Δεν υπάρχει φόβος διαζυγίου αν η γυναίκα είναι πιο μορφωμένη από τον άνδρα

morfvosh gamos gynaikaΕίναι γνωστό ότι κατά την επιλογή συντρόφου οι άνδρες αποδίδουν μεγαλύτερη σημασία στην ομορφιά απ’ ότι οι γυναίκες (γι’ αυτό οι γυναίκες προσέχουν τόσο πολύ την εμφάνισή τους) ενώ οι γυναίκες αποδίδουν μεγαλύτερη σημασία στο κοινωνικό στάτους (γι’ αυτό οι άνδρες ενδιαφέρονται τόσο πολύ να κερδίσουν χρήματα).

Τι γίνεται όμως με τη μόρφωση; Ποιο φύλο αποδίδει μεγαλύτερη αξία σ’ αυτό το χαρακτηριστικό όταν πρόκειται για το γάμο;

Η παραδοσιακή απάντηση ήταν ότι οι άνδρες δεν ενδιαφέρονται για την εξυπνάδα και τη μόρφωση της γυναίκας τόσο όσο η γυναίκα ενδιαφέρεται για την εξυπνάδα και τη μόρφωση του άνδρα. Μάλιστα έχει υποστηριχθεί ότι ο άνδρας νιώθει ότι “απειλείται” από μια περισσότερο από αυτόν μορφωμένη γυναίκα. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και αυτοί που υποστηρίζουν ότι η γυναίκα είναι αυτή που δε δέχεται να παντρευτεί έναν άνδρα που δεν είναι μορφωμένος όσο αυτή ή κερδίζει λιγότερα χρήματα, και ένας τέτοιος γάμος έχει αυξημένη πιθανότητα διαζυγίου.

Οι νέες έρευνε όμως δείχνουν πως τα πράγματα έχουν αλλάξει.

Η μόρφωση της γυναίκας δεν αποτελεί αιτία διαζυγίου

Mελέτη που πραγματοποιήθηκε από ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής την Κριστίν Σβαρτς, αναπληρώτρια καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ουϊσκώνσιν στο Μάντισον έδειξε ότι τα ζευγάρια δε χωρίζουν πλέον επειδή η γυναίκα είναι πιο μορφωμένη και βγάζει περισσότερα χρήματα από τον άντρα της.

Μάλιστα περισσότερες πιθανότητες να αποφύγουν το διαζύγιο έχουν τα ζευγάρια με παρόμοιο μορφωτικό επίπεδο, παρά εκείνα στα οποία ο άντρας είναι πιο μορφωμένος.

Σύμφωνα με τους ερευνητές πρόκειται για με μεγάλη κοινωνική αλλαγή. Να σημειωθεί ότι πριν την δεκαετία του 1990 τα στοιχεία έδειχναν ότι πράγματι τα διαζύγια ήταν αυξημένα όταν η γυναίκα ήταν πιο μορφωμένη από το σύζυγό της.

Για τους σκοπούς της μελέτης, που δημοσιεύθηκε  στο επιστημονικό περιοδικό American Sociological Review, οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία από τους ετεροφυλόφιλους γάμους και διαζύγια στις ΗΠΑ την περίοδο 1950-2009. Όπως διαπίστωσαν, στο 30% των ζευγαριών που παντρεύτηκαν μεταξύ 2005 – 2009, η γυναίκα είχε υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο απ’ ό,τι ο άντρας – ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από εκείνο που ίσχυε στις αρχές της δεκαετίας του 1950.

Όμως από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 και μετά, το υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο της γυναίκας έπαψε να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο διαζυγίου.

«Οι τάσεις αυτές δείχνουν απομάκρυνση από το παραδοσιακό μοντέλο του γάμου, προς ένα πιο ισότιμο μοντέλο, στο οποίο η θέση της γυναίκας δεν είναι απειλητική για την ταυτότητα του φύλου του άντρα», δήλωσε η Σβαρτς.

Να σημειωθεί ότι στις ΗΠΑ τα ζευγάρια στα οποία οι γυναίκες ήταν πιο μορφωμένες από τους άνδρες ήταν 22% την περίοδο 1975-1979, και 29,2% την περίοδο 2000-2004.

Δείτε επίσης