Υποκατάστατα νικοτίνης που βοηθούν να κόψετε το τσιγάρο

ypokatastata nikotinhsΓια να καταφέρετε να σταματήσετε το κάπνισμα, θα χρειαστείτε προσεκτικό σχεδιασμό και δέσμευση. Μπορεί να εμφανίσετε συμπτώματα στέρησης για 3 έως 10 ημέρες. Όταν αρχίσουν να ελαττώνονται τα συμπτώματα στέρησης, ίσως να αισθάνεστε ακόμη την παρόρμηση για κάπνισμα σε στιγμές που το συνηθίζατε, όπως μετά το φαγητό ή κατά την οδήγηση. Σε ορισμένους πρώην καπνιστές αυτές οι παροδικές παρορμήσεις έρχονται και φεύγουν για μήνες ή και χρόνια. Ωστόσο, η ένταση και η διάρκεια τους ελαττώνονται με την πάροδο του χρόνου.

Υπάρχουν πολλά υποκατάστατα νικοτίνης και φάρμακα που μπορούν να σας βοηθήσουν στην προσπάθεια σας να κόψετε το τσιγάρο. Πρόκειται για σημαντικά βοηθήματα για τη θεραπεία του εθισμού στη νικοτίνη, αλλά είναι αποτελεσματικά μόνο όταν χρησιμοποιούνται από καπνιστές που έχουν σκοπό να κόψουν το κάπνισμα και έχουν αναπτύξει ένα προσεκτικό σχέδιο για τη διακοπή του.

Παρακάτω αναφέρουμε ορισμένα υποκατάστατα νικοτίνης και φάρμακα:

Τσιρότο νικοτίνης

Το τσιρότο νικοτίνης (Nicoderm) παρέχει μία σταθερή δόση νικοτίνης στο αίμα σας μέσα από το δέρμα. Τα περισσότερα τσιρότα νικοτίνης χορηγούνται χωρίς συνταγή γιατρού. Χρησιμοποιούνται καθημερινά για 6 έως 12 εβδομάδες και έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικά, αλλά δεν αποτελούν τη μαγική θεραπεία.

Συχνά μετά από αρκετές εβδομάδες χρήσης προκαλούνται δερματικοί ερεθισμοί. Όταν αφαιρέσετε το τσιρότο, βάλτε κρέμα υδροκορτιζόνης πάνω στην περιοχή, για να ανακουφιστούν οι ερεθισμοί. Βάζετε το τσιρότο σε διαφορετικό σημείο κάθε μέρα, για να μειωθεί το πρόβλημα.

Ρινικό σπρέι νικοτίνης

Το ρινικό σπρέι νικοτίνης (Nicotrol) χορηγεί νικοτίνη στην κυκλοφορία του αίματος μέσω της μύτης. Αποτελεί την πιο γρήγορη ανακούφιση από όλα τα προϊόντα υποκατάστασης νικοτίνης για τα συμπτώματα στέρησης. Το ρινικό σπρέι διατίθεται μόνο με συνταγή γιατρού.

Όσο για τις παρενέργειες, μπορεί να προκαλέσει μια ζεστή, καυτερή αίσθηση στη μύτη, βήχα και φτέρνισμα, τρέξιμο στα μάτια και ερεθισμό στο λαιμό. Αυτές οι παρενέργειες συνήθως υποχωρούν μέσα στην πρώτη εβδομάδα χρήσης. Αν εμφανίζετε παρενέργειες για παρατεταμένο χρονικό διάστημα μιλήστε με το γιατρό σας.

Εισπνευστήρας νικοτίνης

Ο εισπνευστήρας νικοτίνης (Nicotrol) μοιάζει με ένα μικρό τσιγάρο με πλαστικό στόμιο. Ωστόσο, η νικοτίνη δεν εισπνέεται. Μάλλον ροφάται επιτρέποντας την απορρόφηση της από τη ροή του αίματος μέσω του στόματος. Ο εισπνευστήρας νικοτίνης διατίθεται μόνο με συνταγή γιατρού.

