Τί δείχνει η μαγνητική τομογραφία

magnthtikh34Στη μαγνητική τομογραφία (MRI) χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία εικόνων μαγνητικά κύματα και ραδιοκύματα. Τοποθετείστε σε ένα μηχανοκίνητο κρεβάτι, το οποίο μετακινείται μέσα στο τούνελ (κύλινδρος) του μηχανήματος. Το μηχάνημα διαθέτει έναν ισχυρό μαγνήτη που περιβάλλει τον κύλινδρο.

Όταν άτομα από το σώμα σας εκτίθενται σε πολύ ισχυρό μαγνητικό πεδίο, ευθυγραμμίζονται παράλληλα μεταξύ τους. Τα ραδιοκύματα από ένα μαγνήτη ραδιοσυχνότητας χτυπούν σύντομα τα άτομα εκτός της γραμμής τους. Καθώς τα άτομα επανευθυγραμμίζονται, εκπέμπουν μικρά σήματα, τα οποία λαμβάνονται και περνούν σε έναν υπολογιστή. Στη συνέχεια ο υπολογιστής μετατρέπει αυτά τα σήματα σε εικόνα.

Η μαγνητική τομογραφία είναι γενικά χρήσιμη στην απεικόνιση περιοχών του εγκεφάλου, διότι παράγει λεπτομερείς εικόνες της λευκής και της φαιάς ουσίας του εγκεφάλου. Χρησιμοποιείται επίσης συχνά, για να απεικονίσει το νωτιαίο μυελό και για να βοηθήσει στη διάγνωση διαταραχών, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας.

Η μαγνητική τομογραφία (MRI) χρησιμοποιείται επίσης στη διάγνωση διαταραχών που προσβάλλουν πολλά εσωτερικά όργανα.

Η διαδικασία είναι ανώδυνη και έχει το πλεονέκτημα πως δε σας εκθέτει σε ακτινοβολία. Παρ’ όλα αυτά, μπορεί να διεγείρει σε ορισμένους ανθρώπους το αίσθημα της κλειστοφοβίας. Το τούνελ του μηχανήματος στο οποίο τοποθετείστε δεν είναι πολύ μεγαλύτερο από το σώμα σας.

Για άτομα που είναι κλειστοφοβικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί ύπνωση ή και γενική αναισθησία σε ειδικές περιπτώσεις, όπως είναι τα μωρά και τα πολύ μικρά παιδιά.

Για την απεικόνιση των αρτηριών στον εγκέφαλο και στον τράχηλο, αλλά και στο υπόλοιπο σώμα, χησιμοποιείται μία μορφή μαγνητικής τομογραφίας, που καλείται μαγνητική αγγειογραφία (MRA). Δεν απαιτείται η χρήση καθετήρα, όπως στην αγγειογραφία (αρτηριογραφία). Επίσης, κοστίζει λιγότερο και δεν απαιτείται χρόνος ανάρρωσης.

Παρ’ όλα αυτά, δεν μπορεί πάντα μία μαγνητική αγγειογραφία να έχει την καθαρότητα των εικόνων που παράγονται από μία συμβατική αρτηριογραφία. Επιπλέον, η αρτηριογραφία του εγκεφάλου είναι απαραίτητη, για να ανιχνεύσει πολύ μικρές ανωμαλίες, όπως ένα μικρό ανεύρυσμα του εγκεφάλου.

Οι εξειδικευμένες μαγνητικές τομογραφίες μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την εκτίμηση της καρδιάς, των αρθρώσεων και των μυών.

Δείτε επίσης