Ο καρδιακός ρυθμός ανάπαυσης διαφέρει σημαντικά από άτομο σε άτομο

Είναι γνωστό ότι ο καρδιακός ρυθμός ανάπαυσης -ο αριθμός των χτύπων της καρδιάς ανά λεπτό όταν είμαστε ξαπλωμένοι- σχετίζεται με την καλή υγεία και προβλέπει το κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά.

Μια υψηλή τιμή του καρδιακού ρυθμού ανάπαυσης  σχετίζεται γενικά με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο τόσο σε γενικούς πληθυσμούς όσο και σε ασθενείς με καρδιαγγειακά προβλήματα. Ωστόσο μια μελέτη έδειξε ότι και ο χαμηλός καρδιακός ρυθμός (<65 παλμούς το λεπτό) σχετίζεται με υψηλότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο. Σε αυτή την ίδια μελέτη, μια σημαντική αλλαγή στον καρδιακό ρυθμό ανάπαυσης  μετά από 3 χρόνια παρακολούθησης συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Συνεπώς, μία και μόνο μέτρηση του καρδιακού ρυθμού παρέχει πολύ λίγες χρήσιμες πληροφορίες για την τρέχουσα υγεία.

Ο φυσιολογικός ρυθμός της καρδιάς κατά την ανάπαυση ενός ατόμου είναι αρκετά συνεπής με την πάροδο του χρόνου, αλλά μπορεί να διαφέρει από τους άλλους μέχρι και 70 παλμούς ανά λεπτό, σύμφωνα με μια ανάλυση δεδομένων, την μεγαλύτερη που συλλέχθηκε ποτέ. Ο Giorgio Quer του Scripps Research Translational Institute, της La Jolla της Καλιφόρνιας και οι συνεργάτες του παρουσιάζουν τα ευρήματα στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης PLOS ONE.

Μια συνήθης επίσκεψη στο γιατρό μπορεί να περιλαμβάνει μέτρηση του καρδιακού ρυθμού ανάπαυσης, αλλά τέτοιες μετρήσεις σπάνια γίνονται εκτός κι εάν αποκλίνουν σημαντικά από ένα “φυσιολογικό” εύρος που καθορίζεται από τις μελέτες πληθυσμού. Ωστόσο, οι φορητές συσκευές που παρακολουθούν την καρδιακή συχνότητα παρέχουν τώρα την ευκαιρία να παρακολουθείται συνεχώς ο καρδιακός ρυθμός με την πάροδο του χρόνου. Εκτιμάται ότι το 20% των καταναλωτών στις ΗΠΑ διαθέτουν τώρα ένα έξυπνο ρολόι ή μια εύκαμπτη συσκευή ικανή να μετρά διακριτικά συνεχώς τον καρδιακό ρυθμό για μεγάλες χρονικές περιόδους.

Στη μεγαλύτερη μελέτη του είδους της μέχρι σήμερα, ο Quer και οι συνάδελφοί του ανέλυσαν αναδρομικά ανασυνδεδεμένα δεδομένα καρδιακού ρυθμού από φορητά είδη που φοριούνται για έναν μέσο όρο 320 ημερών από 92.457 άτομα από όλη την Αμερική. Συγκεντρώθηκαν περίπου 33 εκατομμύρια ημέρες καρδιακού ρυθμού συνολικά. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα δεδομένα για να εξετάσουν τις διακυμάνσεις του ατομικού καρδιακού ρυθμού ανάπαυσης με την πάροδο του χρόνου, καθώς και μεταξύ ατόμων με διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Η ανάλυση έδειξε ότι ο μέσος ημερήσιος ρυθμός καρδιακής ανάπαυσης ενός ατόμου μπορεί να διαφέρει έως και 70 χτύπους ανά λεπτό από το φυσιολογικό ρυθμό ενός άλλου ατόμου. Συνολικά, η ηλικία, το φύλο, ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) και η μέση ημερήσια διάρκεια του ύπνου αντιπροσώπευαν λιγότερο από το 10% της παρατηρούμενης διακύμανσης μεταξύ των ατόμων.

Οι συγγραφείς παρατήρησαν επίσης μια μικρή εποχιακή τάση στον καρδιακό ρυθμό ηρεμίας, με ελαφρώς υψηλότερες τιμές που παρατηρήθηκαν τον Ιανουάριο και ελαφρώς χαμηλότερες τιμές τον Ιούλιο -η διαφορά ήταν 2 χτύποι το λεπτό. Διαπίστωσαν επίσης ότι μερικά άτομα μπορεί να βιώσουν περιστασιακά σύντομες περιόδους που ο καρδιακός ρυθμός ανάπαυσης διαφέρει κατά 10 ή περισσότερους παλμούς το λεπτό από το φυσιολογικό τους -η πιο συχνή διαφορά από εβδομάδα σε εβδομάδα ήταν 3 χτύποι το λεπτό.

«Οι καθημερινές αλλαγές στον καρδιακό ρυθμό ανάπαυσης θα μπορούσαν να είναι το πρώτο αληθινό, εξατομικευμένο ψηφιακό ζωτικό σημάδι, το οποίο είναι τώρα δυνατό να μετρηθεί χάρη στις τεχνολογίες αισθητήρων που μπορούν να φορεθούν», είπαν οι ερευνητές.

O μέσος καρδιακός ρυθμός ανάπαυσης και η διακύμανσή του σε άνδρες και γυναίκες όπως καταγράφηκε από την μελέτη. Οι γυναίκες έχουν αυξημένο καρδιακό ρυθμό ανάπαυσης κατά περίπου 3 χτύπους το λεπτό.

Και πρόσθεσαν: «Αναλύσαμε τις μεταβολές στον καρδιακό ρυθμό ανάπαυσης για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, παρουσιάζοντας διακριτά πρότυπα μεταβολής ανάλογα με την ηλικία και το φύλο, την εποχή του χρόνου, τη μέση διάρκεια του ύπνου και τον δείκτη μάζας σώματος. Αυτές οι μεταβολές του καρδιακού ρυθμού ανάπαυσης μπορεί να επιτρέψουν την ταυτοποίηση των πρώιμων απροσδόκητων αλλαγών στην υγεία των ατόμων».

H εποχιακή διακύμανση του καρδιακού ρυθμού ανάπαυσης (Resting Heart Rate) σε γυναίκες και άνδρες.

Πηγή: Inter- and intraindividual variability in daily resting heart rate and its associations with age, sex, sleep, BMI, and time of year: Retrospective, longitudinal cohort study of 92,457 adults. doi.org/10.1371/journal.pone.0227709.

Δείτε επίσης