Το στίγμα σκοτώνει άτομα με εθισμό στο αλκοόλ

Του Ashwin Dhanda, Associate Professor of Hepatology, University of Plymouth. Πηγή: The Conversation.

Μια από τις ασθενείς μου, η Έμμα (δεν είναι πραγματικό όνομα), μου είπε ότι δεν ζήτησε βοήθεια για το πρόβλημα του αλκοόλ επειδή ντρεπόταν. Είπε ότι δεν ήθελε να σπαταλήσει το χρόνο κανενός σε ένα πρόβλημα που δημιούργησε η ίδια. Έζησε με αυτό για χρόνια, κρύβοντας μπουκάλια αλκοόλ για να μην το μάθει ο σύντροφός της. Μόνο όταν κιτρίνισε και έκανε εμετό, κάλεσε ασθενοφόρο.

Τι εμπόδισε την Έμμα να ζητήσει βοήθεια; Η απάντηση, σε μεγάλο βαθμό, είναι το στίγμα. Η λέξη στίγμα προέρχεται από τα αρχαία ελληνικά και χρησιμοποιείται για να δηλώσει ένα σημάδι ντροπής. Αρχικά χρησιμοποιήθηκε για την επισήμανση σκλάβων και εγκληματιών. Στις μέρες μας, η λέξη χρησιμοποιείται για να σημαίνει ένα σημάδι για κάτι κοινωνικά ανεπιθύμητο -στην προκειμένη περίπτωση τον αλκοολισμό.

Ο αλκοολισμός ή η διαταραχή χρήσης αλκοόλ, όπως είναι ο ιατρικός όρος, είναι το να έχετε την παρόρμηση να πίνετε αλκοόλ ακόμη και όταν καταλαβαίνετε ότι αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σωματικής ή ψυχικής υγείας. Δεν είναι μια επιλογή τρόπου ζωής. Είναι διαφορετικό από το να πιείτε μια φορά πολύ από επιλογή. Σε άτομα με διαταραχή χρήσης αλκοόλ, μπορεί να υπάρχει σωματική ανάγκη να πίνουν αλκοόλ για να σταματήσουν τα συμπτώματα στέρησης όπως ο ιδρώτας ή το τρέμουλο. Μπορεί να υπάρχουν ψυχολογικοί λόγοι, συμπεριλαμβανομένης της ανεξέλεγκτης λαχτάρας. Οι περισσότεροι από τους ασθενείς που βλέπω στο νοσοκομείο με ηπατική νόσο που σχετίζεται με το αλκοόλ έχουν διαταραχή χρήσης αλκοόλ.

Δεν καταλαβαίνουμε πλήρως γιατί μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν τη διαταραχή χρήσης αλκοόλ. Είναι εν μέρει γενετικό, αλλά άλλοι παράγοντες όπως η κοινωνική υποστήριξη και οι συνθήκες ψυχικής υγείας παίζουν ρόλο.

Γιατί έχει σημασία ο στιγματισμός των ατόμων με διαταραχή χρήσης αλκοόλ; Όπως δείχνει η ιστορία της Έμμα, το πρόβλημα είναι ότι οι άνθρωποι δεν ζητούν βοήθεια μέχρι ότου να είναι πολύ αργά και να έχει ήδη γίνει μη αναστρέψιμη βλάβη -η περίπτωση περίπου στους μισούς από τους ανθρώπους που έχουν διαγνωστεί με ηπατική νόσο λόγω του αλκοόλ. Ακόμη χειρότερα, ένας στους έξι ανθρώπους που διαγνώστηκαν αργά, πεθαίνουν κατά την πρώτη εισαγωγή τους στο νοσοκομείο και πάνω από το ένα τρίτο μέσα σε ένα χρόνο από τη διάγνωσή τους.

Το στίγμα είναι κοινό

Τα περισσότερα άτομα με ηπατική νόσο έχουν βιώσει το στίγμα από πρώτο χέρι. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε αρκετούς τύπους στίγματος. Πρώτον, υπάρχει το δημόσιο στίγμα. Αυτός είναι ο πιο κοινός τύπος στιγματισμού, όπου οι άνθρωποι πιστεύουν σε αρνητικά στερεότυπα, αναπτύσσουν προκαταλήψεις και αποφεύγουν ή περιφρονούν τα άτομα με διαταραχή χρήσης αλκοόλ -ο μεθυσμένος στο δρόμο μπορεί να γίνει επιθετικός, οπότε καλύτερα να τον αποφύγεις.

