Πώς γίνεται η λήψη και η φύλαξη των βλαστοκυττάρων

hematopoietic-5555555stem-cells-01-300x300Τα τελευταία χρόνια έχουν εξελιχθεί σε μεγάλο βαθμό οι τεχνικές συλλογής, επεξεργασίας και κρυοσυντήρησης βλαστοκυττάρων, τα οποία προέρχονται είτε από το ομφαλοπλακουντιακό αίμα είτε από τον ομφάλιο λώρο.

Οι σύγχρονες τεχνολογίες στο χώρο της Ιατρικής και της Μοριακής Γενετικής εγγυώνται την ασφαλή και αποτελεσματική μεταφορά και φύλαξη -σε ειδική τράπεζα βλαστοκυττάρων- των πολύτιμων αυτών βιολογικών υλικών, τα οποία ίσως φανούν πολύ χρήσιμα στο μέλλον.

Ποια είναι όμως η ακριβής διαδικασία με την οποία λαμβάνονται και φυλάσσονται τα βλαστοκύτταρα;

Αμέσως μετά τον τοκετό της γυναίκας, το νεογνό απομακρύνεται για λίγο από αυτήν. Ο μαιευτήρας-γυναικολόγος -που κατηύθυνε τον τοκετό- λαμβάνει, χρησιμοποιώντας ειδική συσκευή, αίμα από τον ομφάλιο λώρο, λίγο πριν αφαιρεθεί ο πλακούντας, και το τοποθετεί σε ειδικό ασκό. Η διαδικασία αυτή διαρκεί λίγα λεπτά και μπορεί να εφαρμοστεί τόσο στο φυσιολογικό τοκετό όσο και στην καισαρική τομή.

Στη συνέχεια ο ασκός με το αίμα μεταφέρεται εξειδικευμένα εργαστήρια. Εκεί το δείγμα του αίματος τοποθετείται σε μηχάνημα σταδιακής ψύξης και ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής αναλαμβάνει με μεγάλη ακρίβεια την ψύξη του.

Πρέπει να σημειώσουμε εδώ ότι η ψύξη, αν γίνει προσεχτικά και με ακρίβεια, δεν επηρεάζει τη βιωσιμότητα ενός υγιούς βλαστοκύτταρου.

Όταν τα βλαστοκύτταρα φτάσουν σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, τοποθετούνται σε ειδικά μηχανήματα, τα οποία θα πραγματοποιήσουν συγκεκριμένες μετρήσεις. Εκεί το αίμα θα ελεγχθεί για πιθανές ιϊκές, βακτηριακές ή μυκητιακές μολύνσεις.

Την ίδια στιγμή πραγματοποιούνται ειδικές μετρήσεις προκειμένου να προσδιοριστούν και να καταμετρηθούν τα εμπύρηνα και τα μονοπύρηνα κύτταρα καθώς και τα αιμοποιητικά βλαστικά κύτταρα.

scivlatao5555ence01Μόλις ολοκληρωθεί η απομόνωση και ο έλεγχος της βιωσιμότητας των βλαστοκυττάρων, τα κύτταρα αυτά μεταφέρονται και φυλάσσονται σε ειδικές δεξαμενές υγρού αζώτου, οι οποίες λειτουργούν αυτόματα και ελέγχονται 24 ώρες το 24ωρο από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό. Στις δεξαμενές αυτές εφαρμόζονται ιδανικές συνθήκες θρεπτικών ουσιών και θερμοκρασίας, οι οποίες εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του βιολογικού υλικού.

Τα βλαστοκύτταρα φυλάσσονται από τις ειδικές τράπεζες για 20 χρόνια και ανήκουν στον άνθρωπο από τον οποίο αντλήθηκαν και μόνο σ’ αυτόν. Μόλις ολοκληρωθούν τα 20 χρόνια, οι απόγονοι του δότη έχουν το δικαίωμα να συνεχίσουν τη φύλαξη των βλαστοκυττάρων εάν το θέλουν και για όσο χρονικό διάστημα επιθυμούν.

Μάθετε περισσότερα για τα βλαστοκύτταρα και την μέθοδο συλλογής και φύλαξης μέσα από την ιστοσελίδα της Omnigen.

Δείτε επίσης