Η ανεργία αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό

kardiakh prosvolh anergiaΟι πιθανότητες εμφράγματος και εγκεφαλικού πριν από το 55 χρόνια εξαρτώνται από το  επάγγελμα αλλά είναι ιδιαίτερα υψηλές για τους ανέργους, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Morbidity and Mortality Weekly Report το οποίο εκδίδουν τα Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ.

Την έκθεση συνέταξε το Εθνικό Ίδρυμα Επαγγελματικής Ασφάλειας και Υγείας το οποίο ανέλυσε στοιχεία της περιόδου 2008-2012 για να καταγράψει τα ποσοστά των εμφραγμάτων και εγκεφαλικών για κάθε επάγγελμα.

Στρες, βάρδιες και θόρυβος

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, τον υψηλότερο κίνδυνο διέτρεχαν οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες διαχείρισης αποβλήτων, στις υποστηρικτικές υπηρεσίες των επιχειρήσεων και στις υπηρεσίες ασφαλείας.

Δεύτεροι σε συχνότητα καρδιαγγειακών προβλημάτων ήταν οι εργαζόμενοι στους χώρους ενδιαίτησης και διατροφής, που συμπεριλαμβάνουν τους εργαζόμενους στα τουριστικά επαγγέλματα σε ξενοδοχεία, εστιατόρια και μπαρ.

Τον χαμηλότερο κίνδυνο διέτρεχαν οι εργαζόμενοι στις οικονομικές υπηρεσίες και στις ασφάλειες.

Ενώ, όμως, το συνολικό ποσοστό εμφραγμάτων και εγκεφαλικών για όλους τους εργαζόμενους ηλικίας κάτω των 55 ετών ήταν 1,9%, στους ανέργους που αναζητούσαν δουλειά ήταν 2,5% και στους μακροχρόνια ανέργους που είχαν πάψει πλέον να αναζητούν εργασία έφτανε το 6,3%.

Οι ερευνητές δεν ξέρουν πως ακριβώς σχετίζεται το επάγγελμα με τα καρδιαγγειακά επεισόδια. Πιστεύουν όμως ότι παίζουν καθοριστικό ρόλο ορισμένα χαρακτηριστικά των επαγγελμάτων, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται η επαγγελματική ανασφάλεια, το στρες, η εργασία σε κυλιόμενες βάρδιες, η ρύπανση στον χώρο εργασίας και ο θόρυβος.

Δείτε επίσης