H δισφαινόλη Α αυξάνει την αρτηριακή πίεση

disfainol a cola 4H δισφαινόλη Α (BPA),  ένα χημικό που υπάρχει σε πολλές συσκευασίες τροφίμων έχει συσχετισθεί με διάφορα προβλήματα υγείας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την έχει συμπεριλάβει στα χημικά του σπιτιού που μπορεί να απειλήσουν την υγεία και η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων την έχει απαγορεύσει στα μπιμπερό και τις πιπίλες.

Το χημικό βρίσκεται σε αλουμινένια και πλαστικά δοχεία, επιτραπέζια σκεύη και στις κονσέρβες ως εσωτερική επίστρωση. Περιέχεται ακόμα και στο θερμοευαίσθητο χαρτί των αποδείξεων ταμειακών μηχανών.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει πως μπορεί να διαρρεύσει σε τρόφιμα και ροφήματα. Εξαιτίας της διαρροής, η δισφαινόλη Α έχει συσχετισθεί με προβλήματα υγείας, όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, οι ορμονικές διαταραχές, οι αποβολές κατά την εγκυμοσύνη και η αντίσταση στην ινσουλίνη σε νεαρή ηλικία.

Τώρα μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Hypertension καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η δισφαινόλη Α αυξάνει επίσης την αρτηριακή πίεση.

Αρτηριακή πίεση

Ερευνητές από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ εξέτασαν 60 εθελοντές και βρήκαν ότι όσοι έπιναν αναψυκτικά από μεταλλικά κουτάκια είχαν πολύ υψηλότερες συγκεντρώσεις της της δισφαινόλης A στα ούρα τους σε σύγκριση με όσους προτιμούσαν τα αναψυκτικά σε γυάλινα μπουκάλια.

«Μόλις δύο μεταλλικά κουτάκια αναψυκτικών την ημέρα σχετίσθηκαν με αύξηση κατά 5 mm Hg της συστολικής αρτηριακής πίεσης (ο μεγάλος αριθμός κατά τη μέτρηση)», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτη Yun-Chul Hong από το Κολέγιο Ιατρικής του πανεπιστημίου. «Η αύξηση αυτή μπορεί να δημιουργήσει σημαντικό πρόβλημα στους ανθρώπους που ήδη έχουν υπέρταση ή πάσχουν από καρδιολογικό πρόβλημα».

Κάθε αύξηση της συστολικής πίεσης κατά 20 mmHg, διπλασιάζει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Αυτό σημαίνει ότι η αύξηση των 5 mm Hg που προκαλούν δύο μεταλλικά κουτάκια αναψυκτικών μεταφράζεται σε αύξηση κινδύνου κατά 25%.

Στη νέα μελέτη, οι εθελοντές ήπιαν από τρεις φορές ρόφημα σόγιας από γυάλινο και μεταλλικό δοχείο, ενώ δύο ώρες αργότερα μετρήθηκε η αρτηριακή τους πίεση και έγινε εξέταση των ούρων τους. Η σόγια επελέγη επειδή δεν περιέχει ουσίες που μπορεί να έχουν επίδραση στην αρτηριακή πίεση.

Όπως διαπιστώθηκε, έπειτα από την κατανάλωση του ροφήματος από μεταλλικό δοχείο, οι συγκεντρώσεις της BPA στα ούρα των εθελοντών ήταν αυξημένες έως και 1.600%, σε σύγκριση με τις συγκεντρώσεις από το ρόφημα του γυάλινου δοχείου.

Επικίνδυνο χημικό

Να σημειωθεί ότι η κατανάλωση ποτών (νερό και αναψυκτικά) που εμφιαλώνονται σε σκληρά πλαστικά μπουκάλια αυξάνει σημαντικά τη δισφαινόλη Α στο σώμα μας. Μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ βρήκε ότι κάποιες συσκευασίες τροφίμων περιέχουν ακόμα και 1.000 φορές παραπάνω δισφαινόλη Α σε σχέση με τα φρέσκα τρόφιμα.

Έχει βρεθεί ότι το χημικό, ακόμη και σε απειροελάχιστες ποσότητες επιδρά στο πάγκρεας το οποίο διπλασιάζει την έκκριση ινσουλίνης σε σχέση με το κανονικό.

Η δισφαινόλη Α μιμείται τα οιστρόγονα και προσλαμβάνεται από τους υποδοχείς τους. Έτσι έχει ενοχοποιηθεί για μια σειρά από παρενέργειες όπως οι ορμονικές διαταραχές με διάφορες επιπτώσεις στην υγεία. Μια μελέτη βρήκε ότι οι έγκυες γυναίκες με υψηλές συγκεντρώσεις δισφαινόλης Α στο αίμα τους διέτρεχαν 80% μεγαλύτερο κίνδυνο αποβολής.

Δεν έχουν προσδιοριστεί «ασφαλείς» ποσότητες για την ουσία.

Δείτε επίσης