Τι να κάνετε μετά από ένα έγκαυμα

Του Dan Baumgardt, The Conversation.

Το καλοκαίρι είναι μια εστία –κυριολεκτικά– για τραυματισμούς που σχετίζονται με εγκαύματα, η σοβαρότητα των οποίων κυμαίνεται από ήπια έως απειλητικά για τη ζωή. Ακόμα και τα μικρά εγκαύματα αξίζουν σοβαρής προσοχής. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να τα αγνοήσουν.

Ανατομία ενός εγκαύματος

Το δέρμα αποτελείται από τρία διακριτά στρώματα, το καθένα με έναν συγκεκριμένο ρόλο. Η επιδερμίδα είναι το εξωτερικό προστατευτικό στρώμα. Βρίσκεται πάνω από το χόριο, το οποίο περιέχει τα αιμοφόρα αγγεία, τους θύλακες των τριχών, τους ιδρωτοποιούς αδένες και τις νευρικές απολήξεις που σας βοηθούν να αισθάνεστε τη θερμοκρασία και την αφή. Το βαθύτερο στρώμα είναι η υποδερμίδα, που είναι υπεύθυνη για την «αγκύρωση» του δέρματος στους υποκείμενους ιστούς.

Η κατανόηση αυτών των στρωμάτων βοηθά στην αποσαφήνιση της σοβαρότητας των εγκαυμάτων. Όταν εκτίθενται σε υπερβολική θερμότητα, οι νευρικές απολήξεις στο δέρμα ενεργοποιούνται -και, σε ορισμένες περιπτώσεις, καταστρέφονται ή ακόμη και καταστρέφονται.

Επιφανειακά εγκαύματα (γνωστά και ως εγκαύματα πρώτου βαθμού): επηρεάζουν την επιδερμίδα και μερικές φορές το άνω χόριο. Αυτά τα εγκαύματα προκαλούν ερυθρότητα και πόνο (επειδή τα νεύρα είναι ερεθισμένα αλλά άθικτα). Ένα ήπιο ηλιακό έγκαυμα είναι ένα καλό παράδειγμα.

Εγκαύματα μερικού πάχους (γνωστά και ως εγκαύματα δευτέρου βαθμού): Προχωρούν βαθύτερα στο χόριο, με αποτέλεσμα ερυθρότητα, πόνο και φουσκάλες. Πολλοί από εμάς τα έχουμε βιώσει αυτά αφού αγγίξουμε κάτι απροσδόκητα ζεστό. Ευτυχώς, τα γρήγορα αντανακλαστικά συχνά μας σώζουν από πιο σοβαρό τραυματισμό.

Εγκαύματα πλήρους πάχους (γνωστά και ως εγκαύματα τρίτου βαθμού): είναι τα πιο σοβαρά. Αυτά εκτείνονται και στα τρία στρώματα του δέρματος. Αντί για κόκκινο, το δέρμα μπορεί να φαίνεται λευκό, γκρι ή ακόμα και μαύρο λόγω απανθράκωσης. Αντίθετα με τη διαίσθηση, αυτά τα εγκαύματα μπορεί να είναι ανώδυνα επειδή οι νευρικές απολήξεις έχουν καταστραφεί.

Έτσι, ενώ μπορεί να φαίνεται καλό σημάδι αν ένα έγκαυμα δεν πονάει, μπορεί στην πραγματικότητα να υποδηλώνει μια πολύ πιο σοβαρή βλάβη. Και ορισμένα εγκαύματα μπορεί να περιλαμβάνουν ένα μείγμα τραυματισμών διαφορετικού βάθους.

Οποιοδήποτε έγκαυμα μεγαλύτερο από το μέγεθος του χεριού σας, ανεξάρτητα από τον τύπο, ή που επηρεάζει ευαίσθητες περιοχές απαιτεί ιατρική γνωμάτευση. Το ίδιο ισχύει και για τυχόν μόλυνση, φουσκάλες ή εγκαύματα πλήρους πάχους, τυχόν εγκαύματα που σχετίζονται με εισπνοή καπνού ή εγκαύματα που προκαλούνται από ηλεκτρισμό ή χημικά. Μπορεί να χρειαστείτε ενισχυτικό τετάνου εάν τα εμβόλιά σας δεν είναι ενημερωμένα. Τα εγκαύματα στα παιδιά πρέπει πάντα να λαμβάνουν ιατρική φροντίδα.

