Οι γυναίκες με κακή φυσική κατάσταση εμφανίζουν υψηλότερη ενεργοποίηση αιμοπεταλίων και αυτό αυξάνει τον κίνδυνο θρόμβωσης. Αυτό είναι το εύρημα μιας μελέτης 62 νεαρών γυναικών, που διεξήχθη από τις ερευνητικές ομάδες του Ivo Volf (MedUni Vienna Institute for Physiology) και του Rochus Pokan (Ινστιτούτο Αθλητικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Βιέννης). H μελέτη δημοσιεύθηκε το 2016 στο περιοδικό Medicine & Science in Sports & Exercise και χρηματοδοτήθηκε από το Αυστριακό Ίδρυμα Καρδιάς.
Η ενεργοποίηση των αιμοπεταλίων (θρομβοκυττάρων) μπορεί να οδηγήσει στο σχηματισμό θρόμβων αίματος που είναι δυνητικά απειλητικοί για τη ζωή. Αυτοί οι θρόμβοι αίματος μπορούν να μπλοκάρουν τα αιμοφόρα αγγεία και να διακόψουν την παροχή αίματος στα όργανα.
Οι ερευνητές μπόρεσαν να δείξουν ότι η λειτουργία των αιμοπεταλίων ομαλοποιήθηκε πολύ γρήγορα ως αποτέλεσμα της αυξημένης φυσικής κατάστασης -αυτό επιτεύχθηκε με προπόνηση αντοχής (τρέξιμο για 40 λεπτά το πολύ) επί τρεις φορές την εβδομάδα σε διάστημα δύο μηνών.
Οι καρδιαγγειακές παθήσεις και οι οξείες μορφές καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού είναι οι συχνότερες αιτίες θανάτου σε όλο τον κόσμο. Αυτές οι ασθένειες αναπτύσσονται για αρκετές δεκαετίες και ευνοούνται από διάφορους παράγοντες κινδύνου που έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη λειτουργία των διαφόρων κυττάρων-στόχων.
Η ενεργοποίηση των αιμοπεταλίων μπορεί να προκαλέσει τη συγκόλλησή τους και ως εκ τούτου το σχηματισμό θρόμβου, ο οποίος εμποδίζει τη ροή του αίματος. Τα ενεργοποιημένα αιμοπετάλια εμπλέκονται επίσης σε φλεγμονώδεις διεργασίες. Για το λόγο αυτό, η υπερβολική ενεργοποίηση των αιμοπεταλίων μπορεί να ενθαρρύνει τις φλεγμονώδεις διεργασίες. Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι ακόμη και η μέτρια άσκηση μπορεί να επιφέρει σημαντικές βελτιώσεις.
Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Stefan Heber είπε: «Τα λάθος ενεργοποιημένα αιμοπετάλια απελευθερώνουν έναν αριθμό διαμεσολαβητών που μπορούν να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη αθηροσκληρωτικών αγγειακών αλλαγών. Εάν η κακή φυσική κατάσταση συνοδεύεται από υψηλότερο επίπεδο ενεργοποίησης των αιμοπεταλίων, μπορεί κανείς να συμπεράνει ότι έχει επίσης επίδραση στα πρώιμα στάδια αυτής της παθογένεσης. Τα αποτελέσματα της προπόνησης που βρήκαμε εδώ είναι συνεπή με τα επιδημιολογικά δεδομένα, σύμφωνα με τα οποία τα άτομα με καλή φυσική κατάσταση έχουν 40% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων σε σχέση με εκείνους που είναι σωματικά ανενεργοί.
Αυτά τα ευρήματα θα μπορούσαν να είναι πολύ χρήσιμα για την αξιολόγηση της προληπτικής επίδρασης διαφορετικών μεθόδων προπόνησης ή και της έντασης της άσκησης: «Μελέτες με βάση τα αιμοπετάλια θα μπορούσαν να ανοίξουν σημαντικές νέες δυνατότητες για την άμεση και βραχυπρόθεσμη σύγκριση της αποτελεσματικότητας των διαφόρων εκπαιδευτικών προγραμμάτων στον τομέα της πρόληψης καρδιαγγειακών παθήσεων.
Περισσότερες πληροφορίες: Correlation between Cardiorespiratory Fitness and Platelet Function in Healthy Women. Med Sci Sports Exerc. 2016 Feb 24. [Epub ahead of print] www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26909532.