Τα ωμέγα 3 (ιχθυέλαιο), σε χαμηλή δοσολογία, μειώνουν τις κρίσεις επιληψίας

omega 3 epilhpsia 4To ιχθυέλαιο, σε μικρή δοσολογία, μπορεί να μειώσει τον αριθμό των κρίσεων που εκδηλώνουν τα άτομα που πάσχουν από επιληψία, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry. Το ιχθυέλαιο περιέχει τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα τα οποία θεωρείται ότι προσφέρουν προστασία στην καρδιά αλλά και σε άλλες ασθένειες.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, με επικεφαλής τον Κρίστοφερ ΝτεΤζόρτζιο, έθεσαν υπό παρακολούθηση 24 άτομα με επιληψία που δεν ανταποκρίνονταν πια στα φάρμακα.

Μόνο η χαμηλή δόση είχε αποτέλεσμα

Οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε τρεις ξεχωριστές θεραπείες, διάρκειας 10 εβδομάδων η κάθε μια, με μεσοδιάστημα έξι εβδομάδων, η μια από την άλλη.

Οι θεραπείες ήταν: 1) χαμηλής δοσολογίας παρέμβαση με τρεις κάψουλες ιχθυελαίου, περίπου 1.080 mg, την ημέρα συνδυαστικά με τρεις ανενεργές κάψουλες που περιείχαν καλαμποκέλαιο, 2) υψηλής δοσολογίας σχήμα με έξι κάψουλες ιχθυελαίου την ημέρα, περίπου 2.160 mg, και 3) μια εικονική θεραπεία με τρεις κάψουλες καλαμποκέλαιου, δύο φορές την ημέρα.

Ο μέσος αριθμός των επιληπτικών κρίσεων κατά την θεραπεία χαμηλής δοσολογίας ήταν περίπου 12 ανά μήνα, συγκριτικά με 17 όταν ελάμβαναν την υψηλή δόση, και πάνω από 18 όταν έπαιρναν καλαμποκέλαιο. Δηλαδή, με τη χαμηλή δοσολογία των ωμέγα-3 υπήρξε μείωση του αριθμού των επιληπτικών κρίσεων κατά 33% ενώ δεν υπήρξε ουσιαστικά μείωση με την υψηλή δοσολογία. Το πολύ σημαντικό ήταν ότι δύο ασθενείς ήταν ελεύθεροι κρίσεων κατά τη φάση της θεραπείας χαμηλής δοσολογίας, ενώ κάτι ανάλογο δεν παρατηρήθηκε με τα υπόλοιπα σχήματα.

Η χαμηλή δόση ιχθυελαίου συσχετίστηκε επίσης με μικρή μείωση της αρτηριακής πίεση, ενώ η υψηλή δόση με ελαφρά αύξηση. Η λήψη του ιχθυελαίου δεν σχετίστηκε με αλλαγές στον καρδιακό παλμό, τα λιπίδια του αίματος, ή τη σοβαρότητα των κρίσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα που περιέχει το ιχθυέλαιο περνούν στο αίμα και από εκεί στο κεντρικό νευρικό σύστημα, μειώνοντας την διεγερσιμότητα των εγκεφαλικών κυττάρων που προκαλούν τις επιληπτικές κρίσεις. Επίσης τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ενσωματώνονται στις μεμβράνες των καρδιακών κυττάρων σταθεροποιώντας τον ηλεκτρισμό της καρδιάς, κάτι που μπορεί να σώσει τη ζωή σε περίπτωση εμφράγματος.

Αν και τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, θα πρέπει να επιβεβαιωθούν από μελλοντικές μελέτες.

Για την ώρα, η χαμηλή δόση ιχθυελαίου μπορεί να αποτελέσει μια εναλλακτική και οικονομική προσέγγιση για τη μείωση των επιληπτικών κρίσεων (ιδιαίτερα όταν αποτυγχάνουν τα φάρμακα) και τη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας των πασχόντων από επιληψία, σημειώνουν οι ερευνητές.

Δείτε επίσης