Τα ποτά που περιέχουν το τεχνητό γλυκαντικό σουκραλόζη μπορεί να αυξήσουν τη λαχτάρα για φαγητό και την όρεξη σε γυναίκες και άτομα που είναι παχύσαρκα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open από ερευνητές της Keck School of Medicine του USC.
Η μελέτη είναι μία από τις μεγαλύτερες μέχρι σήμερα που εξέτασε τις επιδράσεις αυτού του τεχνητού γλυκαντικού -ανήκει στην κατηγορία των μη θρεπτικών γλυκαντικών- στη δραστηριότητα του εγκεφάλου και τις αποκρίσεις της όρεξης σε διαφορετικές ομάδες ανθρώπων.
Η σουκραλόζη, ή Splenda, είναι ένα τεχνητό γλυκαντικό που χρησιμοποιείται συχνά αντί της ζάχαρης. Ένα από τα σημαντικότερα οφέλη της σουκραλόζης είναι ότι έχει μηδενικές θερμίδες. Αυτό μπορεί να φανεί χρήσιμο εάν προσπαθείτε να διαχειριστείτε την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων σας. Η σουκραλόζη είναι πιο γλυκιά από τη ζάχαρη κατά 600 φορές. Εξαιτίας αυτού, χρειάζεστε μόνο μια μικρή ποσότητα σουκραλόζης για να πάρετε μια πολύ γλυκιά γεύση στο φαγητό ή το ποτό σας. Θεωρείται ότι η αντικατάσταση της ζάχαρης από σουκραλόζη (ή άλλα τεχνητά γλυκαντικά) μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους αλλά υπάρχει αντιφατικά στοιχεία σχετικά με αυτό. Μια ανασκόπηση τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών το 2014 διαπίστωσε ότι τεχνητά γλυκαντικά μπορούν να μειώσουν το σωματικό βάρος κατά περίπου 0,8 κιλά, κατά μέσο όρο. Η σουκραλόζη δεν προάγει τη φθορά των δοντιών.
Τεχνητά γλυκαντικά: Ένα αμφιλεγόμενο θέμα
Πάνω από το 40% των ενηλίκων στις ΗΠΑ χρησιμοποιούν σήμερα μη θρεπτικά γλυκαντικά ως έναν τρόπο να ικανοποιήσουν την επιθυμία τους για γλυκύτητα χωρίς να λάβουν θερμίδες, και σε ορισμένες περιπτώσεις, να πετύχουν απώλεια βάρους. Οι συνέπειες για την υγεία των τεχνητών γλυκαντικών εξακολουθούν να συζητούνται, χωρίς σαφή συναίνεση για τις επιδράσεις τους στην όρεξη, και το σωματικό βάρος.
“Υπάρχει διαμάχη σχετικά με τη χρήση των τεχνητών γλυκαντικών ενώ πολλοί άνθρωποι τα χρησιμοποιούν για αδυνάτισμα”, δήλωσε η Kathleen Page, συγγραφέας της μελέτης και αναπληρώτρια καθηγήτρια ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Keck. “Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι μπορεί να είναι χρήσιμα και άλλες δείχνουν ότι μπορεί να συμβάλλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους, στο διαβήτη τύπου 2 και σε μεταβολικές διαταραχές. Η μελέτη μας εξέτασε διαφορετικές ομάδες πληθυσμού για να εξηγήσει μερικούς από τους λόγους που υπάρχουν αντικρουόμενα αποτελέσματα”.
Για να μελετήσουν τις επιδράσεις των μη θρεπτικών γλυκαντικών, η Page και οι συνεργάτες της εξέτασαν 74 συμμετέχοντες, οι οποίοι, κατά τη διάρκεια τριών διαφορετικών επισκέψεων, κατανάλωσαν 300 ml ροφήματος με σακχαρόζη (επιτραπέζια ζάχαρη), ένα ποτό με σουκραλόζη ή σκέτο νερό.
Στις δύο ώρες που ακολούθησαν, οι ερευνητές μέτρησαν τρία πράγματα:
- την ενεργοποίηση των περιοχών του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για την όρεξη και τη λαχτάρα για φαγητό ως απάντηση σε φωτογραφίες τροφών με πολλές θερμίδες, όπως μπιφτέκι και ντόνατ,
- μέτρησαν χρησιμοποιώντας μια τεχνική απεικόνισης που ονομάζεται λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI), τα επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου στο αίμα), ινσουλίνης και άλλων μεταβολικών ορμονών στο αίμα.
- γ) κατέγραψαν την ποσότητα του φαγητού που καταναλώθηκε σε μπουφέ με σνακ που παρεχόνταν στο τέλος κάθε συνεδρίας.
