Γιατί η μαύρη σοκολάτα κάνει καλό στην υγεία

sokolata 4Η μαύρη σοκολάτα κάνει καλό στην υγεία διότι εμποδίζει τα λευκά αιμοσφαίρια να εισέλθουν στα τοιχώματα των αγγείων και να προκαλέσουν αθηροσκλήρωση, αναφέρουν Ολλανδοί επιστήμονες στο επιστημονικό έντυπο The FASEB Journal.

Ως γνωστόν η αρχή της αθηροσκλήρωσης γίνεται με την είσοδο της κακής χοληστερίνης (LDL) στα τοιχώματα των αρτηριών αλλά η διαδικασία συνεχίζεται με τη συμμετοχή του ανοσοποιητικού συστήματος το οποίος προκαλεί μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται ως φλεγμονή με αποτέλεσμα να δημιουργείται η αθηρωματική πλάκα.

Η αθηροσκλήρωση είναι ένας τύπος σκλήρυνση των αρτηριών που οδηγεί σε υψηλή πίεση αίματος και αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού ή καρδιακής προσβολής. Η είσοδος των λευκών αιμοσφαιρίων μέσα στις αρτηρίες παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της αθηροσκλήρωσης (αρτηριοσκλήρυνσης), γράφουν οι Ολλανδοί επιστήμονες.  Σύμφωνα με την έρευνά τους, η μαύρη σοκολάτα βοηθά στη χαλάρωση των δύσκαμπτων αρτηριών και εμποδίζει τα λευκά κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος να εισέλθουν μέσα στα τοιχώματα των αρτηριών.

«Η μελέτη μας παρέχει μία εικόνα για την επίδραση της σοκολάτας στην αγγειακή υγεία», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Ντίντρικ Έσερ, από το Τμήμα Διατροφής του Ανθρώπου στο Πανεπιστήμιο Βάγκενινγκεν.

Οι φλαβονόλες δεν παρέχουν πρόσθετο όφελος

Η μελέτη βασίσθηκε σε ειδικές εξετάσεις που έγιναν σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους σε 44 μεσήλικες, υπέρβαρους άνδρες, οι οποίοι επί τέσσερις εβδομάδες κατανάλωναν καθημερινά 70 γραμμάρια σοκολάτα.

Οι εθελοντές είτε έτρωγαν μία ειδικά παρασκευασμένη μαύρη σοκολάτα με μεγάλη περιεκτικότητα σε φλαβονόλες ή μαύρη σοκολάτα του εμπορίου. Και οι δύο σοκολάτες είχαν παρόμοια περιεκτικότητα σε κακάο. Οι φλαβονόλες είναι μια ομάδα ουσιών που υπάρχει στο κακάο και οι οποίες μπορεί να βελτιώνουν την ροή του αίματος. Κατά μια θεωρία, οι φλαβονόλες του κακάο διεγείρουν το μονοξείδιο του αζώτου (νιτρικό οξείδιο), το οποίο διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, αυξάνοντας την κυκλοφορία του αίματος.

Ωστόσο η μελέτη έδειξε ότι και οι δύο τύποι σοκολάτας ήταν εξίσου προστατευτικοί για την υγεία, γεγονός που υποδηλώνει ότι «δεν υπάρχει πρόσθετο όφελος από την αύξηση της φυσικής περιεκτικότητας της σοκολάτας σε φλαβονόλες», ανέφερε ο Έσερ.

Δείτε επίσης