Περισσότερο άγχος έχουν οι γυναίκες από τους άνδρες

Ο εγκέφαλος των γυναικών που ανησυχούν πάρα πολύ, λειτουργεί πυρετωδώς ακόμα και όταν διεκπεραιώνουν την πιο εύκολη δραστηριότητα, αποκαλύπτει μια μελέτη. Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην «Διεθνή Επιθεώρηση Ψυχοφυσιολογίας» (IJP).Το εύρημα αυτό μπορεί να συμβάλλει στην αναγνώριση και τη θεραπεία των αγχωδών διαταραχών, σύμφωνα με τους επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, που πραγματοποίησαν τη μελέτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ψυχολόγο δρα Τζέισον Μόουζερ, θέλησαν να μάθουν γιατί οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες από τους άντρες να εκδηλώσουν κάποια αγχώδη διαταραχή.

Έτσι, κατέγραψαν την ηλεκτρική δραστηριότητα στον εγκέφαλο 79 φοιτητριών και 70 φοιτητών την ώρα που έκαναν μια απλή άσκηση: έδειχναν το μεσαίο γράμμα σε σειρές γραμμάτων. Στις πιο απλές σειρές, όλα τα γράμματα ήταν ίδια, ενώ στις πιο δύσκολες το μεσαίο ήταν διαφορετικό. Αγόρια και κορίτσια συμπλήρωσαν επίσης ειδικά ερωτηματολόγια αξιολόγησης του επιπέδου του άγχους τους.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι οι φοιτήτριες που είχαν το εντονότερο άγχος είχαν περισσότερη ηλεκτρική δραστηριότητα στον εγκέφαλό τους καθ’ όλη τη διάρκεια του πειράματος απ’ ό,τι οι πιο ψύχραιμες συνομήλικές τους. Αντιθέτως, στους αγχώδεις φοιτητές δεν παρατηρήθηκε κάτι ανάλογο.

Όσον αφορά την δυσκολία των ασκήσεων, στις εύκολες εκδοχές οι αγχώδεις άντρες και γυναίκες απέδωσαν το ίδιο, αλλά στις πιο δύσκολες οι αγχώδεις γυναίκες απέδωσαν χειρότερα, γεγονός που υποδηλώνει ότι το άγχος τους τις εμπόδιζε να λειτουργήσουν, είπε ο δρ Μόουζερ.

Όπως εξήγησε ο δρ Μόουζερ, τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι ο εγκέφαλος των αγχωμένων γυναικών αναγκάζεται να λειτουργεί πιο εντατικά ό,τι κι αν κάνουν, επειδή έχουν σκέψεις και ανησυχίες που αποσπούν την προσοχή τους.

Όταν όμως ο εγκέφαλος δουλεύει διαρκώς «υπερωρίες», το επακόλουθο είναι να εξαντλείται, με συνέπεια να μην αποδίδουν καλά οι γυναίκες σε όσα πρέπει να κάνουν. Το γεγονός αυτό μπορεί, κατά τον δρα Μόουζερ, να εξηγεί γιατί λ.χ. τα αγχώδη κορίτσια συχνά δεν αποδίδουν καλά στα μαθήματα, και ιδίως στα μαθηματικά.

Οι ερευνητές προσπαθούν τώρα να διαπιστώσουν εάν η υπερλειτουργία του εγκεφάλου οφείλεται στην επίδραση της κύριας ορμόνης του γυναικείου φύλου, των οιστρογόνων.

 

Δείτε επίσης