Ηπατίτιδα Ε μπορεί να προκαλέσουν τα μισοψημένα λουκάνικα

loukanika hpatitidaΑύξηση 40% εμφάνισαν τα κρούσματα ηπατίτιδας Ε στη Βρετανία μέσα σε ένα χρόνο και οι ερευνητές το αποδίδουν στην κατανάλωση μολυσμένων χοιρινών λουκάνικων που δεν έχουν ψηθεί καλά. Σύμφωνα με ανακοίνωση του βρετανικού Υπουργείου Περιβάλλοντος, Τροφίμων & Αγροτικών Υποθέσεων ένα στα 10 δείγματα λουκάνικων που εξετάστηκαν ήταν μολυσμένο με τον ιό της ηπατίτιδας Ε.

Οι ειδικοί λένε ότι τα λουκάνικα πρέπει να ψηθούν σε 70 βαθμούς Κελσίου (ή 158 βαθμούς Φαρενάιτ) επί τουλάχιστον 20 λεπτά για να σκοτωθεί ο ιός, αλλά οι περισσότεροι Βρετανοί δεν τα αφήνουν στον φούρνο τους τόση ώρα. Σε χαμηλότερη θερμοκρασία, ο ιός επιβιώνει πολύ περισσότερο – λ.χ. μία ώρα στους 60 βαθμούς Κελσίου (140 F).

Η μόλυνση από τον ιό της ηπατίτιδας Ε συνήθως προκαλεί ήπια συμπτώματα, όπως πυρετό και μυαλγίες, που υποχωρούν μέσα σε ένα μήνα. Εντούτοις, είναι πολύ επικίνδυνη για τους ηλικιωμένους, τους πάσχοντες από καρκίνο, τις εγκύους και τα άτομα με ηπατοπάθειες.

Ηπατίτιδα Ε

Η ηπατίτιδα Ε προσβάλλει κάθε χρόνο περίπου 20 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, κοστίζοντας τη ζωή σε 57.000. Τα περισσότερα κρούσματα καταγράφονται σε αναπτυσσόμενες χώρες (ενδημεί πρωτίστως στην Άπω Ανατολή και την Αφρική), όπου ο συνηθέστερος τρόπος μετάδοσης είναι η κατανάλωση μολυσμένου νερού.

Ο ιός είναι εξαιρετικά επικίνδυνος για τις εγκύους, ιδίως στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης όπου αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών και μπορεί να οδηγήσει σε οξεία ηπατική ανεπάρκεια. Υπάρχει επίσης κίνδυνος να «περάσει» στο μωρό.

«Το όλο θέμα είναι πολύ σοβαρό, διότι το περίπου 85% των χοίρων στη Βρετανία φέρουν τον ιό», δήλωσε ο Χάρι Ντάλτον, από τη Μονάδα Γαστρεντερολογίας του Νοσοκομείου Royal Cornwall και ένας από τους κορυφαίους Βρετανούς ειδικούς στην ηπατίτιδα Ε.

«Τα λουκάνικα θεωρούνται εξαιρετικά επικίνδυνα, διότι συχνά περιέχουν χοιρινό συκώτι και ίχνη από το αίμα των χοίρων, καθώς και περίβλημα από το έντερό τους», εξήγησε. Και κατέληξε: «Για να αποτραπεί ο κίνδυνος, πρέπει να ψήνονται στους 70 βαθμούς Κελσίου επί τουλάχιστον 20 λεπτά και να μην καταναλώνονται ποτέ ωμά ή μισοψημένα».

Δείτε επίσης