Εμφυτεύματα: Πώς μπορούν να εξοντωθούν τα ανθεκτικά βακτήρια

Το τιτάνιο έχει πολλές ιδιότητες που το καθιστούν μια εξαιρετική επιλογή για χρήση σε εμφυτεύματα. Η χαμηλή πυκνότητα, η υψηλή ακαμψία, ο υψηλός λόγος βιομετρικής αντοχής και βάρους και η αντοχή στη διάβρωση οδήγησαν στη χρήση του σε διάφορους τύπους εμφυτευμάτων, από την οδοντιατρική έως τις αρθρώσεις.

Ωστόσο, ένα επίμονο πρόβλημα πλήττει τα μεταλλικά εμφυτεύματα: η επιφάνεια τους είναι μια τέλεια κατοικία για συσσώρευση μικροβίων, προκαλώντας χρόνιες λοιμώξεις και φλεγμονή στον περιβάλλοντα ιστό.

Κατά συνέπεια, το 5-10% των οδοντικών εμφυτευμάτων αποτυγχάνει και πρέπει να απομακρυνθεί μέσα σε 10-15 χρόνια για να αποφευχθεί η μόλυνση στο αίμα και σε άλλα όργανα.

Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Pittsburgh εισάγει μια επαναστατική θεραπεία για αυτές τις λοιμώξεις. Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Tagbo Niepa, χρησιμοποιεί ηλεκτροχημική θεραπεία (ECT) για να ενισχύσει την ικανότητα των αντιβιοτικών να εξαλείψουν τα μικρόβια.

«Λόγω της ανθεκτικότητας στα φάρμακα που αναπτύσσουν τα περισσότερα μικρόβια, οι αντιμικροβιακοί παράγοντες σταματούν να δουλεύουν, ειδικά με τις επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις», λέει ο Niepa. «Με αυτή την τεχνική, το ηλεκτρικό ρεύμα βλάπτει τη μεμβράνη των κυττάρων του μικροβίου».

Είναι πιο πιθανό ότι τα αντιβιοτικά να είναι αποτελεσματικά εάν τα βακτήρια ταυτόχρονα εκτίθενται στα αποτελέσματα του ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτό θα επέτρεπε ακόμη και τα ανθεκτικά στα φάρμακα βακτήρια να γίνουν ευπαθή στη θεραπεία και να εξαλειφθούν.

Η νέα μέθοδος περνά ένα αδύναμο ηλεκτρικό ρεύμα μέσω του μεταλλικού εμφυτεύματος, καταστρέφοντας την κυτταρική μεμβράνη των συνδεδεμένου μικροβίων, χωρίς να βλάπτει τον περιβάλλοντα υγιή ιστό.

Αυτή η βλάβη αυξάνει τη διαπερατότητα, καθιστώντας το μικρόβιο πιο ευαίσθητο στα αντιβιοτικά.

Δεδομένου ότι τα περισσότερα αντιβιοτικά δουλεύουν σε συγκεκριμένα βακτήρια που πρόκειται να αναπαραχθούν, και δεν δουλεύουν σε αδρανή μικρόβια, έτσι μπορεί να εμφανιστούν οι μολύνσεις. Η τεχνική προκαλεί ηλεκτροχημικό στρες σε όλα τα μικρόβια για να τα ευαισθητοποιήσει, καθιστώντάς τα πιο ευαίσθητα στα αντιβιοτικά.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι αυτή η τεχνολογία θα αλλάξει τον τρόπο αντιμετώπισης των λοιμώξεων.

Οι ερευνητές εστίασαν την έρευνά τους στον μύκητα Candida albicans (C. albicans), ο οποίος προκαλεί μια από τις πιο κοινές και επιβλαβείς μυκητιασικές λοιμώξεις που σχετίζονται με οδοντικά εμφυτεύματα.

Ενώ τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι μια συναρπαστική εφαρμογή για αυτή τη νέα τεχνική, ο Niepa λέει ότι έχει και άλλες πιθανές εφαρμογές, όπως σε επιδέσμους τραυμάτων.

Δείτε επίσης