Οι πέτρες στα νεφρά αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια

Petres sta nefra kardia 4Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι η  νεφρολιθίαση (πέτρα στα νεφρά) αυξάνει τον κίνδυνο για χρόνια νεφρική νόσο. Όμως αυξάνει και τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό, ιδίως στις γυναίκες, σύμφωνα με μια κινεζική μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό American Journal of Kidney Stones και αφορά περισσότερους από 3,5 εκατομμύρια εθελοντές.

Οι πέτρες στα νεφρά είναι πολύ συνηθισμένες. Ένας ενήλικας έχει μία στις οκτώ πιθανότητες να τις παρουσιάσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του. Ο αριθμός των ατόμων που παρουσιάζει αυτή την πάθηση έχει αυξηθεί σταθερά τις τελευταίες δεκαετίες.

H νεφρολιθίαση συσχετίζεται ολοένα και περισσότερο με προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης τύπου 2, η παχυσαρκία και η υπέρταση, σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Νεφρών (NKF) των ΗΠΑ.

Στη νέα ανάλυση, επιστήμονες από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο Guangxi της Κίνας και άλλα ερευνητικά κέντρα ανέλυσαν έξι προγενέστερες επιδημιολογικές μελέτες.

Κίνδυνος για τις γυναίκες – άγνωστη η αιτία

Οι μελέτες αφορούσαν 3.558.053 άτομα και είχαν καταγράψει 133.589 σοβαρά καρδιαγγειακά επεισόδια, συμπεριλαμβανομένων των εμφραγμάτων και των εγκεφαλικών. Με πέτρα στα νεφρά είχαν διαγνωστεί 49.597 άτομα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με πέτρα στα νεφρά είχαν κατά 19% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα (π.χ. έμφραγμα ή να χρειαστούν μπάι πας) και κατά 40% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό, σε σύγκριση με αυτούς που δεν είχαν πετρα στα νεφρα.

Ο κίνδυνοι αυτοί αφορούσαν κυρίως τις γυναίκες, στις οποίες ο συνολικός κίνδυνος ήταν αυξημένος κατά 49%.

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν πως ακριβώς μπορεί η νεφρολιθίαση να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων, αλλά ίσως παίζουν ρόλο ορμονικοί και μεταβολικοί παράγοντες.

Ειδικά στην περίπτωση των γυναικών, οι ερευνητές ανέφεραν ότι είναι δύσκολο να εξηγήσουν γιατί έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Ανέφεραν επίσης ότι τα ευρήματά τους σημαίνουν ότι για να μειωθεί ο κίνδυνος θα πρέπει τα άτομα να κάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής τους, να σταματήσουν το κάπνισμα, να κάνουν υγιεινή διατροφή και να ασκούνται.

Δείτε επίσης