Ίσως αισθανθείτε ερεθισμό στο στόμα ή στο λαιμό σας. Πίνετε νερό, για να καταπολεμήσετε την ξηρότητα. Μιλήστε με το γιατρό σας αν εμφανίσετε άλλα προβλήματα.

Τσίχλα νικοτίνης

To nicotine polacrilex (Nicorette) είναι μία ρητίνη σαν τσίχλα που αποδεσμεύει νικοτίνη στη ροή του αίματος μέσω του στόματος. Υπάρχουν δύο μορφές Nicorette: το ένα περιέχει 2 milligram (mg) νικοτίνη και το άλλο 4 mg.

Η τσίχλα είναι διαθέσιμη στα φαρμακεία χωρίς συνταγή γιατρού.

Όταν χρησιμοποιείται σωστά, η τσίχλα νικοτίνης ελευθερώνει σταδιακά νικοτίνη. Στόχος είναι χρήση αρκετής ποσότητας, ώστε τα επίπεδα νικοτίνης να διατηρούνται υπό έλεγχο και χωρίς συμπτώματα στέρησης. Μασήστε την τσίχλα νικοτίνης μερικές φορές και μετά αφήστε την μέσα στα μάγουλα και στα ούλα, για να μεγιστοποιήσετε την απορρόφηση της νικοτίνης.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την τσίχλα νικοτίνης καθημερινά μειώνοντας τις ποσότητες μία περίοδο αρκετών εβδομάδων, ενώ θα μειώνεται και η επιθυμία σας να κάνετε τσιγάρο. Αφού αισθανθείτε άνετα χωρίς τσιγάρα, μπορείτε να σταματήσετε και την τσίχλα μέσα σε 3 με 6 μήνες μετά τη διακοπή του καπνίσματος. Μην τρώτε και μην πίνετε τίποτα, όταν μασάτε 1 τσίχλα. Αν καταπιείτε τη νικοτίνη, δε θα έχει αποτελεσματικότητα και μπορεί να προκαλέσει καούρες ή ναυτία.

Φάρμακα χωρίς νικοτίνη

Το φάρμακο βουπροπιόνη (Zyban) δεν περιέχει νικοτίνη και δεν είναι εθιστικό. Η βουπροπιόνη καταπολεμά την κατάθλιψη. Για τη θεραπεία της κατάθλιψης προωθείται στην αγορά με το όνομα Wellbutrin.

Η βουπροπιόνη ανεβάζει τα επίπεδα μίας χημικής ουσίας στον εγκέφαλο που ονομάζεται ντοπαμίνη, η ίδια χημική ουσία που εκκρίνεται από τη νικοτίνη. Έτσι βοηθά στην προσομοίωση της καλής αίσθησης που λαμβάνετε από το κάπνισμα. Το φάρμακο διατίθεται μόνο με συνταγή γιατρού.

Οι πιο συνηθισμένες παρενέργειες είναι η ξηροστομία, ο πονοκέφαλος, οι δυσκολίες στον ύπνο, η μειωμένη όρεξη και η ναυτία. Για να μειωθούν τα γαστρεντερικά συμπτώματα, μπορεί να λαμβάνεται μαζί με τροφή, εκτός αν έχετε άλλες οδηγίες απ’ το γιατρό σας. Αν παρουσιάσετε παρενέργειες, μιλήστε με το γιατρό σας, πριν αποφασίσετε να σταματήσετε τη λήψη του φαρμάκου. Αν έχετε ιστορικό σπασμών, σοβαρούς τραυματισμούς στο κεφάλι ή έχετε υποστεί εγκεφαλικό, μη λαμβάνετε το φάρμακο. Όπως γίνεται με όλα τα φάρμακα, αν είστε έγκυος ή θηλάζετε, μιλήστε πρώτα με το γιατρό σας, πριν το αρχίσετε.

Υπάρχουν επίσης πολλά νέα φάρμακα για την αντιμετώπιση του εθισμού στη νικοτίνη και της χρήσης καπνού που βρίσκονται ακόμη σε ερευνητικό στάδιο. Αυτά περιλαμβάνουν υποκατάστατα νικοτίνης και φάρμακα χωρίς νικοτίνη.

Δείτε επίσης