Νέα αποτελεσματικά φάρμακα για τη μείωση της χοληστερίνης

xolhsterinhΜια νέα πειραματική δραστική ουσία, η evolocumab, αποδεικνύεται αποτελεσματική στην μείωση της χοληστερίνης (χοληστερόλης), σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας.

Η ουσία evolocumab της φαρμακοβιομηχανίας Amgen, που δοκιμάστηκε από τρεις ξεχωριστές ερευνητικές ομάδες, έρχεται για να αλλάξει τα δεδομένα στη φαρμακευτική αγωγή της χοληστερίνης.

Η evolocumab ανήκει στην κατηγορία των αναστολέων PCSK9, που μπλοκάρουν τη δράση μιας πρωτεΐνης που μειώνει την ικανότητα του συκωτιού να απομακρύνει την LDL χοληστερίνη από το αίμα. Οι αναστολείς PCSK9 προορίζονται για ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται στις στατίνες αλλά και σε όσους αδυνατούν να μειώσουν την χοληστερίνη με άλλα σκευάσματα, όπως η νιασίνη και οι φιμπράτες.

Ένα παρεμφερές φάρμακο, το alirocumab, δοκιμάζεται ήδη από την εταιρία Regeneron Pharmaceuticals σε συνεργασία με τη Sanofi, ενώ η Pfizer δοκιμάζει το bococizumab. Οι αναλυτές προβλέπουν μεγάλες ετήσιες πωλήσεις, τουλάχιστον τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων, για κάθε ένα από αυτά τα φάρμακα, όταν βγουν στην αγορά – αν και αναμένεται να είναι αρκετά πιο ακριβά από τις στατίνες (οι εταιρίες ακόμη δεν έχουν δώσει ενδείξεις για το κόστος τους).

Χοληστερίνη και εποχές

Μελέτη του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Τζον Χόπκινς, με επικεφαλής τον Παραγκ Τζόσι η οποία εστίασε σε στοιχεία που αφορούσαν 2,8 εκατομμύρια ενήλικες δείχνει ότι τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα παρουσιάζουν κάποια εποχικότητα.

Τόσο η συνολική όσο και η LDL («κακή») χοληστερίνη ήταν υψηλότερες τον χειμώνα, συγκριτικά με το καλοκαίρι. Αυτό αφορούσε περισσότερο τους άνδρες (μέση διαφορά 4 mg/dL) σε σχέση με τις γυναίκες (2 mg/dL), δηλαδή αύξηση τον χειμώνα 3,5% και 1,7%, αντίστοιχα. Επίσης, τα τριγλυκερίδια ήταν 2,5% υψηλότερα τον χειμώνα στους άνδρες, συγκριτικά με το καλοκαίρι. Αντίθετα, η HDL χοληστερίνη δεν εμφάνιζε εποχικές διακυμάνσεις.

«Το καλοκαίρι τείνουμε να βγαίνουμε έξω, να είμαστε πιο δραστήριοι και γενικά να κάνουμε πιο υγιεινή ζωή. Αντίθετα, τους κρύους μήνες τρυπώνουμε στις ‘φωλιές’ μας, τρώμε περισσότερα λιπαρά φαγητά και ασκούμαστε λιγότερο, έτσι βλέπουμε την ‘κακή’ χοληστερόλη να αυξάνει», λέει ο Τζόσι.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η μικρότερη διάρκεια της ημέρας τον χειμώνα, άρα και η έκθεση των ανθρώπων στο ηλιακό φως, με συνέπεια τη μικρότερη συγκέντρωση βιταμίνης D στον οργανισμό, χειροτερεύει την αναλογία της συνολικής χοληστερίνης προς την HDL (δηλαδή τον αθηρωματικό δείκτη).

Τα παιδιά

Ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι αυξάνετα διαρκώς ο αριθμός των παιδιών με υψηλή LDL («κακή») χοληστερίνη, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας.

Το πρόβλημα είναι εντονότερο μεταξύ των αγοριών. Μελέτη που παρουσιάστηκε από τον επίκουρο καθηγητή Καρδιολογίας Τόμας Σίρι, του Κολεγίου Ιατρικής Baylor στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, έδειξε ότι τα αγόρια είναι πιθανότερο να εμφανίσουν αυξημένη ολική ή LDL χοληστερόλη, ενώ τα παχύσαρκα παιδιά γενικά αντιμετωπίζουν τον ίδιο κίνδυνο.

Ο Σίρι ανέφερε ότι, σχεδόν ένα στα τρία παιδιά, 9-11 ετών, στις ΗΠΑ, έχει οριακή ή υψηλή χοληστερίνη, γεγονός που αυξάνει τον μετέπειτα καρδιαγγειακό κίνδυνο. Ο ερευνητής και οι συνεργάτες του κατέληξαν στις παραπάνω διαπιστώσεις αφού ανέλυσαν στοιχεία που αφορούν 12.712 παιδιά, τα οποία είχαν υποβληθεί σε αιματολογικές εξετάσεις. Το 30% εξ’ αυτών εμφάνιζε ολική χοληστερόλη σε οριακά φυσιολογικό επίπεδο ή το υπερέβαινε.

Οι ειδικοί συστήνουν τον έλεγχο της χοληστερίνης από την ηλικία των 9 ετών και την επαναξιολόγηση της μεταξύ 17 και 21 ετών. Πάντως, ο Σίρι διευκρινίζει ότι για τα περισσότερα παιδιά με οριακά φυσιολογική χοληστερόλη δεν συντρέχει λόγος συνταγογράφησης φαρμάκων, καθώς η υγιεινή διατροφή και η σωματική άσκηση συμβάλουν στη διαχείριση του προβλήματος.

Δείτε επίσης