Skin needling για φυσική παραγωγή κολλαγόνου

skin-needling-therapeia-kostosMια σχετικά νέα θεραπεία της πλαστικής ιατρικής υπόσχεται να λειάνει τις ρυτίδες, τις ραγάδες αλλά και τις ουλές που μπορεί να έχει κανείς στο σώμα του, το skin needling (ή micro needling). Πρόκειται για μια μέθοδο που αρχικά εφαρμόστηκε στην επανορθωτική χειρουργική με σκοπό να λειάνει τις ουλές στο πρόσωπο, όπως αυτές της ακμής.

Κολλαγόνο και ελαστίνη

Το skin needling είναι λιγότερο παρεμβατική τεχνική από οποιαδήποτε άλλη στην πλαστική ιατρική, και αυτό την καθιστά ιδιαίτερα δημοφιλή. Ο χρόνος ανάρρωσης είναι πολύ σύντομος. Εφαρμόζεται χρησιμοποιώντας έναν τύπο ρολού δέρματος (Dermaroller). Αυτό το ρολό δέρματος κάνει πολλά «τσιμπήματα» μικρού βάθους (το πολύ 1 mm) στο δέρμα. Όταν βελόνες μπούνε στο δέρμα, το σώμα ως αντίδραση αυξάνει την παραγωγή σε κολλαγόνο και ελαστίνη στα κύτταρα που λέγονται ινοβλάστες.

Το skin needling είναι εμπνευσμένο από τη μελέτη κι ανάλυση της επουλωτικής διαδικασίας του ανθρώπινου σώματος. Το αποτέλεσμα των μικροτραυματισμών οι οποίοι συμβαίνουν σε πολύ μικρές αποστάσεις μεταξύ τους, σε κλάσματα δευτερολέπτου ανώδυνα κι αναίμακτα, διεγείρουν άμεσα κι έντονα τους ινοβλάστες με αποτέλεσμα τη θεαματική αύξηση της παραγωγής νέου κολλαγόνου. Η θεραπεία με τις μικροβελόνες όχι μόνο βελτιώνει τις ρυτίδες γύρω από το στόμα και τα μάτια, αλλά κάνει την επιδερμίδα πιο σφριγηλή και λαμπερή.

Πιο αναλυτικά, η μέθοδος εφαρμόζεται με τη χρήση ενός Dermaroller, το οποίο αποτελείται από τη βάση (φέρει ενσωματωμένη λάμπα τεχνολογίας LED ιώδους φωτός για λεύκανση, ακμή, αντιγήρανση ή ερυθρού φωτός για ανάπλαση και αντιγήρανση) και την κεφαλή (ρολλό), η οποία φέρει ακίδες μήκους από 0,2 έως 1,5 mm που προκαλούν ουσιαστικά μικροτραυματισμούς στο δέρμα. Τα τσιμπήματα διεγείρουν το δέρμα  και ενεργοποιείται η φυσική παραγωγή κολλαγόνου, κάτι που αποτελεί τη βάση για κάθε θεραπεία αναπλήρωσης και αναζωογόνησης του δέρματος.

Ταυτόχρονα, κατά τη διάρκεια της θεραπείας μπορεί να υπάρξει εναπόθεση υαλουρονικού οξέος το οποίο με τη βοήθεια των μικροακίδων εισχωρεί εύκολα στα πιο βαθιά στρώματα της επιδερμίδας. Το υαλουρονικό οξύ είναι ένα φυσικό υδρόφιλο συστατικό του συνδετικού ιστού που γεμίζει τα κενά κολλαγόνου και ελαστίνης και επειδή συγκρατεί έως και 1000 φορές το βάρος του σε νερό, ενυδατώνει βαθιά το δέρμα.

Ανάλογα με το σημείο και την έκταση της θεραπείας, η συνεδρία μπορεί να διαρκέσει από 15 έως 40 λεπτά, ενώ από τους ίδιους παράγοντες θα εξαρτηθεί και ο συνολικός αριθμός εφαρμογών. Η επούλωση είναι γρήγορη και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει αμέσως στις καθημερινές του δραστηριότητες. Συνήθως συνιστώνται 3 με 4 θεραπείες κάθε 15 ημέρες αλλά μερικές φορές ύστερα από έναν ή τέσσερις μήνες. H βελτίωση της εικόνας του δέρματος είναι εμφανής μετά από τις θεραπείες.

Αντενδείξεις για την θεραπεία skin needling αποτελούν οι τοπικές φλεγμονές, η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός.

