Τσεκ απ: Οι συνήθεις παθολογικές μετρήσεις σε υγιή άτομα

tsek ap 4Γράφει η Αναστασία Μοσχοβάκη Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Η εκτίμηση της γενικής υγείας σας προσδιορίζεται από εξετάσεις αίματος καθώς και με εξέταση δείγματος ούρων. Τα αποτελέσματα ενός check up μπορούν να σηματοδοτήσουν  την παρουσία διαφόρων καταστάσεων. Οι πιο συνηθισμένες παθολογικές μετρήσεις αφορούν χαμηλό αιματοκρίτη, υψηλό “ζάχαρο”, υψηλή χοληστερίνη, υψηλά τριγλυκερίδια, αυξημένο ουρικό οξύ και μικρόβια στα ούρα.

1. Αναιμία

Ένα εύρημα, που ανευρίσκεται πολλές φορές όταν γίνεται τσεκ απ σε ασυμπτωματικά άτομα, είναι η αναιμία. Αναιμία μικρού βαθμού συχνά ανευρίσκεται σε γυναίκες πριν την εμμηνόπαυση ή κατά την εμμηνόπαυση και μπορεί να αποτελεί ένδειξη ορμονικών αναταράξεων.

Στην αναιμία μειώνεται η συγκέντρωση της αιμοσφαιρίνης του αίματος και ο αιματοκρίτης. Αναιμία επίσης έχουμε, όταν παρατηρείται πτώση αιμοσφαιρίνης και αιματοκρίτη από τα συνήθη για ένα δεδομένο άτομο επίπεδα, ακόμη και εάν διατηρούνται στα πλαίσια των φυσιολογικών διακυμάνσεων. Η αναιμία επιβάλλει πάντα ιατρικό έλεγχο υποκείμενου νοσήματος.

Καρκινώματα, γυναικολογικές παθήσεις, η έλλειψη θρεπτικών αιμοποιητικών ουσιών όπως σιδήρου, βιταμίνης Β12 και φυλλικού οξέος, τα ηπατικά νοσήματα, τα νοσήματα μυελού των οστών, οι γαστρεντερικές νόσοι, το μυέλωμα, η νεφρική ανεπάρκεια συχνά συνοδεύονται από αναιμία.

2. Αυξημένο σάκχαρο

Το αυξημένο σάκχαρο σε ευαίσθητους οργανισμούς προάγει την αθηρωμάτωση και συνδέεται με εγκεφαλικά καρδιακά νοσήματα και διαβήτη τύπου 2.

O διαβήτης, που χαρακτηρίζεται από αύξηση του σακχάρου, αποτελεί την πρώτη αιτία τελικού σταδίου χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας, μη τραυματικών ακρωτηριασμών κάτω άκρων και τύφλωσης σε ενηλίκους, ενώ είναι σημαντικότατη αιτία πρόκλησης στεφανιαίας καρδιακής νόσου και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Eίναι σημαντικό να μην αντιμετωπίζονται επιπόλαια οι διαταραχές του σακχάρου. Ο έμπειρος κλινικός ιατρός σε κάθε διαταραχή θα αποσαφηνίσει τον τύπο και τα αίτια της διαταραχής, θα διερευνήσει τυχόν εγκατεστημένες βλάβες, θα εντοπίσει τα άτομα που πρέπει να υποβληθούν σε μία ειδική δοκιμασία, την δοκιμασία ανοχής γλυκόζης και θα καθορίσει το είδος της θεραπείας, διαιτητική ή φαρμακευτική ή συνδυασμό.

3. Υψηλή χοληστερόλη

H χοληστερόλη (χοληστερίνη) αυξάνει στον οργανισμό με την κατανάλωση ορισμένων λιπαρών ουσιών.

Η χοληστερόλη είναι απαραίτητη για την λειτουργία των κυττάρων και του εγκεφάλου. Η καταστροφική ωστόσο LDL χοληστερόλη δεν βλάπτει μόνο τα αγγεία της καρδιάς, όπως πιστεύονταν στο παρελθόν, αλλά διάχυτα αγγεία του σώματος, όπως της καρδιάς, του εγκεφάλου, των νεφρών, των άκρων. Μια από τις σπουδαιότερες ανακαλύψεις της Ιατρικής Επιστήμης σε σχέση με την χοληστερόλη, είναι η ύπαρξη εξατομικευμένων θεραπευτικών στόχων.

Εάν έχετε περάσει έμφραγμα, ή ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ή οι αρτηρίες των ποδιών και των καρωτίδων είναι στενωμένες, ακόμη και μικρή αύξηση της LDL μπορεί να καταστρέψει τελείως τα αγγεία σας. Σε εσάς η Ιατρική Επιστήμη σήμερα είναι πολύ αυστηρή, η LDL πρέπει με κάθε τρόπο να ευρίσκεται κάτω από 100 mg/dl και σε αρκετές περιπτώσεις πρέπει να είναι χαμηλότερη.

