Τα συμπληρώματα ιχθυελαίου μπορούν να ενισχύσουν τη μνήμη

Οι ηλικιωμένοι με προβλήματα μνήμης μπορούν να τονώσουν το πνευματικό δυναμικό τους με συμπληρώματα ιχθυελαίου, λένε οι ερευνητές.

Υγιείς άνθρωποι με ήπια προβλήματα μνήμης που ξεχνούν ορισμένα γεγονότα του παρελθόντος, βελτίωσαν τη μνήμη τους ύστερα από έξι μήνες θεραπείας που περιελάμβανε χάπια με ωμέγα-3.

DHA

Μια νέα επισκόπηση μελετών αποφαίνεται ότι το ωμέγα-3 λιπαρό οξύ DHA  (Docosahexaenoic Αcid) έχει μεγαλύτερο όφελος για τα άτομα με προϋπάρχοντα προβλήματα μνήμης, ιδιαίτερα όταν ανταπεξέρχονται σχετικά καλά στο σωματική ή πνευματικό στρες.

Να σημειωθεί πάντως ότι υπάρχουν αντικρουόμενα αποτελέσματα στη βιβλιογραφία από τις διάφορες μελέτες, καθώς κάποιες δεν έχουν βρει όφελος από τα συμπληρώματα με ω-3 σε ασθενείς με άνοια.

Το DHA είναι ένα ωμέγα-3 λιπαρό οξύ, που πιστεύεται ότι βοηθά τα νευρικά κύτταρα να επικοινωνούν μεταξύ τους. Πλούσιες πηγές αυτής της θρεπτικής ουσίας είναι τα λιπαρά ψάρια, όπως η ρέγκα, το σκουμπρί, ο σολομός και οι σαρδέλες. Δείτε εδώ την περιεκτικότητα των διαφόρων ψαριών σε ωμέγα-3.

dha 5

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα συμπληρώματα ιχθυελαίου που είναι πλούσια σε DHA, μπορεί να επιβραδύνουν την πνευματική εξασθένηση, όπως αυτή καταγράφεται σε άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν να τρώμε τουλάχιστον μια μερίδα λιπαρών ψαριών την εβδομάδα, αλλά μόνο ένα στα τρία άτομα το εφαρμόζει αυτό.

Σημαντικές βελτιώσεις στη μνήμη

Στην επισκόπηση των αποδεικτικών στοιχείων, επιστήμονες από τις ΗΠΑ και τον Καναδά, εξέτασαν διάφορες μελέτες που είχαν ως αντικείμενο το ρόλο των συμπληρωμάτων DHA στη μνήμη.

Στη μελέτη που ονομάζεται MIDAS και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Prostaglandins Leukotrienes and Essential Fatty Acids συμμετείχαν 485 υγιή ηλικιωμένα άτομα που παραπονιούνταν για προβλήματα μνήμης.

Η μελέτη έδειξε ότι 24 εβδομάδες από τη λήψη συμπληρωμάτων ιχθυελαίου υπήρχαν «σημαντικές βελτιώσεις» στις βαθμολογίες των τεστ μνήμης σε σύγκριση με τα άτομα που είχαν λάβει εικονικά δισκία.

«Φαίνεται ότι τα οφέλη του DHA είναι καλύτερα όταν παρατηρούνται κατά τη διάρκεια της γήρανσης, όταν υπάρχει κάποια ήπια γνωστική εξασθένηση ή όταν ένα άτομο έχει εκτεθεί για κάποια χρόνια σε σωματικούς ή ψυχικούς στρεσογόνους παράγοντες», γράφουν οι ερευνητές της μελέτης.

Να σημειωθεί ότι το ανθρώπινο σώμα μπορεί να παράγει το DHA αλλά αυτό δεν είναι εύκολο. Το συγκεκριμένο ωμέγα-3 λιπαρό οξύ παράγεται τελευταίο στη σειρά των ωμέγα-3, μετασχηματίζοντας το άλφα-λινολενικό οξύ- αλλά οι ποσότητές του είναι μικρές. Έτσι ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι πρέπει οπωσδήποτε να λαμβάνεται από τη διατροφή, δηλαδή από τα ψάρια και τα θαλασσινά.

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα ιχθυέλαια οδηγούν σε καλύτερη απόδοση στην εργασία και στη λεκτική μνήμη υποδεικνύοντας τη δυνατότητα να καθυστερήσουν την έναρξη της γνωστικής έκπτωσης.  Οι άνθρωποι με τη μεγαλύτερη εξασθένηση μνήμης έχουν τη λιγότερη ποσότητα ωμέγα-3 στη διατροφή τους.

Δείτε επίσης