Η ερευνητική ομάδα περιέλαβε ίσο αριθμό ανδρών και γυναικών. Κάποια άτομα είχαν υγιές βάρος, άλλα ήταν υπέρβαρα και άλλα παχύσαρκα, επιτρέποντας έτσι στους ερευνητές να διερευνήσουν πιθανές διαφορές μεταξύ των ομάδων.
Τα τεχνητά γλυκαντικά μπορεί να κάνουν ορισμένους ανθρώπους να πεινούν περισσότερο
Οι μελέτες απεικόνισης έδειξαν αυξημένη δραστηριότητα σε περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για την επιθυμία για φαγητό και την όρεξη στις γυναίκες καθώς και στα παχύσαρκα άτομα μετά την κατανάλωση ποτών με σουκραλόζη σε σύγκριση με τα ποτά ζάχαρης.
Η μελέτη έδειξε επίσης μια γενική μείωση των επιπέδων ορμονών που δίνουν σήμα πληρότητας στο σώμα όταν οι συμμετέχοντες έπιναν ποτό με σουκραλόζη σε σύγκριση με τη σακχαρόζη. Αυτό υποδηλώνει ότι τα τεχνητά γλυκαντικά ποτά μπορεί να μην είναι αποτελεσματικά για την καταστολή της πείνας.
Τέλος, όταν οι γυναίκες έπιναν ποτό με σουκραλόζη, έτρωγαν περισσότερη ποσότητα από τον μπουφέ παρά όταν έπιναν ποτό με σακχαρόζη -η πρόσληψη των σνακ δεν διέφερε για τους άνδρες συμμετέχοντες.
Η Page συνέστησε να ερμηνευτούν αυτά τα ευρήματα με προσοχή, καθώς όλοι οι συμμετέχοντες ήταν νηστικοί όλη τη νύχτα πριν από τη μελέτη και πιθανότατα πεινούσαν περισσότερο από το συνηθισμένο.
“Η μελέτη μας αρχίζει να παρέχει ένα πλαίσιο για τα μικτά αποτελέσματα από προηγούμενες μελέτες όταν πρόκειται για τις νευρικές και συμπεριφορικές επιδράσεις των τεχνητών γλυκαντικών”, δήλωσε η Page. “Μελετώντας διαφορετικές ομάδες καταφέραμε να δείξουμε ότι οι γυναίκες και τα άτομα με παχυσαρκία μπορεί να είναι πιο ευαίσθητα στα τεχνητά γλυκαντικά. Για αυτές τις ομάδες, η κατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών ποτών μπορεί να ξεγελάσει τον εγκέφαλο σε θέματα πείνας, πράγμα που μπορεί με τη σειρά του να οδηγήσει σε περισσότερες θερμίδες”.
Κίνδυνοι που σχετίζονται με τη σουκραλόζη
Η σουκραλόζη μπορεί να επηρεάσει την υγεία του εντέρου. Τα φιλικά βακτήρια στο έντερο είναι εξαιρετικά σημαντικά για τη γενική υγεία, ωφελώντας το ανοσοποιητικό σύστημα, την καρδιά, το βάρος και άλλες πτυχές της υγείας. Μελέτες σε τρωκτικά δείχνουν ότι η σουκραλόζη ίσως να τροποποιεί το εντερικό μικροβίωμα και να εξαλείψει μερικά από αυτά τα καλά βακτήρια, οδηγώντας σε φλεγμονή των εσωτερικών οργάνων, όπως το ήπαρ.
Μελέτες in vivo δείχνουν ότι η σουκραλόζη μπορεί να αλλάξει τα επίπεδα των ορμονών στο πεπτικό σύστημα, οδηγώντας σε ανωμαλίες που μπορεί να συμβάλουν σε μεταβολικές διαταραχές όπως η παχυσαρκία ή ακόμη και ο διαβήτης τύπου 2. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι οι μεταβολικές μεταβολές που προκαλούνται από τη σουκραλόζη μπορούν να οδηγήσουν σε δυσανεξία στη γλυκόζη, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθεί η σχέση μεταξύ σουκραλόζης και υγείας του εντέρου.
Το μαγείρεμα με σουκραλόζη μπορεί επίσης να είναι επικίνδυνο. Σε υψηλές θερμοκρασίες, η σουκραλόζη μπορεί να διαλυθεί, σχηματίζοντας δυνητικά τοξικές χλωριωμένες ενώσεις. Με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα, οι πιθανοί κίνδυνοι για την υγεία που σχετίζονται με το μαγείρεμα με σουκραλόζη δεν είναι πλήρως κατανοητοί.
Μπορεί να μην το γνωρίζετε, αλλά η σουκραλόζη είναι πιθανότατα ήδη μέρος της διατροφής σας. Αν σας αρέσει να πίνετε αναψυκτικά και χυμούς χαμηλών θερμίδων, να τρώτε σνακ διαίτης ή να μασάτε τσίχλες, η σουκραλόζη είναι πιθανότατα ένα γλυκαντικό που καταναλώνετε.