Eάν δεν ανήκετε στην παραπάνω ομάδα, ο άριστος κλινικός ιατρός με βάση το κληρονομικό και ατομικό ιστορικό σας, καθώς και με την κλινική εξέταση, θα καθορίσει τα ιδανικά για τον οργανισμό σας επίπεδα χοληστερόλης θα διερευνήσει τα αίτια της αύξησης και θα δώσει αγωγή, που δύναται να περιλαμβάνει ειδική διατροφή ή φάρμακα.

4. Αυξημένο ουρικό οξύ

Το ουρικό οξύ, είναι μία ουσία που παράγεται στον οργανισμό, κατά τον μεταβολισμό των πουρινών.

H υπερουριχαιμία δύναται να είναι διατροφικής προέλευσης ή να οφείλεται σε απλούς μεταβολικούς παράγοντες, μπορεί όμως να οφείλεται σε σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, όπως μυελουπερπλαστικά νοσήματα, ψωρίαση, αιμόλυση, νεφρικά νοσήματα, παρενέργειες φαρμάκων, τοξική δράση ουσιών όπως ο μόλυβδος, υπέρταση, υποθυρεοειδισμός, υπερπαραθυρεοειδισμός, αλκοολισμός, χρόνιες στερητικές δίαιτες, σαρκοείδωση, παχυσαρκία.

Η υπερουριχαιμία, μπορεί να προκαλέσει ουρική αρθρίτιδα, βλάβες και πέτρες στα νεφρά. Όλοι οι άνθρωποι δεν παρουσιάζουν την ίδια ευαισθησία, στις βλαπτικές επιδράσεις της υπερουριχαιμίας. Έτσι, η απόφαση για θεραπεία με ειδικά φάρμακα τα οποία δεν στερούνται παρενεργειών και αυστηρή διαιτητική αγωγή, εξαρτάται από την αιτία  και τις πιθανές επιπτώσεις της σε κάθε άτομο χωριστά, όπως διαφαίνεται με σαφήνεια μετά από λεπτομερή ιατρική κλινικοεργαστηριακή αξιολόγηση.

5. Υψηλά τριγλυκερίδια

Τα τριγλυκερίδια, είναι παράγων μεταβολισμού των λιπαρών ουσιών και η αύξησή τους συνδέεται με την πρόκληση παγκρεατίτιδας, με στεφανιαία νόσο και αποφρακτική αγγειοπάθεια.

Η αύξηση των τριγλυκεριδίων σε άτομα που πάσχουν από μεταβολικό σύνδρομο, εγκυμονεί σοβαρoύς κινδύνους. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που η μεμονωμένη ήπια αύξηση των τριγλυκεριδίων, δεν εγκυμονεί κανένα κίνδυνο.

Κατά την λεπτομερή κλινικοεργαστηριακή αξιολόγηση, ο έμπειρος κλινικός ιατρός, θα ανιχνεύσει και θα αντιμετωπίσει τυχόν συνυπάρχουσες νόσους, που προκαλούν την διαταραχή στον μεταβολισμό των λιπαρών ουσιών και αυξάνουν τα τριγλυκερίδια, όπως τον σακχαρώδη διαβήτη, τον χρόνιο αλκοολισμό, την παχυσαρκία, την νεφρική ανεπάρκεια, τις παρενέργειες φαρμάκων.

Επίσης αν διαπιστωθεί κατά το τσεκ απ ότι ανήκετε σε ομάδα υψηλού κινδύνου για εμφάνιση βλαβών από τα τριγλυκερίδια, ο γιατρός θα καθορίσει τους εξατομικευμένους θεραπευτικούς στόχους και τον τρόπο επίτευξής τους.

6. Ανίχνευση μικροβίων ή διαφόρων μικροοργανισμών στα ούρα

Eίναι πολύ σημαντικό να έχει προηγηθεί σωστός καθαρισμός της περιοχής και των χεριών και να έχει γίνει ορθή συλλογή ούρων.

Τα ούρα πρέπει να έχουν συλλεγεί σε ειδικό αποστειρωμένο δοχείο. Το άτομο πρέπει να αρχίσει να ουρεί πρώτα στην τουαλέτα και στην συνέχεια, ενώ ουρεί, να συλλεγεί μέρος από τα ούρα στο ειδικό αποστειρωμένο δοχείο, το οποίο παρεμβάλλεται ακριβώς στην θέση της τροχιάς του ούρου, χωρίς να διακοπεί η ούρηση και πριν ολοκληρωθεί. Το δείγμα πρέπει να αποσταλεί άμεσα προς εξέταση.

Η ανίχνευση μικροοργανισμών στα ούρα χωρίς συμπτώματα ή άλλες αλλοιώσεις, είναι, πολλές φορές, ένα αθώο εύρημα στα τσεκ απ ηλικιωμένων γυναικών. Η ανεύρεση ειδικών μικροβίων και διαφόρων μικροοργανισμών στα ούρα, ή άλλων αλλοιώσεων στις εξετάσεις ούρων, σε υγιή κατά τα λοιπά άτομα, επιβάλλει συχνά περαιτέρω λεπτομερή ιατρική εξέταση ή θεραπεία.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΔρ. Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά: 210-6252770
E mail: amoschovaki@yahoo.gr

Δείτε επίσης