Ακμή και ουλές

Το skin needling ενδείκνυται όταν υπάρχουν ουλές, όπως στην περίπτωση που υπάρχει ακμή. Η επιδερμίδα μας  αποτελείται από τέσσερις στιβάδες. Αρχίζοντας από κάτω προς τα πάνω οι στιβάδες αυτές είναι η βασική, η ακανθωτή, η κοκκώδης και η κερατίνη. Η οποιαδήποτε αναγέννηση της επιδερμίδας ξεκινά από τη βασική στιβάδα (από κάτω) και τελειώνει στην κερατίνη. Οι ουλές ωστόσο που έχουν παρουσιαστεί στο πρόσωπο κάποιου που έχει ακμή έχουν φτάσει πιο βαθιά, κάτω από την επιδερμίδα στο συνδετικό ιστό που αποτελείται από διαφόρων ειδών κύτταρα, αγγεία, νεύρα, κολλαγόνου και ελαστίνη. Για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι ουλές χρειάζεται μια θεραπεία που να δρα σε αυτό το βαθύτερο επίπεδο. Οι μικροακίδες του Dermaroller έχουν ως αποτέλεσμα την διέγερση παραγωγής κολλαγόνου και έτσι συμβάλλουν σημαντικά στην ομαλοποίηση των ουλών από ακμή.

Το skin needling μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος (πρόσωπο, μάτια, λαιμός, μηροί, κοιλιακή χώρα, γλουτοί). Αυτό που αλλάζει είναι το μήκος των ακίδων του Dermaroller. H χρήση ερυθρού φωτός με ακίδες μήκους 0,5 mm βοηθάει σε περιπτώσεις αντιγήρανσης, καταπολέμησης ρυτίδων, επιδιόρθωσης επιφανειακών ουλών ακμής και ήπιας τριχόπτωσης. Η θεραπεία με ιώδες φως και ακίδες του ίδιου μήκους εφαρμόζεται για την αντιμετώπιση ήπιων μορφών ακμής. Η εφαρμογή ερυθρού φωτός με ακίδες μήκους 1,0 mm βοηθά σε περιπτώσεις εκτεταμένης τριχόπτωσης, επιφανειακών ραγάδων, βαθιών ουλών από εγχείρηση, ακμή,ς φαλάκρας, ήπιας κυτταρίτιδας, ενώ για περιπτώσεις σοβαρής ακμής χρησιμοποιείται το ιώδες φως με ακίδες του ίδιου μήκους.

Αν και το skin needling δεν είναι χειρουργική επέμβαση, ενδέχεται να χρειάζεται ένα είδος αναισθησίας. Την απόφαση θα πάρει ο πλαστικός χειρουργός ανάλογα με τον τύπο δέρματος και την ένταση της παρέμβασης.

Η εφαρμογή του skin needling μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία, όμως στις περιπτώσεις που χρειάζεται μεγαλύτερη παρέμβαση (έκταση και βάθος δέρματος) προτείνεται να γίνεται σε περιβάλλον χειρουργείου οργανωμένης κλινικής, με συνδυασμό τοπικής αναισθησίας και μέθης παρουσία έμπειρου αναισθησιολόγου.

Αποτελέσματα και ανάρρωση

Το skin needling παρουσιάζει τα εξής αποτελέσματα:

* Μειώνει το βάθος των ρυτίδων και σβήνει την λεπτή ρυτίδωση
* Εξωραΐζει την ποιότητα του δέρματος
* Απαλύνει και λειαίνει τις ουλές
* Βελτιώνει τις εμβυθίσεις της ακμής
* Βελτιώνει την όψη των ραγάδων
* Λειαίνει τις ουλές από παλιές χειρουργικές επεμβάσεις

To πλεονέκτημα είναι ότι αποτελεί φυσική μέθοδος ανάπλασης μέσω της παραγωγή κολλαγόνου. Υπάρχει γρήγορο αποτέλεσμα, μηδενικές παρενέργειες, δεν προκαλεί ερεθισμούς και ουλές, δεν προκαλεί αλλεργίες, δεν προκαλεί φωτοευαισθησία, εφαρμόζεται στο πρόσωπο, τον λαιμό και το σώμα και τέλος έχει χαμηλό κόστος.

Τα τσιμπηματάκια της θεραπείας διατηρούν σχεδόν άθικτη την επιδερμίδα. Έτσι δεν υπάρχει ανησυχία για την επούλωση και την ανάρρωση. Σε σχέση με άλλες τέτοιες επεμβάσεις, όπως για παράδειγμα το laser, τα σημάδια στο δέρμα είναι πολύ έντονα και φτάνουν μέχρι και το έγκαυμα 2ου βαθμού. Με το skin needling, έπειτα από τρεις μόλις ημέρες δεν μπορεί κάποιος να διακρίνει τίποτα επάνω στο δέρμα, η δε επάνοδος στις συνήθεις δραστηριότητες και την εργασία είναι πλήρης μετά από 4 μέρες. Για αυτό το λόγο το skin needling είναι αποτελεσματική θεραπεία για ευαίσθητες περιοχές δέρματος για τις οποίες δεν ενδείκνυνται άλλες μέθοδοι λείανσης. Αυτό περιλαμβάνει την περιοχή γύρω από τα μάτια, ειδικά την περιοχή κάτω από αυτά, την περιοχή του λαιμού και την ράχη των χεριών.

Δείτε επίσης