Κοριτσάκι θεραπεύτηκε από το AIDS

moro aidsKοριτσάκι από το Μισισίπι των ΗΠΑ που γεννήθηκε μολυσμένο με τον ιό HIV ο οποίος προκαλεί το AIDS, πιστεύεται ότι απαλλάχθηκε από αυτόν, καθώς άρχισε να υποβάλλεται σε αντιρετροϊκή αγωγή λίγες ώρες μετά τη γέννησή του. Το κοριτσάκι είναι τώρα 2,5 ετών και δεν υπάρχει ίχνος του ιού HIV στο αίμα του, παρότι έχει σχεδόν 1 χρόνο να πάρει φάρμακα.

Οι ειδικοί προειδοποιούν πως αυτό είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό και δεν ξέρουν αν ισχύει και για άλλα παιδιά ή μεγαλύτερης ηλικίας ασθενείς. Ωστόσο, παραδέχονται πως ταυτοχρόνως αποτελεί μία πρώτη ένδειξη ότι θα μπορούσε να υπάρχει τρόπος ιάσεως των μικρών παιδιών.

Εάν το κοριτσάκι παραμείνει υγιές, θα είναι ο δεύτερος άνθρωπος στον κόσμο που ιάθηκε από τον ιό HIV. Ο πρώτος είναι του Αμερικανού Τίμοθι Μπράουν ο οποίος θεραπεύτηκε μετά από μεταμόσχευση μυελού των οστών, από δότη με μια σπάνια γενετική μετάλλαξη, η οποία εμποδίζει τον ιό να εισέλθει στα κύτταρα. Αυτό το μόσχευμα σχεδιάστηκε και για τη θεραπεία της λευχαιμίας.

Μπορεί να υπάρξει θεραπεία για το AIDS στα νήπια

Για την περίπτωση του μωρού από το Μισισίπι μίλησε η δρ Ντέμπρα Περσό, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο Τζωνς Χόπκινς, στη Βαλτιμόρη, στο ετήσιο Συνέδριο Ρετροϊών & Ευκαιριακών Λοιμώξεων, που διεξάγεται στην Ατλάντα. «Η περίπτωσή του αποτελεί ένδειξη ότι η HIV λοίμωξη στα νήπια μπορεί να θεραπευθεί», είπε.

Το κοριτσάκι γεννήθηκε από μία μητέρα η οποία δεν είχε προγεννητική φροντίδα και δεν ήξερε ότι είναι φορέας του ιού HIV. Μετά τον τοκετό, ένα γρήγορο τεστ για HIV έδειξε ότι η μητέρα ήταν φορέας, γεγονός που ώθησε τους παιδιάτρους του νοσοκομείου όπου γεννήθηκε το μωρό να το παραπέμψουν στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Μισισίπι.

Εκεί, η δρ Χάνα Γκέι, παιδίατρος και ειδική σε θέματα λοιμωδών νοσημάτων, ζήτησε ένα τεστ HIV/AIDS για το νεογέννητο κοριτσάκι. Όμως δεν περίμενε να βγει το αποτέλεσμα, κρίνοντας ότι πιθανότατα ήταν φορέας του ιού, αλλά άρχισε να του χορηγεί τρία συνήθη αντιρετροϊκά φάρμακα, σε θεραπευτικά επίπεδα. Όταν άρχισε η θεραπεία το κοριτσάκι ήταν μόλις 31 ωρών. Λίγες ημέρες αργότερα, βγήκαν τα αποτελέσματα του τεστ που έδειξαν πως όντως το μωρό ήταν φορέας και η δρ Γκέι συνέχισε την αγωγή.

Η μητέρα πήγαινε κάθε μήνα το μωρό στην δρα Γκέι για παρακολούθηση έως ότου αυτό έγινε 18 μηνών. Μετά ξαφνικά οι επισκέψεις σταμάτησαν και η δρ Γκέι αναγκάσθηκε να ενημερώσει το υπουργείο Υγείας και τις υπηρεσίες Προστασίας των Παιδιών. Οι υγειονομικές Αρχές του Μισισίπι εντόπισαν την μητέρα και το μωρό τον περασμένο Αύγουστο, όταν είχε μείνει χωρίς θεραπεία επί τουλάχιστον 5 μήνες.

Οι επαναληπτικές εξετάσεις, όμως, έδειξαν πως ο ιός HIV δεν υπήρχε πλέον στο αίμα του μωρού, παρά τη διακοπή της θεραπείας – και έκτοτε δεν έχει επανεμφανισθεί, παρότι εξακολουθεί να μην παίρνει φάρμακα. Το γεγονός αυτό υποδηλώνει ότι τα φάρμακα εκρίζωσαν τον ιό;  Ίσως αλλά αυτό δεν είναι ακόμα σίγουρο.

Δείτε επίσης