Διαβήτης τύπου 2 και καρδιά

Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 δεν σημαίνει απλώς αυξημένο επίπεδο γλυκόζης στο αίμα (υψηλό «ζάχαρο»). Υπάρχει, επίσης, πιθανότητα να εμφανίσετε διάφορα προβλήματα που σχετίζονται με το καρδιαγγειακό σύστημα, για παράδειγμα, υπέρταση και υψηλά επίπεδα χοληστερόλης (χοληστερόλης). Παρότι η συσχέτιση μεταξύ υψηλής πίεσης και διαβήτη τύπου 2 δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητή, πιστεύεται πως μπορεί να προκαλείται λόγω των υψηλών επιπέδων ινσουλίνης που κυκλοφορεί στο αίμα ως αποτέλεσμα της αντίστασης στην ινσουλίνη (που υπάρχει πάντα στο διαβήτη τύπου 2).

Το αποτέλεσμα είναι τα αιμοφόρα αγγεία σας να εμφανίζουν ουλές και να σχηματίζονται σκληρές πλάκες – αυτό οδηγεί σε στένωση των αγγείων, καθιστώντας πιο δύσκολη τη ροή του αίματος. Αυξάνεται, επίσης, ο κίνδυνος έμφραξης των αιμοφόρων αγγείων, πράγμα που μπορεί να προκαλέσει στηθάγχη (έντονο πόνο στο στήθος) ή καρδιακή προσβολή.

 Τι είναι οι καρδιαγγειακές παθήσεις;

Αν έχετε διαβήτη τύπου 2, έχετε προδιάθεση σε διάφορα καρδιαγγειακά προβλήματα, μεταξύ των οποίων υπέρταση, υπερλιπιδαιμία (υψηλό επίπεδο λίπους στο αίμα σας), στηθάγχη, καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο, περιφερικές αγγειακές παθήσεις (πόνοι στα πόδια κατά τον περίπατο ή την ξεκούραση λόγω μειωμένης κυκλοφορίας) και καρδιακή ανεπάρκεια. Υπάρχει, επίσης, δύο με πέντε φορές μεγαλύτερη πιθανότητα ανάπτυξης καρδιαγγειακών παθήσεων σε σύγκριση με κάποιον που δεν πάσχει από διαβήτη. Οι παθήσεις της καρδιάς αποτελούν ένα από τα μείζονα προβλήματα που σχετίζονται με το διαβήτη τύπου 2.

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις δεν προκαλούν απαραιτήτως συμπτώματα και μπορεί να αναγνωριστούν μόνο αν πάθετε καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Ωστόσο, ο γιατρός που σας παρακολουθεί μπορεί να αναζητήσει ενδείξεις καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως η υπέρταση και τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης (χοληστερίνης). Αν οι εξετάσεις είναι θετικές, ίσως σας χορηγηθεί θεραπεία για τις παθήσεις αυτές, έστω και αν δεν προκαλούν συμπτώματα. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να ελέγχετε τακτικά την πίεση σας και τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα σας.

Η τακτική λήψη χαμηλών δόσεων ασπιρίνης (ή άλλων φαρμάκων που αραιώνουν το αίμα, αν δεν μπορείτε να πάρετε ασπιρίνη) μπορεί να συμβάλει στη μείωση του πιθανού κινδύνου. Μπορεί, επίσης, να σας χορηγηθούν χάπια που μειώνουν το επίπεδο της χοληστερόλης, εφόσον σας είναι απαραίτητα. Ακόμα κι αν χρειάζεστε χάπια, η υγιεινή διατροφή και η σωματική δραστηριότητα παίζουν σημαντικό ρόλο στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ΚΠ.

Τι σημαίνει «αυξημένα λιπίδια»     

Όταν πάσχετε από διαβήτη τύπου 2, μπορεί να αυξηθούν τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων – δύο τύποι λιπιδίων (λιπών) στο αίμα. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται υπερλιπιδαιμία. Και τα δύο αυτά λίπη είναι απαραίτητα σε μικρές ποσότητες. Ωστόσο, όταν τα επίπεδα τους αυξηθούν, μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στις αρτηρίες. Υπάρχουν δύο τύποι χοληστερόλης στο αίμα σας: η λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL η οποία ονομάζεται επίσης καλή χοληστερίνη) και η λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL που ονομάζεται επίσης κακή χοληστερίνη). Σε υγιή άτομα, η αναλογία HDL προς LDL είναι μεγαλύτερη, ενώ σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 συμβαίνει το αντίστροφο. Η θεραπευτική αντιμετώπιση των αυξημένων επιπέδων λιπιδίων στο αίμα στοχεύει στη μείωση των λιπών του αίματος και στη διόρθωση του λόγου HDL προς LDL, πράγμα που, με τη σειρά του, προλαμβάνει τη στένωση των αρτηριών.

Πώς μπορεί η απώλεια βάρους να προλάβει τις καρδιαγγειακές παθήσεις

Αν είστε υπέρβαρος, η απώλεια έστω και μερικών κιλών είναι από τα σημαντικότερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε, αν πάσχετε από διαβήτη τύπου 2. Η απώλεια βάρους και η σωματική δραστηριότητα βοηθούν στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης και της πίεσης. Επίσης, ο οργανισμός σας θα ανταποκρίνεται καλύτερα στην ινσουλίνη που παράγεται και η καρδιά σας δεν θα «ζορίζεται» τόσο πολύ. Χρειάζονται τουλάχιστον 30 λεπτά μέτριας δραστηριότητας την ημέρα για να ελέγξετε την πίεση σας και να μειώσετε το επίπεδο της χοληστερόλης σας, το οποίο, με τη σειρά του, θα μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Η σωματική δραστηριότητα σας βοηθά να χάσετε βάρος τόσο γιατί «καίτε» περισσότερες θερμίδες όταν ασκείστε, όσο και γιατί επιταχύνετε το μεταβολικό ρυθμό σας, επιτρέποντας στο σώμα σας να χρησιμοποιεί περισσότερες θερμίδες ακόμα και όταν είστε λιγότερο δραστήριοι.

Το κάπνισμα

Αν καπνίζετε, αντιμετωπίζετε πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιακή πάθηση, δηλαδή καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο. Ο διαβήτης τύπου 2 αυξάνει ακόμα περισσότερο τον κίνδυνο αυτό.Η συμμετοχή σε προγράμματα που βοηθούν να κόψετε το κάπνισμα και η χρήση θεραπείας υποκατάστασης νικοτίνης, π.χ. με αυτοκόλλητα ή τσίχλες νικοτίνης, μπορεί να σας βοηθήσουν να κόψετε το κάπνισμα. Ανεξάρτητα από τον διαβήτη το  κάπνισμα κόβει 10 χρόνια ζωής.

Δείτε επίσης