Πόσο λίπος κερδίζει μια γυναίκα στην περιεμμηνόπαυση

Είναι γνωστό ότι οι γυναίκες που πλησιάζουν προς την εμμηνόπαυση κερδίζουν βάρος και σωματικό λίπος. Η παρούσα μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι γυναίκες που είναι σε περιεμμηνόπαυση χάνουν μυική μάζα. Η μελέτη έγινε από ερευνητές του University of California και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JCI Insight.

Η μετάβαση στην εμμηνόπαυση, γνωστή και ως περιεμμηνόπαυση, είναι η χρονική περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας που οι ορμονικές αλλαγές οδηγούν σε ακανόνιστη εμμηνόρροια, εξάψεις και άλλα συμπτώματα τα οποία οδηγούν στην εμμηνόπαυση -όταν η εμμηνόρροια σταματά εντελώς. H περιεμμηνόπαυση αρχίζει μερικά χρόνια πριν την εμμηνόπαυση.

Η σχέση μεταξύ εμμηνόπαυσης και αλλαγών στη σύνθεση του σώματος δεν έχει κατανοηθεί καλά. Μέχρι σήμερα, λίγες μελέτες έχουν εξετάσει τον αντίκτυπο της μετάβασης στην εμμηνόπαυση στη σύνθεση του σώματος και στο σωματικό βάρος.

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα 18 ετών από τη Women’s Health Study, αξιολογώντας τη σύνθεση του σώματος των γυναικών και χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο που τους έδωσε μια εικόνα της σύνθεσης πριν και μετά την τελευταία εμμηνορροϊκή περίοδο.

Μέχρι τώρα, δεν υπήρχαν σημαντικές αποδείξεις ότι η εμμηνόπαυση (ή η περιεμμηνόπαυση) οδηγεί σε αύξηση της λιπαρής μάζα ή σε απώλεια άλιπης μάζας αν και είναι γνωστό ότι συχνά μια γυναίκα παίρνει βάρος μετά την εμμηνόπαυση.

Το δείγμα ανάλυσης αριθμούσε 1.246 γυναίκες, μεταξύ των οποίων 356 Αφροαμερικανές, 153 Κινέζες, 178 Γιαπωνέζες και 559 λευκές. Η μέση αρχική ηλικία ήταν τα 47,1 έτη. Η τελευταία περίοδος ήταν τα 52,2 έτη.

Λιπαρή και άλιπη μάζα

Η λιπαρή μάζα και η αναλογία σωματικού λίπους αυξάνονται πριν από τη περιεμμηνόπαυση κατά 1,0% και 0,4% ετησίως αντίστοιχα. Κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης οι αυξήσεις αυτές επιταχύνονται σε 1,7% and 1,0% αντίστοιχα.

Πριν από την περιεμμηνόπαυση, η άλιπη μάζα αυξάνεται κατά 0,2% ετησίως ή κατά 0,06 κιλά ετησίως.

Κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης, η άλιπη μάζα μειώνεται κατά 0,2% όπως και η αναλογία της άλιπης μάζας (κατά 0,6% ετησίως).

Το ποσοστό της άλιπης μάζας μειώνεται διότι η άλιπη μάζα δεν αυξάνεται τόσο γρήγορα όσο το λίπος, το οποίο αυξάνεται 0,25 κιλά ετησίως.

Η μυική και λιπαρή μάζα των γυναικών πριν και μετά την τελευταία εμμηνορροϊκή περίοδο (FMP: final menstrual period).Στο διάστημα της περιεμμηνόπαυσης, το μέσο ετήσιο κέρδος βάρους είναι 0,25 κιλά και ο Δείκτης Μάζας Σώματος αυξάνεται κατά 0,12.

Πηγή: Changes in body composition and weight during the menopause transition.

Δείτε επίσης