Χάπια αδυνατίσματος και σκόνες πρωτεΐνης: Μια αγορά «άγριας δύσης»

Των Emily Hemendinger και Katie Suleta, The Conversation.

Τα συμπληρώματα διατροφής είναι μια μεγάλη επιχείρηση. Ο κλάδος είχε σχεδόν 39 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα το 2022 στις ΗΠΑ και με πολύ μικρή ρύθμιση και επίβλεψη, πρόκειται να συνεχίσει να αναπτύσσεται. Η εμπορία των συμπληρωμάτων διατροφής είναι αρκετά αποτελεσματική, με το 77% των Αμερικανών να αναφέρουν ότι ο κλάδος είναι αξιόπιστος. Η ιδέα να πάρετε την υγεία στα χέρια σας είναι ελκυστική και τα συμπληρώματα είναι δημοφιλή σε αθλητές, γονείς και άτομα που προσπαθούν να αναρρώσουν πιο γρήγορα από ένα κρυολόγημα ή τη γρίπη.

Μια μελέτη το 2024 διαπίστωσε ότι περίπου 1 στους 10 έφηβους έχει χρησιμοποιήσει μη συνταγογραφούμενα προϊόντα απώλειας βάρους και ελέγχου βάρους. Αυτή η συστηματική ανασκόπηση διαπίστωσε ότι η μη συνταγογραφούμενη χρήση χαπιών αδυνατίσματος ήταν σημαντικά υψηλότερη από τη χρήση μη συνταγογραφούμενων καθαρτικών και διουρητικών για τη διαχείριση του βάρους. Αυτοί οι τύποι ανθυγιεινών συμπεριφορών ελέγχου βάρους σχετίζονται τόσο με επιδεινωμένα αποτελέσματα ψυχικής όσο και σωματικής υγείας.

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) διευκρινίζει ότι τα συμπληρώματα πρέπει να περιέχουν ένα «διατροφικό συστατικό», όπως βιταμίνες, μέταλλα, βότανα, αμινοξέα, ένζυμα, ζωντανά μικρόβια, συμπυκνώματα και εκχυλίσματα, μεταξύ άλλων. Δυστυχώς, οι κατασκευαστές μπορούν να ισχυριστούν ότι ένα προϊόν είναι συμπλήρωμα ακόμη και όταν δεν πληροί αυτά τα κριτήρια, όπως προϊόντα που περιέχουν το φάρμακο tianeptine, ένα εξαιρετικά εθιστικό φάρμακο που μπορεί να μιμηθεί τη βιολογική δράση των οπιοειδών. Μερικά από αυτά τα προϊόντα χαρακτηρίζονται ως συμπληρώματα διατροφής αλλά κάθε άλλο παρά είναι. Προϊόντα που περιέχουν kratom, μια ουσία με οπιοειδείς επιδράσεις, τα οποία πωλούνται χωρίς συνταγή ισχυρίζονται ότι είναι φυτικά συμπληρώματα, αλλά έχουν εσφαλμένη επισήμανση.

Σύμφωνα με νόμο του 1994, τα συμπληρώματα διατροφής ταξινομούνται ως τρόφιμα και όχι ως φάρμακα. Αυτό σημαίνει ότι τα συμπληρώματα διατροφής δεν απαιτούνται για να αποδειχθεί η αποτελεσματικότητά τους, σε αντίθεση με τα φάρμακα. Επίσης, οι ρυθμιστικές αρχές δεν λαμβάνουν μέτρα για ένα προϊόν μέχρι να αποδειχθεί ότι προκαλεί βλάβη.

Ο ιστότοπος του FDA αναφέρει ότι «πολλά συμπληρώματα διατροφής περιέχουν συστατικά που έχουν ισχυρές βιολογικές επιδράσεις που μπορεί να έρχονται σε αντίθεση με ένα φάρμακο που παίρνετε ή μια ιατρική πάθηση που μπορεί να έχετε. Προϊόντα που περιέχουν κρυφά φάρμακα μερικές φορές διατίθενται ψευδώς στην αγορά ως συμπληρώματα διατροφής, θέτοντας τους καταναλωτές σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο. Με άλλα λόγια, τα συμπληρώματα ρυθμίζονται ως τροφή αντί για φάρμακα, παρόλο που μπορούν να αλληλεπιδράσουν με φάρμακα.

