Ρήξη τένοντα

rhxh tenontaΗ ρήξη τένοντα (tendon rupture) είναι το κόψιμο του ινώδους ιστού που ενώνει το μυ με το οστό, ο οποίος ονομάζεται τένοντας. Η ρήξη μπορεί να είναι μερική ή πλήρης και μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία κίνησης της συγκεκριμένης άρθρωσης.

Η ρήξη τένοντα μπορεί να συμβεί, όταν ο μυς στον οποίο ανήκει ο τένοντας συσπαστεί έντονα και απότομα, συνήθως κατά τη διάρκεια μιας έντονης δραστηριότητας (π,χ., σε μια ανύψωση ενός αντικειμένου ή κατά σε μια αθλητική δραστηριότητα). Επίσης ένα βαθύ κόψιμο στο χέρι, στο πόδι ή στον πήχη μπορεί να τραυματίσει τους τένοντες, τον ινώδη ιστό που συνδέει το μυ στο οστό. Η ρήξη τένοντα μπορεί να επέλθει και ή μετά από κάταγμα οστού.

Οι τένοντες των άκρων και κυρίως ο Αχίλλειος τένοντας, είναι πιο επιρρεπείς σε ρήξη (παρότι ο αχίλλειος τένοντας είναι ο ισχυρότερος του ανθρώπινου σώματος). Οι ρήξεις αχίλλειου τένοντα προκύπτουν κυρίως στα αθλήματα που απαιτούν απότομα άλματα ή εκρήξεις σπριντ, όπως το μπάσκετ, το ποδόσφαιρο, το τένις αλλά και τα αθλήματα του στίβου (όπως τρέξιμο).

Σημεία και συμπτώματα
• Ένα βαθύ κόψιμο στο χέρι, στο πόδι, στον πήχη ή στην κνήμη.
• Ανικανότητα κίνησης ενός δακτύλου του χεριού ή του ποδιού ή της άρθρωσης που βρίσκεται κοντά στο κόψιμο.

Διάγνωση

Το χαρακτηριστικό σημείο που υποδεικνύει ρήξη ενός τένοντα είναι η αδυναμία κίνησης ενός δάκτυλου χεριού ή ποδιού ή άλλης άρθρωσης στην περιοχή του τραυματισμού. Ο γιατρός μπορεί να ζητήσει μία ακτινογραφία της συγκεκριμένης περιοχής, για να εξετάσει αν υπάρχει και κάποιο κάταγμα.

Ο ρήξη τένοντα απαιτεί διπλή προσοχή. Πρώτον, πρέπει να κλείσει η πληγή, για να διευκολυνθεί η θεραπεία και να προληφθεί τυχόν μόλυνση. Δεύτερον, ο τένοντας πρέπει να αποκατασταθεί χειρουργικά.

Ωστόσο, σε μερικές περιπτώσεις πρέπει πρώτα να θεραπευτεί το κόψιμο, πριν γίνει η εγχείρηση αποκατάστασης του τένοντα. Σε γενικές γραμμές η επανασύνδεση γίνεται μέσα σε μία εβδομάδα από τον τραυματισμό.

Στις περισσότερες περιπτώσεις η έγκαιρη αποκατάσταση του κομμένου τένοντα επιτρέπει στην τραυματισμένη περιοχή να επανέλθει σε φυσιολογική λειτουργία. Ωστόσο, μπορεί να έχετε δυσκαμψία και μειωμένο εύρος κίνησης της συγκεκριμένης άρθρωσης.

Θεραπεία

Η ρήξη τένοντα απαιτεί συνήθως εγχείρηση και θεραπεία αποκατάστασης.

Εγχείρηση. Όταν έχουμε ρήξη του τένοντα, το ένα μέρος μπορεί να τραβηχτεί προς τα πίσω και να είναι δύσκολο για το χειρουργό να το επαναφέρει. Το αποτέλεσμα είναι ότι μπορεί να χρειαστεί μεγάλη χειρουργική τομή. Σε μερικές περιπτώσεις οι γιατροί χρησιμοποιούν ιστό από άλλο τένοντα, για να επισκευάσουν τον τραυματισμένο.

Αποκατάσταση. Μετά από την εγχείρηση, η τραυματισμένη περιοχή πιθανότατα θα ακινητοποιηθεί. Ο γιατρός μπορεί να συστήσει ένα πρόγραμμα ασκήσεων, όταν έρθει η ώρα να αρχίσετε τις σωματικές δραστηριότητες.

Οι γιατροί συνιστούν συνήθως παθητικές ασκήσεις κατά την περίοδο της ανάρρωσης, για να εμποδίσουν τη μακροχρόνια δυσκαμψία. Αυτές οι ασκήσεις είναι κινήσεις που πιέζουν ελάχιστα τον τραυματισμένο τένοντα.

Δείτε επίσης