Η άσκηση μισής ώρας την ημέρα μειώνει κατά 45% τον κίνδυνο θανάτου

Η αντικατάσταση μισής ώρας καθιστικής ζωής την ημέρα με  σωματική δραστηριότητα σχετίζεται με μείωση του κινδύνου θνησιμότητας μεταξύ των μη ενεργών ενηλίκων, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Preventive Medicine.

Η Erika Rees-Punia, από την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου στην Ατλάντα, και οι συνεργάτες της, εξέτασαν τη μείωση του κινδύνου θνησιμότητας που συνδέεται με την αντικατάσταση 30 λεπτών την ημέρα καθιστικής ζωής με ισοδύναμης διάρκειας ελαφράς ή μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας.

Η ανάλυση περιελάμβανε 37.924 άνδρες και 54.617 γυναίκες που συμμετείχαν στη Cancer Prevention Study-II Nutrition Cohort. Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης (από το 1999 έως το 2014) 14.415 άνδρες και 13.358 γυναίκες πέθαναν.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μεταξύ των λιγότερο ενεργών συμμετεχόντων (≤17 λεπτά την ημέρα μέτρια έως έντονη άσκηση), η αντικατάσταση 30 λεπτών καθιστικής ζωής, κάθε μέρα, με ελαφριά σωματική δραστηριότητα συσχετίστηκε με μείωση του κινδύνου θνησιμότητας κατά 14%.

Η αντικατάσταση της καθιστικής ζωής με μέτρια έως έντονη άσκηση 30 λεπτών συσχετίστηκε με 45% μείωση του κινδύνου θνησιμότητας.

Η αντικατάσταση του καθιστικού χρόνου με ελαφριά ή έντονη σωματική δραστηριότητα δεν συσχετίστηκε με μείωση του κινδύνου θνησιμότητας στα πιο ενεργά άτομα (αυτά που ασκούνταν πάνω από 38 λεπτά την ημέρα με μέτρια έως έντονη άσκηση).

«Αυτά τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η αντικατάσταση μικρών ποσοτήτων του καθιστικού χρόνου ακόμη και με ελαφριά σωματική δραστηριότητα μπορεί να έχει τη δυνατότητα να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου μεταξύ των λιγότερο ενεργών ενηλίκων», έγραψαν οι ερευνητές.

Δείτε επίσης