλάμα.

Το 42% από αυτές ανέφερε ότι ποτέ δεν μίλησε σε γιατρό ή σε μαία τους γι’ αυτά τα συμπτώματα για λόγους ενοχή ή ντροπής. Ένας άλλος λόγος, τον οποίο επικαλέσθηκε το 50% των γυναικών που έκρυβε την κατάθλιψη ήταν ότι δεν ήθελε να χαρακτηριστεί ότι πάσχει από κάποια ψυχική ασθένεια.

Το 26% των γυναικών που υπέφερε σιωπηρά, είπε  ότι δεν είχε συζητήσει το θέμα ούτε με τον σύντροφο ούτε με φίλες ή συγγενείς.

Τα συμπτώματα

Αν και είναι φυσιολογικό να αισθάνονται οι νέες μητέρες άγχος ή και κάποια μελαγχολία στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όταν τα συμπτώματα αυτά έχουν διάρκεια και ένταση ενδέχεται να αποτελούν ένδειξη επιλόχειας κατάθλιψης.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της επιλόχειας κατάθλιψης είναι ο εκνευρισμός, τα αισθήματα ενοχής, η κυκλοθυμία, η εύκολη συγκίνηση, το κλάμα χωρίς αιτία, η δυσκολία άντλησης χαράς, οι αρνητικές σκέψεις, οι υπερβολικοί φόβοι για την υγεία του μωρού, οι διαταραχές στον ύπνο, το αίσθημα κόπωσης και η τάση για απομόνωση.

Δείτε επίσης