Τα ζαχαρούχα ποτά μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες για καρκίνο

Νέα έρευνα βρήκε ότι η κατανάλωση πολλών ζαχαρούχων ποτών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θανάτου από ορισμένους καρκίνους, μάλλον επειδή συνεισφέρουν στην παχυσαρκία. Ανεξάρτητα όμως από την παχυσαρκία, υπήρξε σύνδεση με ορισμένους καρκίνους.

«Δυστυχώς, οι Αμερικανοί υπερβαίνουν τα συνιστώμενα όρια κατανάλωσης ζάχαρης από τις Διατροφικές Κατευθυντήριες Γραμμές των ΗΠΑ και τα αναψυκτικά με ζάχαρη είναι γνωστοί παράγοντες κινδύνου για αύξηση βάρους και παχυσαρκία», είπε η επικεφαλής της μελέτης Marjorie McCullough, επιστημονική διευθύντρια επιδημιολογικής έρευνας στην American Cancer Society.

Τα αποτελέσματα φαίνεται να σχετίζονται με τον υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) των συμμετεχόντων που έπιναν τακτικά ποτά με ζάχαρη, σύμφωνα με τη μελέτη.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από μια μελέτη πρόληψης καρκίνου, αναζητώντας συσχετίσεις μεταξύ των ζαχαρούχων ποτών και 20 τύπων καρκίνου -κάποιοι από αυτούς σχετίζονται με την παχυσαρκία. Παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες από το 1982, όταν περισσότερα από 934.000 άτομα χωρίς καρκίνο παρείχαν πληροφορίες για την κατανάλωση ποτών, μέχρι το 2016. Μέχρι τότε,  πάνω από 135.000 συμμετέχοντες είχαν πεθάνει από καρκίνο.

Ενώ η κατανάλωση άνω των δύο ποτών με ζάχαρη την ημέρα δεν συσχετίστηκε με θανάτους από καρκίνο σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν κανένα από αυτά τα ποτά, συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνους που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Αυτό όμως ακυρώθηκε όταν ελήφθη υπόψη ο ΔΜΣ. Ωστόσο, τα ζαχαρούχα ποτά συσχετίστηκαν με αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας από καρκίνο του παχέος εντέρου και των νεφρών, ανεξάρτητα από τον ΔΜΣ.

Οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν ποτά με τεχνητά γλυκαντικά είχαν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος, ακόμη και μετά από προσαρμογή του ΔΜΣ.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Cancer, Epidemiology, Biomarkers & Prevention. «Η μελλοντική έρευνα θα πρέπει να εξετάσει τον ρόλο του ΔΜΣ σε μελέτες για τα ζαχαρούχα ποτά και τον κίνδυνο καρκίνου», δήλωσε η McCullough. «Αυτά τα αποτελέσματα θα πρέπει να ενημερώνουν τη δημόσια πολιτική σχετικά με την κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών, για να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου για άνδρες και γυναίκες στις ΗΠΑ».

Δείτε επίσης