COVID-19: Σημαντικό το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου για την πρόληψη επιπλοκών

Και με βάση τα κινεζικά στοιχεία, ο κορωνοϊός SARS-COV-2 που προκαλεί τη νόσο COVID-19 δίνει την αναλογία 80%, 15%, 5%, 2%, που σημαίνει 80% ήπια νόσος, 15% σοβαρή νόσος που μπορεί να χρειαστεί  νοσηλεία σε νοσοκομείο, 5% κρίσιμη νόσος και 2% θνησιμότητα.

Ο SARS-COV-2 μπορεί να προκαλέσει πνευμονίες και βλάβες στην καρδιά σε ορισμένους ασθενείς που νοσούν σοβαρά και ένα ερώτημα είναι αν οι άνθρωποι που έχουν κάνει στο παρελθόν τα εμβόλια του πνευμονιόκοκκου έχουν καλύτερη προστασία από ενδεχόμενες επιπλοκές της νόσου. To θέμα αναδείχθηκε όταν η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ μπήκε σε καραντίνα καθώς ενημερώθηκε ότι ο γιατρός που της χορήγησε ένα εμβόλιο ήταν θετικός στον κορωνοϊό. Το εμβόλιο που έκανε η 65άχρονη Μέρκελ ήταν για τον πνευμονιόκοκκο.

O Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, Καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, ανέφερε σχετικα με το εμβόλιο: «Είναι πολύ σημαντικό για τις ευπαθείς ομάδες να έχουν κάνει το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου καθώς προστατεύει τον οργανισμό από ορισμένες πνευμονίες. Στις πνευμονίες έχουμε περιπτώσεις που συνυπάρχουν ιοί και βακτήρια. Φανταστείτε πόσο δύσκολο είναι να διαχειριστούμε έναν ασθενή που έχει πνευμονία από πνευμονιόκοκκο και από κορωνοϊό. Θεωρώ ότι ακόμα και σήμερα οι ευπαθείς ομάδες και όσοι είναι πάνω από 65 ετών πρέπει να κάνουν το εμβόλιο».

Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και ο Σωτήρης Τσιόδρας, καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, και επιστημονικός συνεργάτης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε από την τηλεόραση. Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε: “Aκούγονται πολλά και για άλλες στρατηγικές που μπορούν να μας βοηθήσουν όσον αφορά επιπλοκές της νόσου. Είναι μία αναπνευστική νόσος που περιλαμβάνει φυσικά και λοιμώξεις από βακτήρια, όπως ο πνευμονιόκοκκος. Ο εμβολιασμός με τον πνευμονιόκοκκο είναι μια στρατηγική πάρα πολύ σημαντική για τη Δημόσια Υγεία. Αφορά ομάδες του πληθυσμού που είναι ηλικιωμένοι, ηλικίας άνω των 65 ετών, και ανθρώπους που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου. Έχει θεσπιστεί εδώ και πολλά χρόνια στην Πατρίδα μας. Πρέπει να πραγματοποιείται με συγκεκριμένα κριτήρια, όπως αυτά που σας ανάφερα, σε ανθρώπους που ανήκουν σε αυτές τις ομάδες. Και είμαι σίγουρος ότι οι γιατροί που δεν έχουν μεριμνήσει να εμβολιάσουν τους ασθενείς που ανήκουν στις αυξημένες ομάδες για πνευμονιόκοκκο, θα πρέπει να τους εμβολιάσουν έστω και τώρα. Ποτέ δεν είναι αργά”.

Συνεχίζοντας ο κ. Τσιόδρας, τόνισε: “Δεν έχει δημοσιευθεί κάποια μελέτη σχετικά με το εάν ο ιός SARS-COV-2, που κάνει τη νόσο COVID-19, προκαλεί αυξημένες βακτηριακές επιπλοκές ή πνευμονίες, αλλά δεν υπάρχει και κανένας λόγος να μην το κάνει. Το έχουμε δει στη γρίπη, η οποία συμπεριφέρεται με παρόμοιο τρόπο, το έχουμε δει σε άλλους αναπνευστικούς ιούς.  Άρα ναι, είναι σημαντική στρατηγική ελέγχου [το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου] και πρόληψης των επιπλοκών από παρόμοιες νόσους και θα πρέπει να υπενθυμίζεται στους ασθενείς αυξημένου κινδύνου”.

Δείτε επίσης