Οι κατασκευαστές συμπληρωμάτων διατροφής μπορούν να κάνουν ισχυρισμούς σχετικά με τα προϊόντα τους που εμπίπτουν σε τρεις κατηγορίες: ισχυρισμούς υγείας, ισχυρισμούς περιεκτικότητας σε θρεπτικά συστατικά και ισχυρισμούς σχετικά με τη λειτουργία, τη δομή του προϊόντος ή και τα δύο, όλα αυτά χωρίς να χρειάζεται να παρέχουν αποδεικτικά στοιχεία.

Η διαφήμιση είναι ανεξέλεγκτη με τα συμπληρώματα διατροφής, συμπεριλαμβανομένων ψευδών ισχυρισμών για θεραπεία του καρκίνου, βελτίωση της υγείας του ανοσοποιητικού, βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας, βελτίωση της γονιμότητας, βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας και, φυσικά, προώθηση της απώλειας βάρους και του ελέγχου του βάρους -μπορείτε να βρείτε συμπληρώματα που ισχυρίζονται ότι είναι καλά για σχεδόν κάθε πάθηση υγείας, ανησυχία ή στόχο, επομένως δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι υπάρχουν συμπληρώματα που διατίθενται στο εμπόριο για απώλεια βάρους.

Τον Αύγουστο του 2021, ο FDA πήρε αυστηρά μέτρα για τα προϊόντα απώλειας βάρους λόγω της παρουσίας αδήλωτων φαρμάκων. Για παράδειγμα, από 72 προϊόντα που ανακλήθηκαν, το φάρμακο sibutramine, που πωλείται ως Meridia, βρέθηκε σε 68 από αυτά. Ενώ ο FDA μπορεί να λάβει περαιτέρω μέτρα από τις ανακλήσεις, ο οργανισμός αναγνώρισε ότι δεν είναι σε θέση να ελέγξει κάθε συμπλήρωμα απώλειας βάρους για μόλυνση με φάρμακα.

Η τοποθέτηση προειδοποιητικής ετικέτας, τα συστατικά και οι πεποιθήσεις που βασίζονται σε παραπλανητική ή ψευδή διαφήμιση εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά προβληματικές. Τα συστατικά των συμπληρωμάτων απώλειας βάρους μπορούν και έχουν δυσμενείς επιπτώσεις. Έχουν προκαλέσει την εισαγωγή ατόμων στα επείγοντα για καρδιαγγειακά προβλήματα και προβλήματα κατάποσης, συμπεριλαμβανομένων νέων, φαινομενικά υγιών ατόμων.

Οι ανησυχίες για την ψυχική υγεία και οι διατροφικές διαταραχές αυξάνονται. Ως αποτέλεσμα, οι ερευνητές εξετάζουν τις ανθυγιεινές συμπεριφορές ελέγχου βάρους, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης συμπληρωμάτων διατροφής. Τα άτομα που έχουν διατροφικές διαταραχές συχνά υποφέρουν σχετικά με προβλήματα υγείας, όπως απώλεια οστικής μάζας, οστεοπόρωση και ελλείψεις βιταμινών. Σε απάντηση, οι γιατροί μπορεί να συνταγογραφήσουν συμπληρώματα διατροφής όπως ασβέστιο, βιταμίνη D και ροφήματα.

Αλλά αυτά δεν είναι τα συμπληρώματα διατροφής που προκαλούν ανησυχία. Η ανησυχία είναι με συμπληρώματα που προάγουν την απώλεια βάρους και την οικοδόμηση μυών.