Κίνδυνοι εγκαυμάτων το καλοκαίρι

Ποιοι κίνδυνοι παραμονεύουν λοιπόν κάτω από τον καλοκαιρινό ήλιο; Το ηλιακό έγκαυμα είναι το πιο συνηθισμένο και πιο εύκολα αποτρέψιμο εποχιακό έγκαυμα. Μπορεί να φαίνεται ακίνδυνο, αλλά η έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα μερικού πάχους ή εγκαύματα σε μεγάλες επιφάνειες. Ακόμα χειρότερα, αυξάνει τον κίνδυνο αφυδάτωσης, θερμοπληξίας και καρκίνου του δέρματος. Λάβετέ το σοβαρά υπόψη. Η προστασία από τον ήλιο είναι ζωτικής σημασίας.

Ενώ είναι όμορφες τα μεγάλα καλοκαιρινά βράδια, οι φωτιές κατασκήνωσης ενέχουν έναν ακόμη κίνδυνο. Παρακολουθείτε πάντα στενά τις φωτιές, κρατήστε τα εύφλεκτα υγρά μακριά και βεβαιωθείτε ότι υπάρχει ασφαλής απόσταση μεταξύ της φωτιάς και των θεατών.

Τα μπάρμπεκιου – είτε στο σπίτι είτε στην παραλία- αποτελούν επίσης κίνδυνο εγκαυμάτων. Τα μπάρμπεκιου στην παραλία είναι δημοφιλή, αλλά ενδεχομένως προβληματικά, καθώς μπορούν να θερμάνουν την άμμο ή τα βότσαλα σε εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες. Να τα επιβλέπετε πάντα καλά.

Έχω δει ασθενείς με φρικτά εγκαύματα στα πόδια από το πάτημα σε καυτή άμμο, συμπεριλαμβανομένων εκείνων όπου θάφτηκαν κάρβουνα. Τα καυτά κάρβουνα μπορούν να σιγοκαίνε απαρατήρητα για ώρες. Μην θάβετε τα υπολείμματα του μπάρμπεκιου -να είστε ευγενικοί με τους άλλους παραθεριστές και να είστε ασφαλείς.

Τι να κάνετε μετά από ένα έγκαυμα

Κάθε έγκαυμα αξίζει την κατάλληλη φροντίδα, όσο μικρό κι αν είναι. Τα εγκαύματα δεν αφορούν μόνο φουσκάλες και ξεφλούδισμα -μπορούν να οδηγήσουν σε μακροχρόνιες επιπλοκές, όπως λοίμωξη, τέτανο, σοκ, ακόμη και μόνιμες ουλές, τόσο σωματικές όσο και ψυχολογικές. Και το ηλιακό έγκαυμα συνοδεύεται από τον κίνδυνο μιας άσχημης θερμοπληξίας.

Ευτυχώς, οι βασικές πρώτες βοήθειες μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά:

  1. Ψύξτε την περιοχή κάτω από τρεχούμενο νερό για τουλάχιστον 20 λεπτά. Αποφύγετε τον πάγο ή το παγωμένο νερό-μπορεί να επιδεινώσει τα πράγματα.
  2. Καλύψτε το έγκαυμα με μια πλαστική μεμβράνη. Αυτό προστατεύει από τη μόλυνση, δεν κολλάει στην πληγή και επιτρέπει την εύκολη παρακολούθηση. Η πλαστική μεμβράνη, είναι ένα λεπτό, διαφανές πλαστικό που χρησιμοποιείται για να καλύπτει και να σφραγίζει τρόφιμα ώστε να διατηρούνται φρέσκα.
  3. Αποφασίστε για ιατρική περίθαλψη. Εάν δεν είστε σίγουροι, να είστε πάντα προσεκτικοί και να το ελέγχετε.

Έτσι, ενώ το καλοκαίρι δεν δείχνει σημάδια δροσιάς, βεβαιωθείτε ότι τουλάχιστον παραμένετε δροσεροί. Να είστε προσεκτικοί κοντά σε πηγές θερμότητας και να αντιμετωπίζετε κάθε έγκαυμα με τη σοβαρότητα που του αξίζει, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να πάτε σε ένα νοσοκομείο.

Δείτε επίσης