Καρκίνος παχέος εντέρου: Προστατευτικό το γιαούρτι

Η κατανάλωση δύο ή περισσότερων μερίδων γιαουρτιού την εβδομάδα συμβάλλει σε μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης προκαρκινικών αδενωμάτων στο έντερο, σύμφωνα με μια αμερικανική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Gu.

Η θετική επίδραση του γιαουρτιού φάνηκε ακόμη πιο έντονη για τους πολύποδες – οι οποίοι είναι πιθανό να εξελιχτούν σε καρκίνους.

Προηγούμενες έρευνες έχουν ήδη δείξει τα προστατευτικά αποτελέσματα του γιαουρτιού έναντι του καρκίνου, ενώ η νέα μελέτη είναι η πρώτη που διερευνά τη συσχέτιση μεταξύ γιαουρτιού και προκαρκινικών αδενωμάτων.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ εξέτασαν τη διατροφή και την ανάπτυξη αδενωμάτων σε 32.606 άνδρες και 55.743 γυναίκες που παρακολουθήθηκαν από το 1986 έως το 2012.

Κάθε τέσσερα χρόνια υποβάλλονταν σε ενδοσκόπηση του παχέος εντέρου και έδιναν πληροφορίες για τη διατροφή τους και για την κατανάλωση γιαουρτιού. Μέχρι το τέλος της μελέτης 5.811 αδενώματα αναπτύχθηκαν στους άνδρες και 8.116 στις γυναίκες.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως ο κίνδυνος για εμφάνιση αδενώματος μειωνόταν κατά 19% στους άνδρες που κατανάλωναν πάνω από δύο φορές την εβδομάδα γιαούρτι. Η μείωση έφτανε το 26% για τα αδενώματα που ήταν πιο επικίνδυνο να εξελιχθούν σε καρκίνο και για εκείνα που βρίσκονται στο κόλον του παχέος εντέρου και όχι στο ορθό.

Ως πιθανή εξήγηση για τα αποτελέσματα αυτά, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι δύο βακτήρια που βρίσκονται συνήθως στα ζωντανά γιαούρτια (Lactobacillus bulgaricus και Streptococcus thermophilus) μπορεί να μειώσουν τον αριθμό των καρκίνων που προκαλούν διάφορες χημικές ουσίες στο έντερο.

Σε ό,τι αφορά στο εύρημα ότι το γιαούρτι προστατεύει περισσότερο από τα αδενώματα που αναπτύσσονται στο κόλον, αυτό μπορεί εν μέρει να οφείλεται στη χαμηλότερη οξύτητα (pH) σε αυτό το μέρος του εντέρου, καθιστώντας το πιο φιλόξενο περιβάλλον για αυτά τα βακτήρια.

Εναλλακτικά, το γιαούρτι μπορεί να έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και να μειώνει το σύνδρομο του διαρρέοντος εντέρου καθώς τα αδενώματα σχετίζονται με αυξημένη διαπερατότητα του εντέρου.

Δείτε επίσης