Η χρήση χαπιών αδυνατίσματος και συμπληρωμάτων έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διατροφικών διαταραχών, καθώς και χαμηλή αυτοεκτίμηση, κατάθλιψη και χρήση ουσιών. Ενώ τα συμπληρώματα διατροφής δεν προκαλούν μόνο διατροφικές διαταραχές ή διαταραγμένη πρόσληψη τροφής, είναι ένας παράγοντας που μπορεί να αντιμετωπιστεί με προληπτικά μέτρα και κανονισμούς.

Έρευνες δείχνουν ότι τα κορίτσια κινδυνεύουν περισσότερο από τα αγόρια για χρήση συμπληρωμάτων απώλειας βάρους. Αλλά ένα αυξανόμενο πρόβλημα στα αγόρια είναι η χρήση συμπληρωμάτων φυσικής κατάστασης, όπως σκόνη πρωτεΐνης και προϊόντα κρεατίνης, μια ένωση που παρέχει ενέργεια στους μύες. Η χρήση συμπληρωμάτων φυσικής κατάστασης υποδηλώνει μερικές φορές ενασχόληση με το σχήμα και το μέγεθος του σώματος. Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2022 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση σκόνης πρωτεΐνης στην εφηβεία συσχετίστηκε με μελλοντική χρήση στεροειδών στην αναδυόμενη ενήλικη ζωή.

Οι σκόνες πρωτεΐνης ισχυρίζονται ότι χτίζουν μυς, ενώ η κρεατίνη υπερηφανεύεται για την παροχή ενέργειας για βραχυπρόθεσμη, έντονη άσκηση. Η ίδια η πρωτεΐνη δεν είναι επιβλαβής στις συνιστώμενες δόσεις. Ωστόσο, οι σκόνες πρωτεΐνης μπορεί να περιέχουν άγνωστα συστατικά, όπως ορισμένες τοξίνες ή υπερβολική ζάχαρη. Μπορούν επίσης να είναι επικίνδυνες όταν χρησιμοποιούνται σε υπερβολική ποσότητα και να αντικαταστήσουν άλλα τρόφιμα που διαθέτουν ζωτικά θρεπτικά συστατικά. Και ενώ η κρεατίνη μπορεί συνήθως να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια σε ενήλικες, η υπερβολική χρήση μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας και δεν συνιστάται για ανηλίκους. Τελικά, ο αντίκτυπος της μακροχρόνιας χρήσης αυτών των συμπληρωμάτων, ειδικά στους εφήβους, δεν έχει μελετηθεί.

Ένας προτεινόμενος κανονισμός από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ περιλαμβάνει τη φορολόγηση των συμπληρωμάτων διατροφής των οποίων οι ετικέτες διαφημίζουν οφέλη για την απώλεια βάρους. Μια άλλη σύσταση πολιτικής περιλαμβάνει την απαγόρευση της πώλησης συμπληρωμάτων διατροφής και άλλων προϊόντων απώλειας βάρους για την προστασία των ανηλίκων από αυτά τα υπορυθμισμένα και δυνητικά επικίνδυνα προϊόντα. Το 2023, η Νέα Υόρκη ψήφισε επιτυχώς νομοθεσία που απαγόρευε την πώληση αυτών των προϊόντων σε ανηλίκους, ενώ πολιτείες όπως το Κολοράντο, η Καλιφόρνια και η Μασαχουσέτη εξέτασαν ή εξετάζουν παρόμοια δράση.

Τελικά, οι επαγγελματίες υγείας συνιστούν στους γονείς να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να λαμβάνουν πρωτεΐνες και βιταμίνες από ολόκληρα τρόφιμα αντί να στραφούν σε συμπληρώματα και σκόνες. Συνιστούν επίσης να ενθαρρύνουν τους εφήβους να επικεντρωθούν στην ισορροπημένη διατροφή, τον ύπνο και την αποκατάσταση, καθώς και μια ποικιλία προπονήσεων με αντιστάσεις.

Δείτε επίσης