Κολπική μαρμαρυγή: Προλαμβάνει η ασπιρίνη τη θρόμβωση;

aspirinh 4 egkefalikoΣύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της Βρετανίας, στην περίπτωση των ασθενών που πάσχουν από κολπική μαρμαργή δεν είναι βέβαιο ότι η ασπιρίνη προλαμβάνει τη θρόμβωση ούτε ότι είναι ασφαλέστερη από άλλα αντιπηκτικά φάρμακα τα οποία έχουν αποδειχθεί πιο αποτελεσματικά.

Η κολπική μαρμαρυγή είναι μια διαδεδομένη μορφή καρδιακής αρρυθμίας. Στη Βρετανία υπολογίζεται ότι πλήττει περισσότερο από ένα εκατομμύριο άτομα εκ των οποίων περισσότερα από το ένα τέταρτο παραμένουν αδιάγνωστα.

Η πάθηση αυξάνει 5 φορές τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και για τον λόγο αυτό στους πάσχοντες χορηγούνται συχνά αντιπηκτικά φάρμακα.

Η ασπιρίνη, η οποία έχει αντιπηκτική δράση και θεωρείται εν γένει ασφαλής, προτιμάται εδώ και μια 20σαετία από τους Βρετανούς γιατρούς σε σχέση με άλλα αντιπηκτικά φάρμακα. Aλλωστε το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Κλινικής Αριστείας (National Institute for Health and Care Ecxellence – Nice) είχε συστήσει τη χρήση της ασπιρίνης ειδικά για τους ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή το 2006.

Αμφιβολίες για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα

Τώρα το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Κλινικής Αριστείας ανακαλεί αυτή τη σύσταση και συστήνει πλέον στους γιατρούς να αποφεύγουν τη χορήγηση ασπιρίνης στους ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή.

«Η ασπιρίνη έχει λειτουργήσει κατά κάποιον τρόπο σαν ένα προπέτασμα καπνού στο ζήτημα της αντιπηκτικότητας», δήλωσε ο Κάμπελ Κάουαν, πρόεδρος της ομάδας των ειδικών που συνέταξε τη σύσταση, «Τώρα ξέρουμε ότι η ασπιρίνη δεν είναι ασφαλέστερη ενώ είναι αμφισβητήσιμο αν έχει πραγματικά επίδραση, επομένως η ασπιρίνη δεν συνιστάται πλέον για την πρόληψη των εγκεφαλικών στους ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή».

Ο Κάουαν τόνισε πάντως ότι οι ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή που λαμβάνουν ήδη αγωγή με ασπιρίνη δεν θα πρέπει να τη διακόψουν χωρίς συνεννόηση με τον γιατρό τους διότι ενδέχεται το φάρμακο να τους χορηγείται για άλλη αιτία.

Τόσο ο Κάουαν όσο και το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Κλινικής Αριστείας υπογράμμισαν ότι η σύσταση για την αποφυγή της ασπιρίνης δεν σημαίνει επίσης σύσταση για αποφυγή άλλων αντιπηκτικών φαρμάκων – αντιθέτως, όπως επεσήμαναν, αυτά θα πρέπει να χορηγούνται στο μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών με κολπική μαρμαρυγή καθώς μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων.

Δείτε επίσης