Δεύτερον, υπάρχει το στίγμα από τους επαγγελματίες υγείας. Μερικοί από εμάς δεν εκτιμούν ότι η διαταραχή χρήσης αλκοόλ είναι μια ασθένεια εθισμού. Βλέπουν άτομα με διαταραχή χρήσης αλκοόλ να μπαίνουν ξανά και ξανά στο νοσοκομείο σε τρομερή κατάσταση και ίσως τους θεωρούν μια απελπιστική αιτία εξάντλησης ιατρικών πόρων ή σπατάλης πολύτιμου χρόνου. Είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι αυτή η στάση μπορεί να προέλθει από γιατρούς, νοσηλευτές και άλλους επαγγελματίες υγείας, αλλά είναι μια θλιβερή πραγματικότητα που αναφέρουν οι ασθενείς μου.

Τρίτον, υπάρχει το δομικό στίγμα. Είναι ο τρόπος με τον οποίο σχεδιάζονται οι υπηρεσίες που ενδέχεται να αποκλείουν ορισμένες ομάδες ανθρώπων. Για παράδειγμα, τα αυθημερόν ραντεβού με γενικούς ιατρούς μπορεί να είναι διαθέσιμα για κράτηση μόνο νωρίς το πρωί και ορισμένα άτομα μπορεί να μην έχουν πρόσβαση σ’ αυτά.

Όλος αυτός ο εξωτερικός στιγματισμός του ατόμου με διαταραχή χρήσης αλκοόλ οδηγεί στο αυτοστίγμα, ένα αίσθημα χαμηλής αυτοεκτίμησης. Όσο περισσότερο στίγμα βιώνουν οι ασθενείς, τόσο περισσότερο αυτοστίγμα αναπτύσσουν και τόσο περισσότερο νιώθουν ότι αξίζουν μια τέτοια μεταχείριση. Αποκρύπτουν και αρνούνται τη χρήση αλκοόλ και είναι έξι φορές πιο πιθανό να αποφύγουν την υγειονομική περίθαλψη. Μπαίνουν σε έναν φαύλο κύκλο αυξανόμενης χρήσης αλκοόλ προκαλώντας περισσότερη ψυχική και σωματική βλάβη στον εαυτό τους.

Επιτρέψτε μου να επιστρέψω στην Έμμα. Πάλεψε με τον εθισμό της για αρκετά χρόνια και με την υποστήριξη των υπηρεσιών αλκοόλ και της οικογένειάς της, τα κατάφερε για αρκετούς μήνες χωρίς αλκοόλ. Δυστυχώς, επανήλθε στο βαρύ ποτό και λίγους μήνες αργότερα είχε μια σοβαρή αιμορραγία (παρενέργεια σοβαρής ηπατικής νόσου), η οποία δεν μπορούσε να ελεγχθεί. Δυστυχώς, πέθανε. Δεν μπορώ παρά να σκεφτώ ότι αν η Έμμα δεν είχε βιώσει όλο αυτό το στίγμα, τα πράγματα μπορεί να είχαν εξελιχθεί διαφορετικά. Μπορεί να ήταν σε θέση να λάβει βοήθεια για να ελέγξει τον εθισμό της και να αποτρέψει την ηπατική νόσο να της αφαιρέσει τη ζωή.

Τι μαθαίνουμε από την ιστορία της Έμμα; Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η διαταραχή χρήσης αλκοόλ δεν είναι επιλογή τρόπου ζωής. Το κοινό και οι επαγγελματίες υγείας, θα πρέπει να σκεφτούμε πώς αντιμετωπίζουμε τα άτομα με εθισμό στο αλκοόλ. Το πρώτο βήμα για την άρση του στίγματος είναι να αναγνωρίσουμε τις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα που έχουμε και να προσπαθήσουμε να τα ξεπεράσουμε βλέποντας το άτομο πίσω από το μπουκάλι. Εάν συνεργαστούμε, μπορούμε να εξαλείψουμε το στίγμα και να υποστηρίξουμε άτομα με ηπατική νόσο.

Δείτε επίσης